Ο σιδηροδρομικός σταθμός που ένωσε την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη το 1916. Βρισκόταν στα παλιά σύνορα έξω από την Λάρισα (φωτο)

Ο σιδηροδρομικός σταθμός που ένωσε την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη το 1916. Βρισκόταν στα παλιά σύνορα έξω από την Λάρισα (φωτο)

9 Μαΐου 1916. Στο ιστορικό φωτογραφικό ντοκουμέντο του Μουσείου Φωτογραφίας «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ» βλέπουμε μία σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας. Πρόκειται για την σιδηροδρομική ένωση της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας με τα απελευθερωμένα εδάφη της Μακεδονίας.

Παρουσία πλήθους και επισήμων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τοποθετούσε τον τελευταίο αμφιδέτη που θα συνέδεε τον μέχρι τότε τερματικό σταθμό στο Παπαπούλι Τυρνάβου με τη γραμμή της βόρειας Ελλάδας.

Η ράγα αυτή σηματοδοτούσε την πλήρη ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έφτανε μέχρι την Θεσσαλία, λίγο μετά την κοιλάδα των Τεμπών.

«Την 7 και 15 ανεχώρησεν εκ Λαρίσης η Βασιλική Αμαξοστοιχία. Η Α.Μ. κατά τη διέλευση από τα Τέμπη εθαύμασε τας φυσικάς καλλονάς των τοπίων»

Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, το ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαλύθηκε και τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας ορίστηκαν στη γραμμή Μπέλες – Νέστος. Μετά από αιματηρές μάχες, αρχικά με τους Τούρκους και στην συνέχεια με τους Βούλγαρους, το ελληνικό κράτος προσαρτούσε τη Μακεδονία, διπλασιάζοντας τα εδάφη του.

Μέχρι τότε, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είχε ως τερματικό σταθμό το Παπαπούλι , έξω από τη Λάρισα. Εκεί λειτουργούσε ελληνικό και οθωμανικό τελωνείο. Μέχρι και το 1912, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η συγκεκριμένη αγροτική περιοχή αποτελούσε το βορειότερο σύνορο της Ελλάδας και η διαδρομή Αθήνα – Λάρισα διαρκούσε11 ώρες και 20 λεπτά!

Μέχρι το 1912 εκεί ήταν τα σύνορα της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Παπαπούλι, σταθμός, σιδηροδρομικό δίκτυο, σύνορα

Ο ερημωμένος σήμερα σιδηροδρομικός σταθμός στο Παπαπούλι έξω από τη Λάρισα. Αερολήψη Μηχανή του Χρόνου

Η επέκταση των συνόρων κατέστησε εφικτή και αναγκαία την ένωση του σιδηροδρομικού δικτύου με το δίκτυο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Έτσι, ξεκίνησαν οι εργασίες για προέκταση της γραμμής από το Παπαπούλι ως το Πλατύ. Δύο χρόνια αργότερα, το δίκτυο ήταν έτοιμο. Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία πολλών επισήμων. Μεταξύ τους ο βασιλιάς, ο διάδοχος και ο υπουργός Συγκοινωνιών Δημήτριος Ράλλης.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν αυτός που έβαλε συμβολικά το τελευταίο μπουλόνι στις ράγες!

Η γραμμή Αθηνών-Λαρίσης-Παπαπουλίου, μήκους 441χλμ. συνδέθηκε με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας, μήκους 556χλμ., που είχε ως κεντρικό κόμβο τη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, αποτελεί τη “σπονδυλική στήλη” των χερσαίων συγκοινωνιών της χώρας.

Παπαπούλι, σταθμός, σιδηροδρομικό δίκτυο, σύνορα

Ο εγκαταλελειμμένος σταθμός στο Παπαπούλι στα παλαιά σύνορα στην επαρχία Τυρνάβου. Μέχρι το 1916 αποτελούσε κόμβο με τελωνείο και σημαντική εμπορική κίνηση.

Ένας σταθμός-«φάντασμα»

Το Παπαπούλι σήμερα είναι ερημωμένο. Οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές που ενώνουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη πλέον περνούν μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα από τον παλαιότερο τερματικό σταθμό που πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Το μόνο που μένει να θυμίζει την ιστορία του είναι οι κατάφυτες ράγες και τα ερείπια του σταθμαρχείου και των φυλακίων του.

Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε στο σημείο και απαθανάτισε τον παλιό σταθμό.

Παπαπούλι, σταθμός, σιδηροδρομικό δίκτυο, σύνορα

Το σταθμαρχείο στο Παπαπούλι είναι ερειπωμένο και λεηλατημένο.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Οι Σιδηρόδρομοι Στον Βορειοελλαδικό Χώρο 1871-1965, εκδόσεις Μουσείου Φωτογραφίας «ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ» του Δήμου Καλαμαριάς  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu