Τα πρώτα δάνεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους δόθηκαν ως “προίκα” στον βασιλιά Όθωνα. Τα έξοδα της Βαυαροκρατίας και η διαφθορά των Ελλήνων πολιτικών. Νέα εκπομπή

Τα πρώτα δάνεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους δόθηκαν ως “προίκα” στον βασιλιά Όθωνα. Τα έξοδα της Βαυαροκρατίας και η διαφθορά των Ελλήνων πολιτικών. Νέα εκπομπή
Τα Δάνεια του βασιλιά Όθωνα στη «Μηχανή του Χρόνου» τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 1η Μαρτίου στις 17.00.

Η εκπομπή ερευνά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από την πτώχευση του 1827 και τις απέλπιδες προσπάθειες του Καποδίστρια να κυβερνήσει με μηδαμινά έσοδα, μέχρι τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.

Οι οικονομικές ανάγκες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν μεγάλες, γι’ αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις δέχτηκαν να δανείσουν την Ελλάδα με το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων φράγκων, το οποίο επρόκειτο να λάβει ως «προίκα» ο βασιλιάς των Ελλήνων. Η πρώτη τους επιλογή για τη θέση ήταν ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ, ο οποίος όμως απέρριψε τον θρόνο και τη θέση του πήρε ο δευτερότοκος γιος του Βαυαρού Βασιλιά, ο νεαρός Όθωνας.

Οι οικονομικές ανάγκες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ήταν μεγάλες, γι’ αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις δέχτηκαν να δανείσουν την Ελλάδα με το τεράστιο ποσό των 60 εκατομμυρίων φράγκων, το οποίο επρόκειτο να λάβει ως «προίκα» ο βασιλιάς των Ελλήνων.

Ιστορικοί παρουσιάζουν σε ποιους τομείς διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να αδειάσουν πάλι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Οι Βαυαροί κατηγορήθηκαν ότι σπατάλησαν τα χρήματα του δανείου για να ζουν με πολυτέλεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι Έλληνες έφεραν μερίδιο της ευθύνης, καθώς η διαφθορά είχε εξαπλωθεί παντού. Παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια της Βαυαροκρατίας κατάφεραν να στηθούν οι βάσεις ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Ιστορικοί παρουσιάζουν σε ποιους τομείς διοχετεύτηκαν τα χρήματα του δανείου, με αποτέλεσμα τα δημόσια ταμεία να αδειάσουν πάλι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Η εκπομπή φωτίζει τις σκοπιμότητες πίσω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν την αδυναμία της Ελλάδας να ξεπληρώσει τα χρέη της, για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τέτοια παραδείγματα ήταν το «επεισόδιο Πατσίφικο» το 1849, όταν ο βρετανικός στόλος απέκλεισε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και η αγγλο-γαλλική κατοχή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου.

Οι Βαυαροί κατηγορήθηκαν ότι σπατάλησαν τα χρήματα του δανείου για να ζουν με πολυτέλεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι Έλληνες έφεραν μερίδιο της ευθύνης, καθώς η διαφθορά είχε εξαπλωθεί παντού.

Παρουσιάζονται οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στον διακανονισμό των δανείων το 1879, καθώς κινδύνεψε να χάσει την ευκαιρία προσάρτησης νέων εδαφών, εξαιτίας των χρεών της. Ωστόσο, η τελική αποπληρωμή όλων των προπολεμικών δανείων που έλαβε η Ελλάδα είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια, καθώς τα χρέη συνυπολογίζονταν κάθε φορά σε νέους διακανονισμούς που πραγματοποιούνται κάθε λίγες δεκαετίες, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ξαναδανειστεί.

Τα Δάνεια του βασιλιά Όθωνα στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 1η Μαρτίου στις 17.00.

Στην εκπομπή μιλούν:

Ζαμπία Αγριμάκη – Ιστορικός

Δημήτρης Μαλέσης – Δρ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Γιώργος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών

Εύη Σκληράκη – Σχολική Σύμβουλος, Δρ. Ιστορίας

Μιχάλης Ψαλιδόπουλος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Εύη Καρούζου – Ιστορικός, Ερευνητρία Κέντρου Ερευνών της Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών

Κώστας Κωστής – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόστολος Διαμάντης – Ιστορικός

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu