Η παραλία από την οποία μάζεψαν 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικών. Η “θαλάσσια χωματερή” που μετατράπηκε σε παράδεισο με εθελοντική δράση

Η παραλία από την οποία μάζεψαν 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικών. Η “θαλάσσια χωματερή” που μετατράπηκε σε παράδεισο με εθελοντική δράση

Από το 2012, ένα εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο στην Ιθάκη, στην παραλία Μακριά Πούντα, απειλούσε να καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Τα απόβλητα και οι διαλυμένες εγκαταστάσεις είχαν κατακλύσει στεριά και θάλασσα.

Η κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, οδήγησε μια σειρά περιβαλλοντικές ομάδες να αναλάβουν τον θαλάσσιο καθαρισμό της περιοχής. Σε περίπου μία εβδομάδα, ομάδα 45 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 20 δυτών, κατάφεραν να απομακρύνουν 76 τόνους απορριμμάτων από 4 παραλίες.

Το οικολογικό έγκλημα

Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία “Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε- Μακριά Πούντα” έβαλε λουκέτο, εγκαταλείποντας τις εγκαταστάσεις της στη θάλασσα. Οι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας, τα “κλουβιά”, όπως τα αποκαλούν, ξεκίνησαν να σκουριάζουν και με κάθε κακοκαιρία είτε ξεβράζονταν σε κάποια στεριά είτε έπλεαν στο Ιόνιο πέλαγος. Αμέτρητα απόβλητα γέμισαν τις γύρω παραλίες ενώ ο κόλπος από το Σαρακήνικο μέχρι τη Μούντα είχε καταστραφεί.

Εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων συλλέγουν απόβλητα από τον βυθό και τα φορτώνουν σε φορτηγό πλοίο

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κυκλώνας Ιανός, ήταν η αιτία να σκορπιστούν τόνοι βιομηχανικών υλικών από πλαστικούς σωλήνες, δίχτυα αλιείας, σχοινιά από νάιλον, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά κομμάτια και διάφορα άλλα είδη απορριμμάτων τα οποία κατέληξαν στην επιφάνεια της θάλασσας, στον πυθμένα και στις ακτές.

Διαβάστε ακόμα: Οικολογικό έγκλημα στην Ιθάκη από ιχθυοκαλλιέργεια που έκλεισε πριν από 9 χρόνια και ακόμα μολύνει στεριά και θάλασσα. Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης

Αντίστοιχες επιπτώσεις σημειώθηκαν στο βυθό και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα εισαγόμενα, από την εταιρεία, είδη ψαριών που έφευγαν από τα κλουβιά, δημιουργούσαν πληθυσμούς άκρως επιθετικούς και επικίνδυνους για τα ενδημικά είδη που βρίσκονταν ήδη στο βυθό.

Τα χημικά, η υπερτροφία στα φύκια και τα απόβλητα που δημιουργούσαν τα ιχθυοτροφεία, οδήγησαν στη ρύπανση του βυθού και, κατά συνέπεια, στην καταστροφή του.

Εννιά χρόνια μετά, ο βυθός παρέμενε νεκρός.

Μέχρι που ο εκπαιδευτής καταδύσεων, μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης, Γιώργος Λίλας, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο και δημοσίευσε φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου ιχθυοτροφείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές θορυβήθηκαν και οι περιβαλλοντικές ομάδες κινητοποιήθηκαν.

Ομάδα εθελοντών δυτών ανασύρει απόβλητα από τον βυθό

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Healthy Seas, Ghost Diving και Eναλεία, κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις τους, ενώνοντας εθελοντές, τοπικές αρχές και χορηγούς που ήθελαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής.

Την 8η Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ξεκίνησε το έργο του θαλάσσιου καθαρισμού και ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου.

Ήταν η σημαντικότερη δράση αυτών των οργανώσεων.

Η διάσωση του βυθού

Για 8 ημέρες, 14 εθελοντές δύτες από την οργάνωση Ghost Diving εργάστηκαν, για να απομακρύνουν τους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας, τους σωλήνες και τα δίχτυα αλιείας. Ταυτόχρονα, μια άλλη ομάδα εθελοντών ανέλαβε να καθαρίσει τις παραλίες, μερικές από τις οποίες ήταν “ως το γόνατο” σε σφαιρίδια φελιζόλ, που είχαν χυθεί τα περασμένα χρόνια από τους κλωβούς.

Mερικές παραλίες ήταν γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ, που είχαν χυθεί τα περασμένα χρόνια από τους κλωβούς.

Δ+ύτες από την Ελλάδα παρείχαν υποστήριξη στις επιχειρήσεις καθαρισμού, ανασύροντας μικρότερα αντικείμενα από τη θάλασσα.

Οι μεταλλικές κατασκευές που βρέθηκαν στο βυθό, απομακρύνθηκαν από δύτες και γερανό.

Συνολικά, η ομάδα καθάρισε 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικά που συμπεριλάμβαναν και 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ.

Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τα μάτια μας! Αφού για 5 μέρες μαζεύαμε με τα φτυάρια το φελιζόλ, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν μια άλλη λύση για να αφήσουμε την παραλία όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Ευτυχώς, βρήκαμε μια βιομηχανική ηλεκτρική σκούπα την οποία τροποποιήσαμε χρησιμοποιώντας την τσάντα-δίχτυ ενός εθελοντή, ως φίλτρο“, δήλωσε η Βερόνικα Μίκος, διευθύντρια της Healthy Seas.

Συνολικά, η ομάδα καθάρισε 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικά που συμπεριλάμβαναν και 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ

“Η τοπική κοινωνία περίμενε πολλά χρόνια κάποιον να κάνει κάτι για αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή. Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια πρόκληση, να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους και την τεχνογνωσία μας ώστε να βοηθήσουμε.

Κοιτώντας τώρα το τοπίο, η διαφορά είναι συγκλονιστική. Η εικόνα αυτή, μαζί με τη συγκινητική συμπαράσταση που εισπράξαμε από τους ντόπιους, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας“, συμπλήρωσε.

Χρειάστηκαν 6 μήνες προετοιμασίας για να οργανωθεί η δράση και να στηθεί η ομάδα συνεργατών.

Τα απορίμματα θα ανακυκλωθούν

Τα δίχτυα που ανακτήθηκαν, πρώτα θα καθαριστούν και θα μεταφερθούν σε σημείο συλλογής κοντά στην Αθήνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι τύπου nylon6 και θα ανακυκλωθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα econyl, τη βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά.

Μία από τις παραλίες πριν (αριστερά) και μετά (δεξιά) τον καθαρισμό από τις περιβαλλοντικές ομάδες, τους εθελοντές και τους κατοίκους του νησιού

Άλλοι τύποι διχτυών που ανακτήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης, θα δοθούν για ανακύκλωση σε χειροποίητα προϊόντα.

Η Eναλεία θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των υπόλοιπων θαλάσσιων πλαστικών και μεταλλικών απορριμμάτων στην κυκλική οικονομία.

Τέλος ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μετατρέψει μέρος των μετάλλων σε ένα μνημείο προκειμένου να τοποθετηθεί στο νησί προς τιμήν της δράσης των εθελοντών.

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ποιο είναι το πιο διάσημο ελληνικό νησί που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο και είχε τα εξής ονόματα: Νηρικίη, «Κοιλάδα του κουμπάρου», «Μικρή Κεφαλλονιά», «Θρακόνησος», «Τεάκι». Είναι περιζήτητο και για τον πανέμορφο βυθό του

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr