Πώς οι γιοι των στρατηγών Πάτον και Μοντγκόμερι έγιναν στενοί φίλοι με τον γιο του Ρόμελ πολλά χρόνια μετά τον Β Παγκ. Πόλεμο

Πώς οι γιοι των στρατηγών Πάτον και Μοντγκόμερι έγιναν στενοί φίλοι με τον γιο του Ρόμελ πολλά χρόνια μετά τον Β Παγκ. Πόλεμο

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πιο γνωστός στρατηγός των Γερμανών ήταν ο Έρβιν Ρόμελ. Εκτός από τις εξαιρετικές στρατηγικές του ικανότητες, ο Ρόμελ τηρούσε τους κανόνες πολέμου ως επαγγελματίας στρατιωτικός και σε αντίθεση με πολλούς άλλους Γερμανούς στρατηγούς δεν κατηγορήθηκε ποτέ για εγκλήματα πολέμου.

του συνεργάτη μας ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Αν και δεν συμμετείχε στην απόπειρα εναντίον του Χίτλερ της 20ης Ιουλίου 1944, ο φύρερ τον εξανάγκασε να αυτοκτονήσει. Έτσι, ο Ρόμελ είχε κερδίσει την αποδοχή και το σεβασμό των Συμμάχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ο μόνος Γερμανός στρατηγός που ο Τσώρτσιλ έπλεξε το εγκώμιο στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Ρόμελ έδρασε στη Μάχη της Γαλλία το 1940, όμως ήταν στη βόρεια Αφρική ως διοικητής του Άφρικα Κόρπς (Afrika Corps) που απέκτησε τη μεγάλη φήμη του καθώς για δύο χρόνια (1941-1943) ήταν ο βασικός αντίπαλος των Συμμάχων στην περιοχή. Ο Ρόμελ τους νίκησε επανειλημμένως στη Λιβύη και την Αίγυπτο, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Τομπρούκ το 1942. Όμως, δεν μπόρεσε τελικά να πάρει την Αίγυπτο και να φθάσει μέχρι τον  αντικειμενικό του στόχο που ήταν η διώρυγα του Σουέζ.

Έρβιν Ρόμελ. Πηγή: Wikipedia

Μοντγκόμερι και Πάτον: οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Ρόμελ

Η νίκη των Συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν σήμαινε την αρχή του τέλους για το Άφρικα Κόρπς και τη δράση του Ρόμελ στη βόρεια Αφρική. Η 8η Στρατιά υπό τον στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι και αμερικανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Τζώρτζ Πάτον, μετά την απόβασή τους στο Μαρόκο και την Αλγερία, υποχρέωσαν τις δυνάμεις του Ρόμελ να αναδιπλωθούν. Όμως, και τότε ακόμη ο Ρόμελ κατάφερε να καθυστερήσει κατά έξι μήνες την οριστική -και αναπόφευκτη- συμμαχική νίκη σ’ εκείνο το μέτωπο.

Το Μάιο του 1943, όταν οι Σύμμαχοι κατέλαβαν επιτέλους την Τύνιδα και αιχμαλώτισαν τα υπολείμματα του Άφρικα Κόρπς, ο Ρόμελ δεν ήταν μαζί τους αφού ο Χίτλερ τον είχε μεταθέσει στην κατεχόμενη Ευρώπη. Έτσι, οι δύο στρατηγοί που κατεξοχήν έμειναν στην ιστορία ως αντίπαλοι του Ρόμελ στα πεδία των μαχών ήταν ο Βρετανός Μοντγκόμερι και ο Αμερικανός Πάτον. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο θαύμαζαν τον Ρόμελ και προσπαθούσαν να αντιγράψουν τις τακτικές του.

