Η ακατέργαστη μαστίχα της Χίου πέρα από την αιθέρια μυρωδιά και την εκρηκτική γεύση της έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ενώ μαστιχόδεντρα ή σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχόχωρα, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό. Φυσικά πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί.

Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος – επιστημονικά Pistacia Lentiscus var. Chia (οικογένεια Anacardaceae), είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα στα ηλικιωμένα φυτά. Ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Τα μαστιχόδεντρα της Χίου

Η απόδοση φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Από τα 70 χρόνια και μετά η απόδοσή του πέφτει σημαντικά. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Ο σχίνος είναι φυτό ανθεκτικό με ελάχιστες απαιτήσεις, γι’ αυτό ευδοκιμεί σε άγονα, πετρώδη και φτωχά εδάφη.

Επειδή οι ρίζες του απλώνονται στην επιφάνεια του εδάφους, επιβιώνει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας, εν αντιθέσει με το ψύχος και τον παγετό στα οποία είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της οικογένειας αποτελούν κύριο στοιχείο της Μακκίας βλάστησης των παραμεσόγειων χωρών, αλλά μόνο στη Χίο, δένδρο και φύση χαρίζουν τα πολύτιμα «δάκρυα» της μαστίχας. Δικαιολογημένα λοιπόν η Χίος έχει ταυτιστεί με την μαστίχα.

Παρακολουθήστε μια εντυπωσιακή πτήση πάνω από τα μαστιχόδεντρα της Χίου:

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Το «μαγικό νερό» της Χίου που το εμφιάλωναν για λογαριασμό μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Πάνω στην πηγή χτίστηκε ένα Μοναστήρι (βίντεο drone) … 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here