Η πυραμίδα του Djedefre είναι η βορειότερη πυραμίδα της Αιγύπτου. Πιστεύεται ότι χτίστηκε από τον φαραώ Djedefre, γιο και διάδοχο του βασιλιά Khufu.
Σήμερα αποτελείται κυρίως από ερείπια που βρίσκονται στο Abu Rawash στην Αίγυπτο.
Υπάρχουν τουλάχιστον 118 πυραμίδες στην Αίγυπτο, η καθεμία ηλικίας χιλιάδων ετών, αν και πολλές ακόμη μπορεί να είναι κρυμμένες.
Οι μεγάλες αυτές κατασκευές που χτίστηκαν ως μνημεία για να στεγάσουν τους τάφους των Φαραώ, στέκονται ως υπενθύμιση του πόσο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δόξαζαν τη ζωή μετά θάνατον.
Η Γκίζα η περιοχή που φιλοξενεί τις Khufu, Khafre και Menkaure, είναι ίσως η πιο γνωστή τοποθεσία των πυραμίδων του αρχαίου βασιλείου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πυραμίδες έξω από την τοποθεσία, μερικές από τις οποίες δεν έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι μέχρι σήμερα.
Στο Abu Rawash, τη θέση της πιο βόρειας πυραμίδας της Αιγύπτου, βρίσκεται η “Χαμένη Πυραμίδα”, όπως την έχουν περιγράψει οι ειδικοί.
Η ερειπωμένη πυραμίδα του Djedefre χτίστηκε πριν από πάνω από 4.000 χρόνια από τον ομώνυμο φαραώ. Η πυραμίδα βρίσκεται περίπου πέντε μίλια από τους γειτονικές της στη Γκίζα και υπολογίζεται ότι έχει χτιστεί κατά την Τέταρτη Δυναστεία.
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η πυραμίδα δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ, αλλά πιο πρόσφατες ανασκαφές υποδηλώνουν ότι είχε τελειώσει και ταίριαζε σε μέγεθος με την πυραμίδα του Menkaure, που ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από τις πυραμίδες της Γκίζας.
Η παράξενη πυραμίδα αποτελεί ένα μυστήριο για τους αρχαιολόγους
Πρώτον, ήταν διαφορετική από τις μεταγενέστερες, καθώς οι θάλαμοι ήταν κάτω από την πυραμίδα, αντί μέσα σε αυτήν. Το γιατί χτίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Η δομή της πυραμίδας ήταν επίσης μοναδική, αφού χτίστηκε πάνω σε ένα φυσικό ανάχωμα, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να συντόμευσε το χρόνο που χρειάστηκε για την κατασκευή της.
Επίσης στο εσωτερικό της, έχουν βρεθεί υπολείμματα από πολλές διαφορετικές περιόδους της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Από την Πρώιμη Δυναστική έως την Κοπτική περίοδο, υπονοώντας πόσο καιρό χρησιμοποιήθηκε το κτίριο.
Όλα τα ευρήματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Φαίνεται να σχετίζονται αποκλειστικά με τη διαδικασία της ταφής.
Η σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά
Σήμερα, η Πυραμίδα του Djedefra είναι ερειπωμένη. Το μόνο που έχει απομείνει από αυτή είναι ένα τεράστιο κανάλι μήκους 49 μέτρων που κόβεται στο βράχο σε ένα φρεάτιο βάθους 20 μέτρων.
Αυτό αποτελεί ίσως την πιο μυστηριώδη πτυχή της πυραμίδας. Μια σκάλα λαξευμένη απευθείας στο βράχο οδηγεί σε έναν άξονα που κόβεται στον βράχο και η σκάλα φαίνεται σαν να μην οδηγεί πουθενά.
Ενώ λίγα είναι γνωστά για την ίδια την πυραμίδα, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για την τοποθεσία. Χτίστηκε με εντολή του φαραώ Djedefre, του Αιγύπτιου βασιλιά της 4ης Δυναστείας κατά τη διάρκεια του Παλαιού Βασιλείου, και του γιου και διαδόχου του διάσημου Φαραώ Khufu.
Χρειάστηκαν περίπου οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί και κατασκευάστηκε με ασβεστολιθικούς ογκόλιθους με γωνία προς το κέντρο. Η τεχνική εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πυραμίδα του Djoser, και προοριζόταν να αυξήσει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της κατασκευής.
Tα ευρήματα των ανασκαφών
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα βοήθησαν να εντοπιστεί ο τάφος που βρισκόταν μέσα στην πυραμίδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα καρτούς (οβάλ πλαίσιο που μέσα σε αυτό αναγράφονται τα βασιλικά ονόματα), με το όνομα του Djedefre να αναγράφεται πάνω του.
Μεταξύ 1900 και 1902, ο Γάλλος Αιγυπτιολόγος Émile Chassinat οδήγησε τις ανασκαφές που αποκάλυψαν έναν ακόμη ταφικό οικισμό.
Πρόκειται για έναν λάκκο για βάρκες και πολλά θραύσματα αγαλμάτων που έφεραν το όνομα του Djedefre. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτες ταφές στον χώρο χρονολογούνται από την Α’ Δυναστεία με τα περιγράμματα ενός σχετικά μεγάλου Θινιτικού νεκροταφείου να υπάρχουν ακόμη.
Έχουν βρεθεί αρκετά λείψανα αυτής της εποχής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν τα ονόματα των Φαραώ Hor-Aha και Den.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Ancient History Addicts/facebook
Ειδήσεις σήμερα:
- Πότε θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Οι συνέπειες στους εργοδότες για την μη καταβολή
- «Και ο πατέρας του αυτά του έκανε» λέει η μητέρα του αστυνομικού της Βουλής για τους βασανισμούς
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αντισυνταγματάρχης πέθανε μετά από αφαίρεση χολής
- Κλήσεις με λάθος IBAN έκοβε η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
Ο μόνος λόγος που οι πυραμίδες είναι ακόμα στην Αίγυπτο και όχι στην Βρετανία είναι διότι οι Βρετανοί δεν βρήκαν τρόπο να της ξεκολλήσουν από εκεί