Το έτος των έξι αυτοκρατόρων της Ρώμης, όπου η μία δολοφονία διαδεχόταν την άλλη. Ο νεότερος ήταν 13 ετών και ο μεγαλύτερος 80

Το έτος των έξι αυτοκρατόρων της Ρώμης, όπου η μία δολοφονία διαδεχόταν την άλλη. Ο νεότερος ήταν 13 ετών και ο μεγαλύτερος 80
ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου και του νεότερου αυτοκράτορα από την ίδια οικογένεια κατέχουν ο Γορδιανός Α’ και Γ΄. Ο Γορδιανός Α’ ήταν ογδόντα χρόνων όταν έγινε αυτοκράτορας το 238 μ.Χ. Μετά τη δολοφονία του τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο εγγονός του Γορδιανός Γ’, ο οποίος ήταν μόλις 13 ετών.

Το 238 ήταν η χρονιά των έξι αυτοκρατόρων, καθώς άλλαξαν διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα έξι ηγεσίες.

Όλα ξεκίνησαν από την Αφρική, όταν κάποιοι πλούσιοι νεαροί σκότωσαν έναν εκβιαστή που είχε την εύνοια του αυτοκράτορα, του Μαξιμίνου του Θρακός. Στη συνέχεια ανάγκασαν τον ογδοντάχρονο διοικητή να γίνει αυτοκράτορας. Ο Γορδιανός Α’ όρισε συναυτοκράτορα τον γιο του, τον Γορδιανό Β’.

Στην αρχή της Άνοιξης, η Σύγκλητος προσχώρησε σε αυτή την εξέγερση. Όταν όμως έγινε ξεκάθαρο ότι ο Μαξιμίνος πορευόταν προς την πρωτεύουσα, οι συγκλητικοί άρχισαν να ανησυχούν. Συγχρόνως έγινε γνωστό ότι στην Αφρική είχαν δολοφονηθεί και οι δύο Γορδιανοί από στρατεύματα που είχαν στασιάσει.

Για λόγους ασφαλείας, η Σύγκλητος όρισε αυτοκράτορες δύο συγκλητικούς, τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο, ενώ ο λαός προτίμησε να αναδείξει αυτοκράτορα από τις τάξεις του, τον Γορδιανό Γ, εγγονό του δολοφονημένου αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν υπό την κηδεμονία του αντιπραίτορα Τιμησίθεου.

Ο Πουπιένος και ο Βαλβίνος εκστράτευαν κατά του Μαξιμίνου στην περιοχή της Ραβέννας. Όπως φαίνεται, ο Μαξιμίνος δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες του. Η ιστορία επαναλήφθηκε το καλοκαίρι, όταν η πραιτωριανή φρουρά έβγαλε από τη μέση τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο. Στον θρόνο παρέμεινε έως τον θάνατό του το 244 μ.Χ. ο μόλις 13χρονος Γορδιανός Γ’.

ΠΗΓΗ: Τα ρεκόρ της αρχαιότητας, Allan Klynne & Cecilia Klynne, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πιο παχύς άνθρωπος στην αρχαιότητα κάλεσε γιατρούς που έβαζαν βελόνες στο λίπος. Ο πιο ψηλός πλησίαζε τα τρία μέτρα και ο πιο κοντός τα 60 εκατοστά. Περίεργα ρεκόρ της αρχαιότητας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu