Tα Λουτρά όπου πήγαινε η Αμαλία για να αποκτήσει διάδοχο ο Όθωνας. Η αιματηρή μάχη με τους αντιμοναρχικούς (drone)

Tα Λουτρά όπου πήγαινε η Αμαλία για να αποκτήσει διάδοχο ο Όθωνας. Η αιματηρή μάχη με τους αντιμοναρχικούς (drone)

Στο βορειοανατολικό άκρο της Κύθνου, 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός των Λουτρών. Την περιοχή επισκέπτονταν ο Όθωνας με την Αμαλία προκειμένου η βασίλισσα να λύσει το πρόβλημα της εγκυμοσύνης της.

Τα Λουτρά είναι γνωστά για τις ζεστές ιαματικές τους πηγές που ανέβλυζαν από την αρχαιότητα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα το εναλλακτικό όνομα της Κύθνου, ήταν “Θερμιά” λόγω των πηγών. Τα νερά των πηγών θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.

Οι προσπάθειες του βασιλικού ζεύγους να αποκτήσει απόγονο

Tόσο ο Όθωνας όσο και η σύζυγός του, Αμαλία απολάμβαναν συχνά πυκνά τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου. Λέγεται, μάλιστα, ότι πήγαιναν εκεί γιατί τα θεωρούσαν ιδανικά για την υπογονιμότητα και με σκοπό η βασίλισσα Αμαλία να γίνει μητέρα. Έτσι θα χάριζε στον βασιλιά τον πολυπόθητο διάδοχο.

Τελικά τα νερά δεν έκαναν το “θαύμα” τους και έτσι όχι μόνο δεν υπήρξε διαδοχή στον θρόνο, αλλά αργότερα ο Όθωνας οδηγήθηκε σε έξωση από την Ελλάδα.

Όθων και Αμαλία

Τη σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα τους διαπίστωσαν Γερμανοί γιατροί και χημικοί, που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Βαυαρό μονάρχη. Το 1836, έφτασε στην Κύθνο και ο αρχιτέκτονας, Κρίστιαν Χάνσεν.

Μαζί με τον βοηθό του Λόρεντ, έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών, καθώς απόφαση της τότε κυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της ιατρικής σχολής, ήταν να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις.

ydrotherapeuthrio

Το υδροθεραπευτήριο Κύθνου που κατασκευάστηκε επί Όθωνα – Πηγή εικόνας: Δήμος Κύθνου

Επειδή, όμως, ο Χάνσεν είχε προτεραιότητα τότε την ανέγερση του Πανεπιστημίου Αθηνών, την εκτέλεση του σχεδίου ανέλαβε ο Λορέντ. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1857. 

Η αντιοθωνική εξέγερση και η φονική μάχη κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης

Μερικά χιλιόμετρα μετά τα Λουτρά, αλλά εντός του ίδιου όρμου, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης με την ομώνυμη εκκλησία και το μικρό λιμανάκι. Σήμερα είναι διάσημο για την τέλεση γάμων απ’ όλη την Ελλάδα.

agia_eirini_kythnos

Μερικά χιλιόμετρα μετά τα Λουτρά, αλλά εντός του ίδιου όρμου, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης με την ομώνυμη εκκλησία και το μικρό λιμανάκι – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στο λιμανάκι αυτό κατέπλευσαν την 1η Μαρτίου 1862 επαναστάτες κατά του Όθωνα. Εκείνη τη χρονιά οι αντιδυναστικές εκδηλώσεις ήταν έντονες σε όλη την Ελλάδα και ήδη είχε καταστείλει μια επανάσταση στο Ναύπλιο, που είχε στόχο την σύγκληση Εθνοσυνέλευσης.

Ο Όθωνας μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή χορήγησε μερική αμνηστία, υπό τον όρο οι πρωτεργάτες να εγκαταλείψουν το ελληνικό έδαφος με δύο πλοία. Όμως λίγο μετά ξέσπασε κίνημα  και στη Σύρο.

Οι στασιαστές ήταν τρεις: ο λοχαγός πεζικού Νικόλαος Λεωτσάκος, ο ανθυπολοχαγός Περικλής Μωραϊτίνης και ο φοιτητής Σκρβέλης ή Σκαρβέλης. Ο Λεωτσάκος είχε σταλεί στη Σύρο με δυσμενή μετάθεση. Το αντιοθωνικό κλίμα στο νησί ήταν διάχυτο και ο λοχαγός ηγήθηκε του ξεσηκωμού.

Ο λοχαγός εξόπλισε με κανόνια το ατμόπλοιο “Καρτερία“, φόρτωσε πολεμοφόδια και τρόφιμα και, με 50 άνδρες απέπλευσε για την Κύθνο, όπου είχαν φυλακιστεί διάφοροι αντικαθεστωτικοί.

Ο Νομάρχης Σύρου Α. Αλεξανδρόπουλος αντέδρασε και επιβιβάστηκε σε αυστριακό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στην Σύρο. Μέσω του τηλεγράφου του ειδοποίησε για την κίνηση των στασιαστών. Εναντίον τους κινήθηκε το πολεμικό “Αμαλία“, με κυβερνήτη το Λεωνίδα Παλάσκα (πιστό στον Όθωνα) και ειδικό στρατιωτικό απόσπασμα, τον 4ο Λόχο υπό το λοχαγό Τσίρο.

Skrbelis,_Leotsakos,_Moraitinis

Σκρβέλης, Λεωτσάκος και Μωραϊτίνης, οι πρωταγωνιστές των “Κυθνιακών” του 1862 – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο Τσίρος με ισχυρή δύναμη που αποτελείτο από 150 στρατιώτες, 40 χωροφύλακες και μερικούς ακόμη ένοπλους, αποβιβάστηκε στην περιοχή και  με ισχυρά πυρά εγκλώβισε σε ένα λοφίσκο των Λουτρών, τους αντιπάλους τους.

Τελικά μετά από σφοδρούς κανονιοβολισμούς, έπεσαν νεκροί οι τρεις πρωτεργάτες της στάσης και συνελήφθησαν οι υπόλοιποι. Τα γεγονότα έμειναν γνωστά ως “Κυθνιακά”.

Ο θάνατος των τριών και τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα κατά των επιζώντων στασιαστών, συγκίνησαν την αθηναϊκή κοινή γνώμη.

Μέχρι και σήμερα διασώζεται το χαρακτηριστικό κυθνιακό άσμα:

Του Λεωτσάκου το παιδί και του Μωραϊτίνη
απάνου σκοτωθήκανε εις την Αγιάν Ειρήνη“.

Πάνω από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην πλαγιά υπάρχουν τα κενοτάφια των τριών ανδρών που ηγήθηκαν του αντιμοναρχικού αγώνα.

Δείτε τα Λουτρά της Κύθνου μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου στο Travel Inspiration:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Travel Inspiration

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.