Ήταν το ορμητήριο του Αλή Πασά κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Πάργας. Το κατασκεύασε προκειμένου να ελέγχει την πόλη και να συντονίζει της επιθέσεις εναντίον των Παργιανών, γι’αυτό είναι γνωστό ως το «κάστρο του Αλή Πασά».

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1814 ο πασάς των Ιωαννίνων έστειλε τον γιο του Μουχτάρ με 6.000 Αλβανούς να καταλάβει το χωριό Αγιά, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Πάργα.
Επικεφαλής του στρατεύματος ήταν ο Ομέρ Βρυώνης. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν τα κτίρια και σφάγιασαν τους εναπομείναντες κατοίκους, επειδή βοηθούσαν τους Παργιανούς, οι οποίοι αντιστέκονταν σθεναρά στις επιθέσεις τους. Στη συνέχεια εγκατέστησε στα χωριά Τουρκαρβανίτες από το Καρβουνάρι της Παραμυθιάς.

Βρίσκεται στην τοποθεσία Τρίκορφο

Σε ένα ύψωμα 300 μέτρων ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά, ο Αλή Πασάς διέταξε να χτίσουν ένα κάστρο, το οποίο θα αποτελούσε το ορμητήριο για τα στρατεύματα του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Τα σχέδια ανέλαβε ο γενοβέζος μηχανικός, Σάντο Μοντελιόνη, ενώ το χτίσιμο πιθανόν έγινε από τους ντόπιους.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Ήταν ένα μικρό κάστρο με ψηλά τείχη 6 -8 μέτρων, είχε πολυγωνικό σχήμα και έναν μεγάλο πύργο στο κέντρο, τον οποίο διέτρεχε θολωτός διάδρομος με καμάρες και τόξα.
Από εκεί, ο Αλή Πασάς πολιορκούσε την Πάργα, την οποία δεν κατάφερε να κατακτήσει και τελικά την αγόρασε από τον Βρετανό αρμοστή Μάιτλαντ.

Το κάστρο διαθέτει δεξαμενές, πυριταποθήκη, προμαχώνες και ζεματίστρα.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τα δωμάτια του Αλή Πασά, με το τζάκι και τα ερμάρια και να περιηγηθούν στις υπόγειες στοές.
Διατηρείται σε καλή κατάσταση και προσφέρει πανοραμική θέα στα νησιά του Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο Λουδοβίκος Σαλβατώρ στο βιβλίο του «Πάργα» : «δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ωραιότερη θέα με τέτοιο παραμυθένιο φόντο. Ολόκληρη η Λευκάδα ως το ακρωτήριο Δουκάτο και μετά η Κεφαλλονιά, απ’ όπου εμφανίζεται η μισοκρυμμένη ακτή».

Δείτε βίντεο drone του epirustravel:

Πηγή φωτογραφιών: Epirustravel.eu

Διαβάστε στη «ΜτΧ»:  Μονεμβάσια. Η καστροπολιτεία με την μοναδική είσοδο και την Μαλβαζία, το διάσημο βυζαντικό κρασί που «κατέκτησε» τους Φράγκους και την δύση. Δείτε από ψηλά πού βρίσκεται η εκκλησία αντίγραφο της Αγίας Σοφίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here