Τα ασημένια σερβίτσια που κόστισαν στην Αθήνα τον πόλεμο με τη Σπάρτη. Πώς οι κάτοικοι στην Σεγέστα τους εξαπάτησαν

Τα ασημένια σερβίτσια που κόστισαν στην Αθήνα τον πόλεμο με τη Σπάρτη. Πώς οι κάτοικοι στην Σεγέστα τους εξαπάτησαν

ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια απλή απάτη κατά τη διάρκεια του πολύχρονου Πελοποννησιακού Πολέμου (431 έως 404 π.Χ.) οδήγησε την Αθήνα στο τέλος της.

Η πόλη Σεγέστα στη Σικελία είχε διαμάχη με τους γείτονες της που είχαν τη βοήθεια των ισχυρών Συρακουσών. Οι κάτοικοι της Σεγέστας αποφάσισαν να ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από τους Αθηναίους.

Η εκκλησία του δήμου στην Αθήνα ήταν σκεπτική, αλλά επειδή οι Συρακούσιοι ήταν πιστοί σύμμαχοι της Σπάρτης αποφάσισαν, λαμβάνοντας υπόψη τα μελλοντικά στρατιωτικά έξοδα, να ερευνήσουν πόσο πλούσια ήταν πραγματικά η Εγέστα.

Έστειλαν λοιπόν μια διερευνητική αποστολή στη Σικελία. Όταν οι απεσταλμένοι έφτασαν στην Εγέστα, τους πήγαιναν από δείπνο σε δείπνο σε ολόκληρη την πόλη. Σαστισμένοι διαπίστωσαν ότι όλα τα σπίτια ήταν γεμάτα με πανάκριβα ασημένια σερβίτσια.

Στην πραγματικότητα όμως κάθε βράδυ ήταν τα ίδια ποτήρια και πιάτα που πήγαιναν μυστικά από τραπέζι σε τραπέζι.

Ο υπέροχος Δωρικός ναός της Σεγέστα ή Έγεστα, στη Σικελία χτίστηκε το 420 π.Χ και βρίσκεται σχετικά κοντά στο Τυρρηνικό Πέλαγος. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιπαλότητα με την πόλη Σελινούντα και για να λάβουν στρατιωτική βοήθεια από τους Αθηναίους τους εξαπάτησαν με καταστροφικά αποτελέσματα για την Αθήνα.

Οι απεσταλμένοι πείστηκαν για τις δυνατότητες του σχεδίου και επέστρεψαν στην Αθήνα. Εκεί δέχθηκαν με ενθουσιασμό την αναφορά τους και τον επόμενο χρόνο, το 415 π.Χ. έστειλαν έναν ισχυρό στόλο στη Σικελία.

Δύο χρόνια αργότερα σχεδόν όλοι όσοι είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση είχαν σκοτωθεί σε μάχες ή γίνει σκλάβοι.

Ήταν ένα φοβερό πλήγμα για την Αθήνα στη μάχη της εναντίον της Σπάρτης και, παρά το πέρασμα του χρόνου, δεν κατάφερε ποτέ να το ξεπεράσει.

Ο αρχαιολογικός χώρος και ο ναός της Σεγέστας κινδύνευσαν στην καταστροφική πυρκαγιά της Σικελίας τον Ιούλιο του 2023. Εικόνα από drone

Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ο δωρικός ναός του 5ου αιώνα π.Χ στην Εγέστα ή Σεγέστα της Σικελίας.

ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Alcibiades

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλκιβιάδης. O χαρισματικός Αθηναίος, που συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες και τους Πέρσες. Τα σκάνδαλα και οι ερωτικές του ακρότητες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu