Πώς δύο κουλουριασμένες μούμιες 800 ετών κατέληξαν σε μία κούτα ενός γκαράζ, όπου τις ανακάλυψε η νοικοκυρά του σπιτιού

Πώς δύο κουλουριασμένες μούμιες 800 ετών κατέληξαν σε μία κούτα ενός γκαράζ, όπου τις ανακάλυψε η νοικοκυρά του σπιτιού
1980, Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια. Μία νοικοκυρά στην κωμόπολη του Lemon Grove ξεκινούσε την ημέρα της καθαρίζοντας το γκαράζ του σπιτιού. Ανάμεσα στα παλιά παιχνίδια, τα βιβλία και τα εργαλεία, “ξέθαψε” και μία μυστηριώδη κούτα. Ανοίγοντάς την, η ανυποψίαστη γυναίκα έβγαλε μία κραυγή. Δύο μικροκαμωμένες μούμιες ξεπρόβαλαν από το εσωτερικό της.

Οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν στην κλήση της έντρομης γυναίκας δεν άργησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου. Αντίθετα με τους φόβους της ότι επρόκειτο για θύματα δολοφονίας που οι δράστες είχαν κρύψει στο γκαράζ της, διαπιστώθηκε ότι τα πτώματα ήταν τουλάχιστον 800 ετών. Εκτός αυτού, βρίσκονταν καταχωνιασμένα σε αυτήν την κούτα για 14 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 1966. Δύο έφηβοι γείτονές της, με αρχαιολογικές ανησυχίες, οργάνωσαν ένα ταξίδι στο Μεξικό. Στόχος τους ήταν να εξερευνήσουν τις σπηλιές της επαρχίας Τσιουάουα και να εντοπίσουν μούμιες. Είχαν διαβάσει ότι ορισμένες φυλές ιθαγενών συνήθιζαν να θάβουν τους νεκρούς τους σε σπήλαια. Το περιβάλλον αυτό ευνοούσε τη φυσική μουμιοποίηση των πτωμάτων. Χάρη στον ψυχρό και ξηρό αέρα, η αφυδάτωση ήταν ταχύτατη, τα βακτήρια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν και ως εκ τούτου το σώμα δεν αποσυντίθετο.

Η μεγαλύτερη από τις δύο μούμιες που βρέθηκαν στο γκαράζ. YouTube

Οι δύο νεαροί, παρότι δεν είχαν κάποια επιστημονική κατάρτιση ή άλλη σχετική εκπαίδευση, στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί στην αναζήτησή τους. Κατόρθωσαν να εντοπίσουν δύο μούμιες μέσα στα σπήλαια που επισκέφθηκαν που ήθελαν να τις πάρουν μαζί τους.

Την εποχή εκείνη, το πέρασμα των συνόρων από το Σαν Ντιέγκο στο Μεξικό δεν ήταν δύσκολη υπόθεση. Με τις μούμιες στιβαγμένες σε δύο τσάντες, κατάφεραν να περάσουν από τους υποτυπώδεις ελέγχους και να συνεχίσουν ανενόχλητοι την πορεία τους.

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν έφτασαν στην πόλη τους, το Lemon Grove. Δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν τα μουμιοποιημένα λείψανα ιθαγενών στους γονείς τους ως σουβενίρ από το ταξίδι. Έτσι, αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια μιας φίλης και γειτόνισσας. Ήταν η κόρη της γυναίκας που χρόνια αργότερα θα έκανε τη μακάβρια ανακάλυψη. Δέχθηκε να τους παραχωρήσει μια γωνιά στο γκαράζ του σπιτιού της για να αφήσουν μια χάρτινη κούτα. Κάποια στιγμή που θα έβρισκαν καλύτερη κρυψώνα θα πήγαιναν να την πάρουν.

Αυτή η στιγμή δεν ήρθε ποτέ.

Λίγο καιρό αργότερα, κατετάγησαν στον στρατό και έφυγαν για πάντα από το Lemon Grove.

Οι πλαγιές του Τσιουάουα στο Μεξικό. Flickr

Το επιστημονικό πόρισμα

Μόλις εντοπίστηκαν οι δύο μούμιες από την έντρομη γυναίκα το 1980, μεταφέρθηκαν στο Ανθρωπολογικό Μουσείο του Σαν Ντιέγκο για να υποβληθούν σε μελέτες. Παρότι παρέμειναν καταχωνιασμένες σε ένα σκονισμένο γκαράζ επί μια 15ετία βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ειδικών, επρόκειτο για μία κοπέλα 15 ετών και ένα βρέφος μόλις 1 που είχαν πεθάνει μεταξύ του 1040 και του 1260 μ.Χ. Η μεγαλύτερη μούμια είχε ακόμη τρίχες στην κορυφή της κεφαλής της, ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μωρού παρέμεναν αναλλοίωτα.

Διαβάστε ακόμα: «Όνομα: Ραμσής. Επάγγελμα: Αυτοκράτορας». Δεν είναι αστείο. Οι Αιγύπτιοι έβγαλαν ταυτότητα στη μούμια του Φαραώ για να ταξιδέψει στη Γαλλία

Το γεγονός ότι ήταν κουλουριασμένες υποδείκνυε στους ερευνητές ότι πέθαναν στον ύπνο τους. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έγινε καν ταφή και η μουμιοποίηση να επήλθε φυσικά -στην ουσία, κατά λάθος. Αν είχε προηγηθεί τελετή, οι ιθαγενείς θα τους είχαν αλλάξει στάση σώματος. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τους νεαρούς που τις βρήκαν, δεν υπήρχαν άλλα αντικείμενα στο σπήλαιο.

Όταν οι -ενήλικοι πλέον- εξερευνητές κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, έδειχναν τρομαγμένοι. Διηγήθηκαν στους αστυνομικούς τα γεγονότα και, προκειμένου να εξιλεωθούν, προσφέρθηκαν να δωρίσουν τις μούμιες στο Ανθρωπολογικό Μουσείο. Η πρόταση ακούστηκε αφελής στις αρχές, καθώς ήταν προφανές ότι τα λείψανα εξαρχής δεν τους ανήκαν. Άφησαν όμως τους άντρες ελεύθερους. Αφενός ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση της παράνομης πράξης, αφετέρου είχαν παρέλθει σχεδόν 15 χρόνια.

Αφού οι Αμερικανοί ιθύνοντες επικοινώνησαν και με τις Μεξικανικές αρχές, συμφωνήθηκε οι μούμιες να παραμείνουν στο Μουσείο του Σαν Ντιέγκο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μετατροπή τους σε εκθέματα στάθηκε δυνατή διότι επρόκειτο για λείψανα ιθαγενών μεξικανικής προέλευσης. Αν οι μούμιες ανήκαν σε Αμερικανούς Ινδιάνους, σύμφωνα με τον Νόμο περί Ενταφιασμού και Επαναπατρισμού Αμερικανών Ιθαγενών (NAGPRA), έπρεπε να ενταφιαστούν εκ νέου και να τους αποδοθούν οι ανάλογες τιμές.

αρχική εικόνα: YouTube

Περσία, πριγκίπισσαΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Το μυστήριο της μούμιας λύθηκε και ήταν έγκλημα. Επιτήδειοι επιχείρησαν να την πουλήσουν ως Περσίδα πριγκίπισσα, αλλά ήταν ένα πρόσφατα δολοφονημένο κορίτσι

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu