Οι Αιγύπτιοι ζητούν από τους Γερμανoύς να επιστρέψουν την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης. Το αριστούργημα αιγυπτιακής τέχνης, βρίσκεται στο Βερολίνο από το 1912

Οι Αιγύπτιοι ζητούν από τους Γερμανoύς να επιστρέψουν την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης. Το αριστούργημα αιγυπτιακής τέχνης, βρίσκεται στο Βερολίνο από το 1912
O αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς επανέφερε το αίτημα της Αιγύπτου προς τη Γερμανία να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης. 
«Η προτομή της Νεφερτίτης βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο και ζητώ την επιστροφή της, για να μπορούν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σάο Πάολο.
«Η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μάς πάει πίσω στο 1912, όταν μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπόχαρτ, επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, με την οποία λάμβανε το δικαίωμα να αποκτήσει μέρος των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα, που χτίστηκε από τον  Ακενατών και στέγασε την πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των ευρημάτων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου, ήταν η προτομή της Νεφερτίτης», αναφέρει η εφημερίδα Egypt Independent.
«Η προτομή της Νεφερτίτης έγινε ένα πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και πυροδότησε μία έντονη συζήτηση μεταξύ Αιγύπτου και Γερμανίας, σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το 1925, η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγόρευσε τις γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές μέχρι η προτομή της βασίλισσας να επιστρέψει στην Αίγυπτο.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα καταλήγει ότι «ο Χαουάς ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και θα έπρεπε επομένως να επιστραφεί. Και κάλεσε το 2005 τη Γερμανία να αποδείξει ότι έλαβε νομίμως την προτομή».
Το 1912, ο Γερμανός Αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόχαρτ ανακάλυψε στην Ακενατόν, στα ερείπια της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωσι, την προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης, ένα πραγματικό αριστούργημα της Αιγυπτιακής τέχνης.
Διαβάστε ακόμα: Η κατάρα του Τουταγχαμών, που «κυνήγησε» τους αρχαιολόγους. Ο Φαραώ που παντρεύτηκε την αδελφή του. Έκαναν δύο παιδιά που πέθαναν αμέσως 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.