Μπέρναρντ Μοντγκόμερι. Πηγή: Wikipedia

Τζώρτζ Πάτον. Πηγή: Wikipedia

Μάνφρεντ Ρόμελ και Τζώρτζ Πάτον ο νεότερος

Τόσο ο Πάτον όσο και ο Μοντγκόμερι ήθελαν να γνωρίσουν τον Ρόμελ όταν θα τελείωνε ο πόλεμος, κάτι που δεν στάθηκε δυνατό εξαιτίας της αυτοκτονίας του. Όμως, και οι τρεις στρατηγοί είχαν συνομίληκα αγόρια που μετά τον πόλεμο έγιναν στενοί φίλοι. Αυτή η φιλία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πρώτα μεταξύ του Μάνφρεντ, γιού του Ρόμελ, όταν ήταν δήμαρχος της Στουτγκάρδης και ενός από τους γιούς του Πάτον, του Τζώρτζ του νεότερου.

Ο Τζώρτζ Πάτον ο νεότερος ήταν ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού και έτυχε να μετατεθεί στην 7η Αμερικανική Στρατιά που έδρευε κοντά στη Στουτγκάρδη. Ο Πάτον συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης σε κάποια εκδήλωση, για να ανακαλύψουν ότι ήταν γιοι των δύο μεγάλων αντιπάλων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έγιναν καλοί φίλοι και είχαν συχνές συναντήσεις όπου συνήθως διηγούνταν αστείες ιστορίες καθώς και οι δύο είχαν έντονη αίσθηση του χιούμορ. Την ίδια περίπου εποχή ο Μάνφρεντ γνώρισε και τον γιο του Μοντγκόμερι, Ντέιβιντ.

Η φιλία του Μάνφρεντ Ρόμελ με τον Ντέιβιντ Μοντγκόμερι

Ο Μάνφρεντ διαπίστωσε ότι με τον Ντέιβιντ είχε ακόμη περισσότερα κοινά στοιχεία σε σχέση με τον Τζώρτζ Πάτον τον νεότερο, καθώς ήταν και οι δύο πολιτικοί με φιλελεύθερες απόψεις. Μάλιστα, έγιναν οικογενειακοί φίλοι, και ο Μάνφρεντ φιλοξένησε τον Ντέιβιντ και την οικογένειά του στο σπίτι του στη Γερμανία. Η φιλία τους υπήρξε τόσο στενή που συχνά αλληλογραφούσαν και ο Μάνφρεντ εμπιστεύθηκε στον Ντέιβιντ λεπτομέρειες για την αυτοκτονία του πατέρα του που την έζησε ως έφηβος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το θάνατο του στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, το 1976, στις ετήσιες εκδηλώσεις επανένωσης των βετεράνων της 8ης Στρατιάς που νίκησε τον Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο γιος του, Ντέιβιντ Μοντγκόμερι. Αυτός κανόνισε να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις και ο Μάνφρεντ Ρόμελ, κάτι το οποίο οι βετεράνοι αποδέχτηκαν.

Ο Μάνφρεντ Ρόμελ (δεξιά) και ο Ντέιβεντ Μοντγκόμερι (αριστερά). Πηγή: Pinterest

Το 2002 στην επέτειο των 60 ετών από τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, οι γιοι των δύο μεγάλων αντιπάλων στάθηκαν δίπλα-δίπλα και διάβασαν αποσπάσματα από τη Βίβλο. Ο Μάνφρεντ Ρόμελ διάλεξε το απόσπασμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Ρωμαίους 12. 9-18, που μιλά για την αγάπη.

Ο Τζώρτζ Πάτον ο νεότερος πέθανε το 2002, ο Μάνφρεντ Ρόμελ το 2013, και ο Ντέιβιντ Μοντγκόμερι στις αρχές του 2020. Η φιλία τους θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα ατόμων που συνέβαλαν με τον τρόπο τους ώστε να έλθουν κοντά λαοί που τους είχαν χωρίσει ποταμοί αίματος κατά το παρελθόν.

Αρχική φωτογραφία: Ο Μάνφρεντ Ρόμελ και ο Ντέιβεντ Μοντγκόμερι φωτογραφίζονται σε κοινή εμφάνισή τους στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη του Ελ. Αλαμέιν στο Λονδίνο το 2002. Πηγή: Pinterest

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu