Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης συνελήφθη, αλλά έπεσε από το παράθυρο της αστυνομίας

Τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης συνελήφθη, αλλά έπεσε από το παράθυρο της αστυνομίας
Ο Χριστιανός – Γουλιέλμος – Φερδινάνδος – Αδόλφος – Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, ήταν ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον Όθωνα και στέφθηκε βασιλιάς τον Οκτώβριο του 1863.

Υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 έως το 1913, όταν δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο βασιλιάς, παρόλο που λίγα χρόνια πριν είχε απειληθεί η ζωή του και είχε βιώσει τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη τον Μάιο του 1905, συνήθιζε να κυκλοφορεί με ελάχιστη συνοδεία και φύλαξη.

Τα ματωμένα ρούχα του βασιλιά και το περίστροφο που του αφαίρεσε τη ζωή. Μουσείο Βασιλέως Γεωργίου Α′ στην Θεσσαλονίκη

Τα ματωμένα ρούχα του βασιλιά και το περίστροφο που του αφαίρεσε τη ζωή. Η «Μηχανή του Χρόνου» συνεχίζει την παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων στα 50 χρόνια βασιλείας του Γεωργίου Α’.

Η πρώτη απόπειρα κατά του Γεωργίου

Στις αρχές του 1898 η Ελλάδα βρισκόταν σε μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Είχε προηγηθεί ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 με καταστρεπτικές συνέπειες για την χώρα.

Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη, αλλά και το ίδιο το παλάτι βρίσκονταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την κοινή γνώμη.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1898 ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, αποφάσισε να πάει με την άμαξα μία βόλτα με την κόρη του, από την Αθήνα προς το Φάληρο.

Παρέμεινε για κάποια ώρα και μετά επέστρεψε από την τότε οδό Αθηνών-Φαλήρου, τη σημερινή οδό Συγγρού, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ένας έρημος περιφερειακός δρόμος.

Δύο άντρες που είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή του Νέου Κόσμου, πλησίασαν την άμαξα, έβγαλαν τα κουμπούρια και άρχισαν να πυροβολούν.

Ο Βασιλιάς και η κόρη του, πριγκίπισσα Μαρία, βγήκαν αλώβητοι από τη δολοφονική απόπειρα. Οι δράστες, συνελήφθησαν αμέσως και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Η δημοτικότητα του βασιλιά μετά την απόπειρα της δολοφονίας εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Μάλιστα, με έρανο των πολιτών, στο σημείο της απόπειρας, χτίστηκε μια εκκλησία, ο σημερινός ναός του Αγίου Σώστη προς τιμήν της διάσωσης του βασιλέα που γλύτωσε από τους στυγερούς δολοφόνους.

Η δολοφονία

Ο Γεώργιος στους Βαλκανικούς πολέμους συντάχθηκε με την πολιτική του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις 24 Νοεμβρίου 1912 εισήλθε θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε για να θεμελιώσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Όμως, στις 5 Μαρτίου 1913, λίγο προτού συμπληρώσει τα πενήντα χρόνια της παραμονής του στον θρόνο, δολοφονήθηκε από τον Αλέξανδρο Σχινά.

Ο δράστης ήταν ένας περιθωριακός τύπος, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Παρά την άμεση σύλληψή του, η υπόθεση της δολοφονίας του Γεωργίου δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Τα κίνητρα του δολοφόνου δεν έγιναν γνωστά, ενώ ο ίδιος είχε ένα πολύ μυστήριο τέλος.

Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, βρέθηκε αφύλαχτος και πήδηξε από το παράθυρο. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η αστυνομία.

Δείτε στο βίντεο της Μηχανής του Χρόνου το τρέιλερ για τη ζωή και τη δολοφονία του βασιλιά, αλλά και το μυστηριώδες τέλος του δολοφόνου του. Ήταν αυτοκτονία ή εκπαραθύρωση;

Diligiannis-Dolofonia-1905-Achille-Beltrame-700x605
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης ευχαρίστησε -χωρίς να το ξέρει- τον δολοφόνο του έξω από την παλιά Βουλή! Ο δράστης ήταν άνθρωπος του υποκόσμου και του τζόγου (βίντεο).

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu