Δείτε από ψηλά το νησί που η Καλυψώ κρατούσε όμηρο τον Οδυσσέα. Είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας και ο αδίστακτος Μπαρμπαρόσα είχε σφάξει τους κατοίκους του

Δείτε από ψηλά το νησί που η Καλυψώ κρατούσε όμηρο τον Οδυσσέα. Είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας και ο αδίστακτος Μπαρμπαρόσα είχε σφάξει τους κατοίκους του
Όλοι γνωρίζουν την Γαύδο ως το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και το Καστελόριζο ως το πιο ανατολικό. Το τρίγωνο των άκρων της χώρας συμπληρώνει ένα ακόμα νησί, οι Οθωνοί. Το καταπράσινο νησάκι του Ιονίου είναι το δυτικότερο μέρος της Ελλάδας.

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά. Μορφολογικά θυμίζει μικρογραφία της Κέρκυρας. Πλούσια βλάστηση, απότομες πλαγιές, όμορφες παραλίες και πολλοί μικροί όρμοι. Η αρχιτεκτονική του έχει επίσης βενετσιάνικες επιρροές, με το ενετικό κάστρο, τα παραδοσιακά σπίτια και μονοπάτια να αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα.

Άλλωστε, η απόσταση που το χωρίζει από την Ιταλία είναι μόλις 40 ναυτικά μίλια. Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, στον ορίζοντα διακρίνεται το ακρωτήριο του Οτράντο.

Οι Οθωνοί είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας.

Μικρό νησί με μεγάλη ιστορία

Η ιστορία του ξεκινά από την αρχαιότητα. Ο Ησύχιος τον 3ο αιώνα π.Χ. αναφερόταν στους Οθωνούς με την ονομασία Οθρωνός δηλαδή ο Θρόνος. Ο Όμηρος ονόμαζε το νησί Ωγυγία και τοποθέτησε εκεί τη νύμφη Καλυψώ, η οποία κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για επτά χρόνια.

Η κοντινή του απόσταση με την Ιταλία, το κατέστησε διαχρονικό στόχο των γειτόνων. Από το νησί πέρασαν κατά περιόδους οι Φράγκοι και οι Ενετοί, ενώ δεχόταν συχνά επιθέσεις από τους πειρατές της Μπαρμπαριάς και των Αλτζερίνων (Αλγερινών). Υπήρξε σημαντικότατος επικοινωνιακός κόμβος με τις ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα μεσαιωνικά χρόνια, ο Κάρολος Γ’ της Νάπολης ο Αντζού, κυρίαρχος της Κέρκυρας επί μία τετραετία, παραχώρησε τους Οθωνούς μαζί με την Ερεικούσσα, το Μαθράκι, το Διάπλο και τον Άγιο Στέφανο στον ιππότη Θεόδωρο Σκαλίτη, σαν τιμάριο.

Δείτε το νησί από ψηλά, όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration):

Διαβάστε ακόμα: Μπαρμπαρόσα. Ο Έλληνας που έγινε μουσουλμάνος πειρατής. Οργάνωσε τον στόλο του Σουλεϊμάν και έγινε ο μακελάρης του Αιγαίου. Από αυτόν ονομάστηκε το τουρκικό ωκεανογραφικό

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του νησιού γράφτηκε το 1537, όταν ο διαβόητος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα σφάγιασε όλους τους κατοίκους. Ένας μεγάλος λευκός πέτρινος σταυρός, δομημένος το 1833, στέκει μέχρι σήμερα στο ύψωμα Καλοδίκι (217 μέτρα) για να μνημονεύει τα θύματα της τραγωδίας.

Οι Οθωνοί εποικήθηκαν και πάλι μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, όταν ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε. Η πλειονότητα των νέων κατοίκων προερχόταν από τους Παξούς, τα Ιωάννινα, την Πάργα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Λίγα χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση, οι Άγγλοι κατέκτησαν το νησί και, λόγω του καλού κλίματος, έστειλαν εκεί τους άρρωστους στρατιώτες για να αναρρώσουν.

Με τη συνθήκη που υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 1864 μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και ελληνικού βασιλείου, τα Επτάνησα -και μαζί τα Διαπόντια νησιά- πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία. Στις 5 Οκτωβρίου 1864, το IΓ΄ Iόνιο Kοινοβούλιο υλοποίησε το σκοπό της σύγκλησής του αποφασίζοντας πανηγυρικά την Ένωση με την Eλλάδα σε «μία και αδιαίρετη πολιτεία υπό το συνταγματικό σκήπτρο του Γεωργίου A΄».

Το νησί των Οθωνών είναι κυρίως ορεινό.

Οι Οθωνοί σήμερα

Σήμερα, οι Οθωνιανοί βιοπορίζονται από τον τουρισμό, την αλιεία και την ελαιοπαραγωγή. Πριν από έναν αιώνα, το 80% των κατοίκων ασχολούνταν με τη ναυτιλία. Ωστόσο, με τα χρόνια οι περισσότεροι μετανάστευσαν στη γειτονική Κέρκυρα και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 392.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται το νησί, το επιλέγουν κυρίως για την ακατέργαστη φυσική ομορφιά του. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θάλασσας. Ο βυθός της είναι ιδανικός για καταδύσεις. Η γεωμορφολογία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ διαθέτει πολυάριθμες σπηλιές, μέχρι κι ένα βυθισμένο ναυάγιο.

Στο βορειοανατολικό άκρο, στο ακρωτήριο Καστρί υπάρχει ο φάρος του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1872, έχει ύψος 13 μέτρα και είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος. Εκπέμπει μια λευκή αναλαμπή κάθε 10 δευτερόλεπτα και είναι ορατός σε ακτίνα 21 ναυτικών μιλίων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ως μόνιμο έκθεμα λαογραφίας του νησιού.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το νησί που αποκαλούσαν Πορφυρούσα. Ο πειρατής Μπαρμπαρόσα έσφαξε και αιχμαλώτισε τους κατοίκους του και ήταν η πρώτη περιοχή που ελευθερώθηκε από τους Γερμανούς

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr