Ταξίδι στις πλαγιές της Πίνδου. Αρίστη, Βραδέτο, Βοβούσα και Μηλιά στους κορυφαίους φθινοπωρινούς προορισμούς. Δείτε από ψηλά

Ταξίδι στις πλαγιές της Πίνδου. Αρίστη, Βραδέτο, Βοβούσα και Μηλιά στους κορυφαίους φθινοπωρινούς προορισμούς. Δείτε από ψηλά

Η Ήπειρος με τα γραφικά χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της αποτελεί ιδανικό φθινοπωρινό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας και της εξερεύνησης.

Πετρόκτιστα σπίτια με την παραδοσιακή ηπειρώτικη τεχνική, βουνά γεμάτα έλατα, καταπράσινα λιβάδια και φαράγγια δημιουργούν ένα μαγικό τοπίο, που αξίζει να περιπλανηθεί κανείς.

Στο βίντεο drone του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου στο Travel Inspiration, παρουσιάζονται ενδεικτικά τέσσερις παραδοσιακοί οικισμοί της Ηπείρου, ιδανικοί για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και να έρθουν πιο κοντά στη φύση.

Μηλιά Ιωαννίνων

Η Μηλιά ή αλλιώς “Αμέρου”, όπως ονομάζεται στην τοπική βλάχικη διάλεκτο, βρίσκεται στις πλαγιές της Πίνδου, στα 1.160 μέτρα υψόμετρο, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Μέτσοβο. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό με χαλαρή τουριστική κίνηση, που μετρά μόλις 400 κατοίκους, και με μεγάλη ιστορία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού πολέμησαν στο Αλβανικό Έπος ενώ ο οικισμός πολιορκήθηκε τρεις φορές από τους κατακτητές. Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας από τους Γερμανούς, τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και επί μία εβδομάδα τρέφονταν με το λάδι από τα καντήλια. Έξω, τα σπίτια τους καίγονταν ολοσχερώς.

Μηλιά Ιωαννίνων. Βρίσκεται στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.160 μέτρων (Αερολήψη: Travel Inspiration)

Σήμερα, η Μηλιά ξεχωρίζει για την παραμυθένια ομορφιά της, με τα γραφικά σπιτάκια να είναι πλήρως εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο. Από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα αποτελεί η τεράστια βαλσαμωμένη αρκούδα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, πριν πολλά χρόνια ένας κάτοικος βρήκε την συγκεκριμένη αρκούδα βαριά τραυματισμένη. Παρά τις προσπάθειες που έκανε για να τη σώσει, δεν τα κατάφερε. Έτσι, την έφερε στην πλατεία του χωριού και μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους αποφάσισαν να στήσουν μια γυάλινη κατασκευή και να την τοποθετήσουν εκεί, για να είναι πάντα κοντά τους.

Αρίστη Ιωαννίνων

Η Αρίστη ανήκει στα διάσημα Ζαγοροχώρια και παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται περίπου 49 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα και τη συναντά κανείς στο δρόμο προς το Πάπιγκο.

Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν “Αρτσίστα”. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, αφού μετρά μόλις 128 κατοίκους και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Αρίστη Ιωαννίνων. Το γραφικό χωριό ανήκει στα Ζαγοροχώρια και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός (Αερολήψη: Travel Inspiration)

Πιστεύεται ότι πολλοί από τους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην περιοχή προέρχονταν από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βόπατη και τον Άγιο Μηνά. Σταδιακά το χωριό γνώρισε άνθηση.

Κατά την οθωμανική απογραφή του 1895, ο πληθυσμός της Αρίστης ανερχόταν σε 899 κατοίκους και κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο οικισμός διέθετε ένα αρρεναγωγείο με 50 μαθητές και ένα παρθεναγωγείο με 40 μαθήτριες. Το 1913, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης απογραφής μετά την απελευθέρωση της Αρίστης, ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν σε 574 κατοίκους.

Βραδέτο

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Τύμφη, σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, βρίσκεται το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, το Βραδέτο, χτισμένο πάνω σε ένα βράχο.

Το χωριό περιβάλλεται από το φαράγγι του Βίκου ενώ η σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά πραγματοποιείται από τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 9 χιλιομέτρων, στη διασταύρωση μετά από το χωριό Καπέσοβο.

Η βλάχικης προέλευσης ονομασία του χωριού σημαίνει έλατο (βραντ). Λόγω της θέσης του θεωρείται το “μπαλκόνι” του Ζαγορίου και προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι.

Βραδέτο. Το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων (Αερολήψη: Travel Inspiration)

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, η μοναδική σύνδεση των κατοίκων με τον “έξω κόσμο” ήταν η περίφημη “Σκάλα του Βραδέτο”, με τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια, τα οποία καλύπτουν μια αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά 250 περίπου μέτρων. Η πέτρινη αυτή κατασκευή, συνολικού μήκους 1.200 μέτρων, στην βόρεια πλευρά της Μεζαριάς, αποτελούσε την είσοδο και έξοδο από το χωριό και οδηγούσε στο Καπέσοβο.

Χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της πέτρινης σκάλας. Σήμερα θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού.

Βοβούσα

Μέσα στα δάση της Πίνδου, σε υψόμετρο 1024 μέτρων, βρίσκεται η θρυλική Βοβούσα, η οποία λεηλατήθηκε δύο φορές στην τουρκοκρατία, σταμάτησε τους Ιταλούς εισβολείς το 1940 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς στην κατοχή.

Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, από τη βοή των νερών του, πήρε και το χωριό το όνομά του.

Ο ποταμός χωρίζει το χωριό στη μέση, δημιουργώντας δύο οικισμούς που ενώνονται με ένα μεγάλο τοξωτό γεφύρι, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο. Πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήσει γεφύρι στο Ζαγόρι και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Βοβούσα. Ο Αώος ποταμός διασχίζει το χωριό. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τη βοή των νερών του ποταμού (Αερολήψη: Travel Inspiration)

Το χωριό έχει 80 μόνιμους κατοίκους. Οι πυκνές δασικές εκτάσεις επιτρέπουν στους ντόπιους να ασχοληθούν με την υλοτομία και το εμπόριο. Το μέρος φημίζεται για τη δεξιοτεχνία των υλοτόμων της, οι οποίοι φτιάχνουν με μεράκι ξύλινες οροφές, πατώματα και σκαλιστά σχέδια στους τοίχους. Για αυτό είναι άλλωστε γνωστό και ως το χωριό των ξυλοκόπων.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα το επάγγελμα αυτό από τους γονείς και τους παππούδες τους. Η αγάπη που έχουν για τον τόπο τους δεν τους αφήνει να τον εγκαταλείψουν ακόμα και αν η οικονομική κρίση και οι εισαγωγές ξυλείας συρρικνώνουν την τοπική οικονομία.

Στη περιοχή βρίσκεται επίσης και το διάσημο Αρκουδόρεμα, το άγριο ποτάμι που κινείται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πίνδου, γνωστό και ως Βάλια Κάλντα.  Είναι σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και η συνολική του έκταση φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Όποιος όμως το αντικρύσει από κοντά του κόβεται η ανάσα.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration από τα εξωτικά χωριά της Ηπείρου:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu