Οι μαύροι στρατιώτες που πολέμησαν με τους Νότιους αλλά και με τους Βόρειους. Γιατί στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, δεν τους ήθελε κανείς

Οι μαύροι στρατιώτες που πολέμησαν με τους Νότιους αλλά και με τους Βόρειους. Γιατί στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, δεν τους ήθελε κανείς
Η Έγχρωμη Φρουρά της Λουιζιάνας ήταν ένα τάγμα πολιτοφυλακής το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου από εθελοντές που ήθελαν να πολεμήσουν για τους Νότιους, δηλαδή την πλευρά που  ήταν υπερ της δουλείας.

Ξεχώριζε από όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Συνομοσπονδίας, εξαιτίας της καταγωγής των αντρών της.

Ήταν ελεύθεροι μαύροι στρατιώτες που ζούσαν στη Νέα Ορλεάνη. Κάποιοι από αυτούς προθυμοποιήθηκαν να πολεμήσουν για τους Νότιους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία και να  κατοχυρώσουν την περίφημη ισότητα. Άλλοι φοβήθηκαν μήπως χάσουν τη γη τους αν δεν δέχονταν να πολεμήσουν. Πολλοί ήταν μιγάδες που ταυτίζονταν περισσότερο με τους λευκούς Νότιους παρά με τους σκλάβους.

Οι Νότιοι δεν επέτρεπαν στην Έγχρωμη Φρουρά να πολεμήσει και τη χρησιμοποίησαν περισσότερο για λόγους προπαγάνδας. Εξαιτίας αυτής της αντιμετώπισης, η μονάδα έχασε γρήγορα τον ενθουσιασμό της να στηρίξει τον αγώνα της Συνομοσπονδίας. Όμως, οι άντρες της Έγχρωμης Φρουράς ήθελαν απεγνωσμένα να αποδείξουν την αξία τους. Όταν η Ένωση κατέλαβε τη Νέα Ορλεάνη, πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες προσφέρθηκαν να πολεμήσουν για τους κατακτητές, δηλαδή τους Βόρειους. Σε αυτούς προστέθηκαν και δραπέτες σκλάβοι που ήταν επίσης ανυπόμονοι να πάρουν τα όπλα.

Ο Ρόμπερτ Λη στρατηγός των Νοτίων, πρότεινε να στρατολογηθούν σκλάβοι ως στρατιώτες, στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, αλλά τα λόγια του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Κομπ Χάουελ συνόψισαν την άποψη των Νοτίων για τους μαύρους στρατιώτες. “Αν οι σκλάβοι γίνουν καλοί στρατιώτες, ολόκληρη η θεωρία μας για τη δουλεία είναι λάθος”.

Η Έγχρωμη Φρουρά, ανασυγκροτημένη σε τρία συντάγματα της Ένωσης, έγινε η μοναδική μονάδα που υπηρέτησε και τους Νότιους και τους Βόρειους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ήταν οι πρώτες μονάδες μαύρων στο στρατό της Ένωσης και πολέμησαν γενναία στη μάχη του Πορτ Χάντσον. Παρά τη γενναιότητα τους, δεν είχαν καλή αντιμετώπιση από τον στρατό. Οι μαύροι αξιωματικοί αντικαταστάθηκαν από τους λευκούς και οι στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για σκοπιές και χειρωνακτικές εργασίες.

“Πολέμησαν θαυμάσια. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την απόδοση τους”, δήλωνε ο στρατηγός Ναθανιέλ Π. Μπανκς για την Έγχρωμη Φρουρά στο Πορτ Χάντσον.

Αν και ήταν πρόθυμοι να δουλέψουν και να πολεμήσουν οι άντρες της Έγχρωμης Φρουράς έμειναν ορφανοί και από τους δύο στρατούς. Όπως παρατήρησε ένας από τους αξιωματικούς της: “Κανείς δε θέλει την επιτυχία μας”.

Πηγή: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ του Rick Beyer, εκδόσεις The History Channel

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Έζησε για δεκαετίες με μια σφαίρα καρφωμένη στο μέτωπό του. Ο βετεράνος του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου που όλοι νόμιζαν ότι ήταν νεκρός. Πώς κατάφερε να επιζήσει

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr