Το “Δόγμα Τρούμαν” και η αμερικανική βοήθεια στην μεταπολεμική Ελλάδα. Γιατί θεωρείται το πρώτο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου. ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Το “Δόγμα Τρούμαν” και η αμερικανική βοήθεια στην μεταπολεμική Ελλάδα. Γιατί θεωρείται το πρώτο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου. ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Το “Δόγμα Τρούμαν” και την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο. Πρεμιέρα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή επαναλαμβάνεται Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 στις πέντε το απόγευμα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα μετά την κατοχή, που έφερε τον πληθυσμό στα όρια της εξαθλίωσης.  Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε ήταν από την οργάνωση ΟΥΝΡΑ, μέσω της οποίας η χώρα προμηθεύτηκε τρόφιμα, φάρμακα, εργαλεία και ρούχα.

Το “Δόγμα Τρούμαν” και την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή επαναλαμβάνεται Κυριακή 29/11/2020

Η έρευνα φωτίζει όλα τα δραματικά γεγονότα της εποχής. Την πείνα, τον εμφύλιο και απελπισία του πληθυσμού. Η Βρετανία, σύμμαχος στον πόλεμο, δηλώνει αδυναμία να στηρίξει την μεταπολεμική Ελλάδα και οι Αμερικανοί αποφασίζουν να τους διαδεχθούν με σκοπό να κρατήσουν τη χώρα τη “σφαίρα επιρροής” της Δύσης.

Το Δόγμα Τρούμαν υπήρξε η πρώτη δήλωση έναρξης του Ψυχρού Πολέμου κι είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την “Ανάσχεση» του κομμουνιστικού κινδύνου

Πριν εξαγγελθεί το πρόγραμμα βοηθείας κλήθηκαν ειδικοί εμπειρογνώμονες με επικεφαλής τον δικηγόρο Πολ Πόρτερ να καταγράψουν την κατάσταση στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Το πόρισμα ήταν αποκαλυπτικό και δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την τίτλο “Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα”.

Η εκπομπή παρουσιάζει το παρασκήνιο πίσω από την ιστορική ομιλία Τρούμαν στις 12 Μαρτίου 1947 για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία που είχε ως σκοπό να αναχαιτίσει τον “κομμουνιστικό κίνδυνο”. Με τη βοήθεια επιστημόνων αναλύεται η σημασία του νέου αμερικανικού δόγματος και της έναρξης του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου».

Στο νέο επεισόδιο της Μηχανής του Χρόνου καταγράφεται επίσης η δράση των Αμερικανών συμβούλων που έφτασαν στην Ελλάδα για να διαχειριστούν την οικονομική και στρατιωτική βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η χώρα.

Όλοι τους τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις της κρατικής μηχανής και είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη διάθεση της βοήθειας. Γεγονός που πολλές φορές τους έφερνε σε ρήξη με υπουργούς της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τους θρύλους της εποχής έκαναν τους αμερικανούς να φτάνουν σε ακραίους χειρισμούς.

Στην εκπομπή μιλούν οι:

Δρ. Γιώργος Σταθάκης – καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,

Δρ. Σπύρος Λίτσας -Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Τάσος Σακελλαρόπουλος – Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, Δρ. Χρήστος Νίκας – Καθηγητής ΠΑ.ΜΑΚ,

Δρ. Κωνσταντίνα Μπότσιου – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Μπενέκη – Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου  Π.Ι.Ο.Π,

Δρ. Κώστας Κωστής – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Δρ. Αντώνης Κλάψης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Στέλιος Ζαχαρίου – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,

Δρ. Πολυμέρης Βόγλης – αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu