Τα “Λουτρά Παράδεισος” με τα θερμαινόμενα δάπεδα και τους τοίχους που έβγαζαν ζεστό αέρα. Δημιουργήθηκαν από τον πορθητή Μουράτ Β’ με υλικά από επτά εκκλησίες

Τα “Λουτρά Παράδεισος” με τα θερμαινόμενα δάπεδα και τους τοίχους που έβγαζαν ζεστό αέρα. Δημιουργήθηκαν από τον πορθητή Μουράτ Β’ με υλικά από επτά εκκλησίες
Στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται τα λουτρά Μπέη Χαμάμ (Bey Hamami). Πρόκειται για τα μεγαλύτερα μουσουλμανικά λουτρά που σώθηκαν από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Eίναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που έκτισαν στην πόλη οι Οθωμανοί, γκρεμίζοντας μάλιστα, επτά παρακείμενες εκκλησίες. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον Βυζαντινό Μεγαλοφόρο, την αγορά των βυζαντινών χρόνων και πατάει επάνω στην Via Reggia (ρωμαϊκή Εγνατία).

Το πολύτρουλο κτίσμα κτίστηκε το 1444 από τον “πορθητή” της Θεσσαλονίκης Μουράτ Β (Βey)

Ο χώρος φωτίζεται φυσικά με ανοίγματα που υπάρχουν στους τρούλους. Διέθετε ξεχωριστούς χώρους για άνδρες και γυναίκες, χωρίς άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Η είσοδος για τους άντρες βρισκόταν στη νοτιοδυτική πλευρά του κτίσματος, ενώ μια δεύτερη, βορειότερα, προσέφερε μεγαλύτερη διακριτικότητα για τις γυναίκες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαμάμ της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα στα Βαλκάνια

Η λειτουργία του δεν διαφέρει από αυτή των υπολοίπων λουτρών, καθώς διαθέτει τρεις κύριες αίθουσες (κρύα, χλιαρή, ζεστή), με πολλά μικρότερα διαμερίσματα και επιμέρους βοηθητικούς χώρους. Δεξιά του ψυχρού χώρου βρίσκονται τα χλιαρά δωμάτια και στην συνέχεια είναι ο θερμός θάλαμος με μικρότερες αίθουσες γύρω του. Ο κεντρικός χώρος της θερμής περιοχής φιλοξενεί και τον μαρμάρινο πάγκο όπου οι θαμώνες απολάμβαναν το μασάζ.

To τμήμα των ανδρών ήταν μεγαλύτερο και πολυτελέστερο από αυτό των γυναικών

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κύριο γεύμα του σουλτάνου είχε 60 πιάτα. Στην Υψηλή Πύλη εργάζονταν 650 άτομα και μαγείρευαν για 4500 άτομα. Γιατί ο σουλτάνος έτρωγε πάντα μόνος του

Το πάτωμα είχε δύο υποστρώματα. Στο κενό ανάμεσά τους, κυκλοφορούσε ζεστός αέρας και θέρμαινε το μάρμαρο του πατώματος. Στην συνέχεια ο ζεστός αέρας διοχετευόταν σε πήλινες σωληνώσεις που βρίσκονται μέσα στην τοιχοποιϊα και έτσι ζεσταίνονταν και οι τοίχοι.

Το Μπέη  Χαμάμ λειτούργησε ως το 1968, με το χαρακτηριστικό όνομα “Λουτρά Παράδεισος”

Μέσα στο οικοδόμημα υπάρχει και ένας μικρότερος ορθογώνιος χώρος, με ιδιαίτερο διάκοσμο, ο οποίος προοριζόταν για το ιδιαίτερο λουτρό του σουλτάνου. Σήμερα παραμένει κλειστό και παραχωρείται μόνο για εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ “Θεσσαλονίκη, Πόλη των φαντασμάτων” και  parallaximag

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η ζωή στο χαρέμι. Υπήρχε αυστηρή ιεραρχία, εκπαίδευση και ίντριγκες. Γιατί ορισμένες κοπέλες τις έστελναν οι γονείς τους, κάπνιζαν όπιο και είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu