Το “Μανιφέστο του Ναζιστικού Κόμματος”. Ο 25λογος που συνέταξε ο 30χρονος Χίτλερ πριν πάρει την εξουσία του Κόμματος Γερμανών Εργατών και το μετονομάσει. Ποιες ήταν οι θέσεις του

Το “Μανιφέστο του Ναζιστικού Κόμματος”. Ο 25λογος που συνέταξε ο 30χρονος Χίτλερ πριν πάρει την εξουσία του Κόμματος Γερμανών Εργατών και το μετονομάσει. Ποιες ήταν οι θέσεις του
24 Φεβρουαρίου 1920. Ένας μικροκαμωμένος μελαχρινός άντρας, με βροντερή φωνή και ηλικία γύρω στα 30, εκφωνούσε τις θέσεις του κόμματός του, μπροστά σε ένα κοινό δύο χιλιάδων ατόμων στο καθιερωμένο φεστιβάλ του Μονάχου.

Ο “25λογος” του DAP (Κόμμα Γερμανών Εργατών), ο οποίος παρουσιαζόταν για πρώτη φορά, σε λίγες δεκαετίες θα εξελισσόταν σε “μανιφέστο” του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Και ο άγνωστος τότε, μικροκαμωμένος άντρας δεν ήταν άλλος από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Χίτλερ είχε ενταχθεί στο DAP μόλις τον Σεπτέμβριο του 1919. Οι δύο ιδρυτές του κόμματος, Άντον Ντρέξλερ και Καρλ Χάρερ, αναγνώρισαν αμέσως το  ρητορικό του ταλέντο και σύντομα ο νεαρός άντρας μετατράπηκε σε ένα από τα εξέχοντα μέλη του μικρού γερμανικού κόμματος.

Ο 30χρονος Χίτλερ, που μέχρι τότε δεν είχε πρότερη πολιτική παρουσία και εμπειρία, ξεκίνησε να βγάζει λόγους, να προσηλυτίζει άτομα, ενώ ανέλαβε και την έκδοση της κομματικής εφημερίδας. Όταν προέκυψε η ανάγκη να διατυπωθούν ξεκάθαρα οι θέσεις του DAP, ο Χίτλερ διαδραμάτισε και πάλι καίριο ρόλο. Βαθιά επηρεασμένος από το βοημικό εθνικιστικό κίνημα που αναπτυσσόταν στην γειτονική Αυστρία, ο νεαρός ρήτορας με τους “συντρόφους” του προσάρμοσαν τις θέσεις του εθνικοσοσιαλιστή βοημικού ακτιβιστή Ρούντολφ Γιανγκ στα γερμανικά δεδομένα.

Αδόλφος Χίτλερ, Γερμανία, ναζί

Ο Αδόλφος Χίτλερ την δεκαετία του ’20.

Το πρόγραμμα του Κόμματος Γερμανών Εργατών, βάσει της κοινωνικής πραγματικότητας, του αξιακού συστήματος και του “γερμανικού ρομαντισμού” που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη, δεν φάνταζε ακραίο, αλλά ήταν. Περιείχε έννοιες όπως το κοινοτικο-φυλετικό δίκαιο, διεκδικούσε επιπλέον εδάφη στο όνομα μιας ενωμένης και ιμπεριαλιστικής Γερμανίας και απαιτούσε την καθαίρεση των “μη φυλετικά καθαρών” από νευραλγικές θέσεις. Παράλληλα, προωθούσε ξεκάθαρα τον αντισημιτισμό, τονίζοντας την προαναφερθείσα “φυλετική καθαρότητα” και διαποτίζοντας αρνητικά λέξεις όπως “υλισμός” -γνώρισμα που είχε συνδεθεί με τους Εβραίους. Η Γερμανοί πάνω απ΄όλους στη Γερμανία, ήταν το βασικό μήνυμα, που δήλωνε την ξενοφοβία και τον επιθετικό προσανατολισμό σε άλλες εθνότητες.

Παράλληλα περιείχε φιλολαϊκές προτάσεις για διαγραφή χρεών, κατάσχεση περιουσιών που αποκτήθηκαν λόγω του πολέμου και ενίσχυση της μεσαίας τάξης με εξασφαλισμένη εργασία, εισόδημα και συντάξεις.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επισήμως και δημόσια από τον Αδόλφο Χίτλερ στο μεγάλο φεστιβάλ του Μονάχου, τον Φεβρουάριο του 1920. Λίγους μήνες αργότερα, με πρωτοβουλία του νεαρού ρήτορα, το Κόμμα Γερμανών Εργατών μετονομάστηκε. Ο Χίτλερ θεωρούσε ότι ως Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση. Η ανέλιξή του στους κόλπους του DAP ήταν ραγδαία και εμφανής.

Έτσι, κανείς δεν εξεπλάγη όταν το καλοκαίρι του 1921 υποχρέωσε το προεδρείο σε παραίτηση και ψηφίστηκε πανηγυρικά ως ο νέος πρόεδρος.

Όλα έδειχναν ότι μία νέα εποχή ξεκινούσε, για το Κόμμα, πιθανόν και για την Γερμανία.

Από τη νέα θέση εξουσίας, ο Χίτλερ, παρότι αυταρχικός και συγκεντρωτικός, φρόντισε να μην αποτάξει όλα τα στοιχεία που θύμιζαν το DAP. Η ιδεολογία και οι θέσεις του Ναζιστικού Κόμματος παρέμειναν σταθερές καθ’ όλη την πορεία του. Εξακολούθησαν δηλαδή να βασίζονται στον 25λογο που είχε συντάξει με τους ομοϊδεάτες του το 1920.

Από όταν πήρε τα ηνία ο Χίτλερ, η απήχηση του Ναζιστικού Κόμματος αυξήθηκε ραγδαία. snl

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο ασθενής που επισκέπτεται ο Χίτλερ; Τραυματίστηκε κατά την τελευταία αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Φύρερ, που αμέσως μετά εκτέλεσε 4980 γερμανούς

Ο 25λογος των Εθνικοσοσιαλιστών
 1. Απαιτούμε την ένωση όλων των Γερμανών για τον σχηματισμό της Μεγάλης Γερμανίας βάσει του ανθρώπινου δικαιώματος της εθνικής αυτοδιάθεσης.
 2. Απαιτούμε ίσα δικαιώματα για τους Γερμανούς πολίτες στις συναλλαγές με άλλα έθνη, καθώς και την ακύρωση των Συνθηκών των Βερσαλλιών και του Αγίου Γερμανού.
 3. Απαιτούμε γη και εδάφη ικανά να θρέψουν τον λαό μας καθώς και αποικίες για τον πλεονάζοντα πληθυσμό μας.
 4. Μόνο κάποιο άτομο της φυλής μπορεί να έχει το δικαίωμα του πολίτη. Στην φυλή ανήκουν μόνο όσοι είναι Γερμανοί τω αίμα, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Συνεπώς, κανένας Εβραίος δεν μπορεί να θεωρείται άτομο-μέλος της φυλής.
 5. Οποιοσδήποτε δεν είναι πολίτης μπορεί να ζήσει στην Γερμανία μόνο ως επισκέπτης και πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία της υπηρεσίας αλλοδαπών, στην οποία και λογοδοτεί.
 6. Το δικαίωμα καθορισμού ζητημάτων νομικών και διοικητικών ανήκει μόνο στους πολίτες. Συνεπώς, απαιτούμε κάθε δημόσιο γραφείο, οποιασδήποτε βαθμίδας, υπαγόμενο είτε στο Reich, είτε στον Νομό, είτε στον Δήμο, να στελεχώνεται μόνο από πολίτες. Χτυπάμε την διεφθαρμένη κοινοβουλευτική οικονομία, η οποία διαμορφώνει την γραφειοκρατία της μόνο σύμφωνα με τις τάσεις του κόμματος, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας και οι ικανότητες.
 7. Απαιτούμε η πολιτεία να θέτει ως προτεραιότητα της την εξασφάλιση των προς το ζην των πολιτών της. Αν είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί ο βιοπορισμός των πολιτών, τότε τα μέλη άλλων εθνών (οι μη πολίτες) θα απελαύνονται από το Ράιχ.
 8. Οποιαδήποτε μεταναστευτική ροή μη-πολιτών θα αποτρέπεται. Απαιτούμε όλοι οι μη-Γερμανοί που μετανάστευσαν στην Γερμανία από τις 2 Αυγούστου του 1914 να εξαναγκασθούν προς εγκατάλειψη του Ράιχ.
 9. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, τόσο ως προς τα δικαιώματα, όσο ως προς τις υποχρεώσεις.
 10. Η πρώτη υποχρέωση των πολιτών, είναι να εργάζονται πνευματικά και φυσικά. Η δραστηριότητα των ατόμων δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των υπολοίπων, αλλά θα πρέπει τα αποτελέσματά της να εντάσσονται στο ευρύτερο σύνολο προς όφελος όλων. Συνεπώς, απαιτούμε:
 11. Κατάργηση όλων των μη δεδουλευμένων εισοδημάτων. Διάλυση του καθεστώτος δουλείας χρέους.
 12. Δεδομένης της τερατώδους θυσίας σε περιουσίες και αίμα την οποία κάθε πόλεμος ζητά από τους ανθρώπους, η προσωπική κερδοσκοπία δια μέσω του πολέμου, θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά του λαού. Συνεπώς, απαιτούμε την ολική δήμευση όλων των κερδών που προήλθαν μέσω του πολέμου.
 13. Απαιτούμε την εθνικοποίηση όλων των εμπλεκόμενων (στα παραπάνω) επιχειρήσεων.
 14. Απαιτούμε μια κατανομή των κερδών όλης της βαριάς βιομηχανίας.
 15. Απαιτούμε την επέκταση σε μεγάλη κλίμακα του προγράμματος συνταξιοδότησης.
 16. Απαιτούμε την δημιουργία μιας υγιούς μεσαίας τάξης καθώς και την διατήρηση της, άμεση κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων αποθηκών και εκμίσθωση των προϊόντων με χαμηλό κόστος σε 36 μικρές εταιρείες, οι οποίες θα δεσμεύονται μέσω συμβολαίου με την πολιτεία, τον νομό ή τον δήμο.
 17. Απαιτούμε αναδασμό της γης, κατάλληλο για τις ανάγκες μας. Την πρόβλεψη νόμου για ελεύθερες απαλλοτριώσεις γης για τους σκοπούς των δημοσίων αναγκών, κατάργηση της φορολόγησης της γης και αποτροπή της κερδοσκοπίας.
 18. Απαιτούμε μάχη δίχως έλεος απέναντι σε αυτούς των οποίων οι δραστηριότητες είναι επιζήμιες του γενικού συμφέροντος. Εθνικοί εγκληματίες, τοκογλύφοι, κερδοσκόποι κ.α. να τιμωρούνται με θάνατο, την εσχάτη των ποινών, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η ομολογία ή η φυλή.
 19. Απαιτούμε την αλλαγή του Ρωμαϊκού Κώδικα που υπηρετεί μία υλιστική τάξη πραγμάτων, με το Γερμανικό Κοινό-Φυλετικό Δίκαιο.
 20. Η πολιτεία να είναι υπεύθυνη για την εκ θεμελίων αναδιαμόρφωση του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο να επιτρέπει σε κάθε εύστροφο και παραγωγικό Γερμανό να αποκτήσει ανώτερη εκπαίδευση και συνεπώς να έχει πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις.
 21. Η πολιτεία να αναλάβει την ανύψωση της εθνικής υγείας, προστατεύοντας την μητρότητα και τα παιδιά, θέτοντας εκτός νόμου την παιδική εργασία, με την προώθηση της σωματικής φυσικής υγείας και γυμναστικής.
 22. Απαιτούμε την κατάργηση του μισθοφορικού στρατού και τον σχηματισμό εθνικού στρατού.
 23. Απαιτούμε σύννομη διαμάχη της σκόπιμης πολιτικής ψευδολογίας και της διασποράς της μέσω του Τύπου. Για την δημιουργία ενός Εθνικού Γερμανικού Τύπου απαιτούμε:

  i. Όλοι οι εκδότες και συντάκτες/συνεργάτες των γερμανόφωνων εφημερίδων να ανήκουν στη φυλή μας.

  ii. Οι μη γερμανικές εφημερίδες να χρειάζονται την άδεια της Πολιτείας για να κυκλοφορήσουν. Δεν πρέπει να τυπώνονται στην γερμανική γλώσσα.

  iii. Οι μη Γερμανοί πρέπει να εμποδίζονται από τον νόμο να συμμετέχουν οικονομικά ή να επηρεάζουν γερμανικές εφημερίδες και η ποινή για παράβαση αυτού του νόμου πρέπει να είναι η απαγόρευση έκδοσης της εφημερίδας και η άμεση απέλαση των εμπλεκομένων μη Γερμανών. Η έκδοση εφημερίδων που δεν προωθούν την εθνική πρόοδο πρέπει να απαγορεύεται. Απαιτούμε την δια Νόμου δίωξη όλων των τάσεων της τέχνης και της λογοτεχνίας που διαφθείρουν την εθνική ζωή και την απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν αυτή την απαίτηση.

 24. Απαιτούμε ελευθερία όλων των θρησκευτικών δογμάτων ανά την Επικράτεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απειλούν και δεν προσβάλλουν την ύπαρξη και το δημόσιο αίσθημα της γερμανικής φυλής. Το Κόμμα υποστηρίζει τον «Θετικό Χριστιανισμό», αλλά δεν προσαρτά εαυτό σε κανένα συγκεκριμένο δόγμα. Αντιμάχεται την Ιουδαϊκή-υλιστική νοοτροπία, εσωτερική και εξωτερική, και είναι πεπεισμένο ότι η Φυλή μας μπορεί να επιτύχει την αέναη υγεία μόνο επί τη βάσει της εξής αρχής: Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω του ατομικού συμφέροντος.
 25. Για να υλοποιηθούν όλα τα σημεία αυτού του Προγράμματος, απαιτούμε την δημιουργία ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης του Ράιχ, την άνευ όρων εξουσία του πολιτικού Κεντρικού Κοινοβουλίου σε ολόκληρο το Reich και τις οργανώσεις του και τον σχηματισμό Ενώσεων βασισμένων σε κοινωνικά και επαγγελματικά κριτήρια για την εκτέλεση των Νόμων που ψηφίζονται από το Reich σε όλα τα επιμέρους Γερμανικά κρατίδια.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι ναρκωτικές ουσίες χορηγούσε στον Χίτλερ ο προσωπικός γιατρός του. Γερμανός ερευνητής μιλάει στη «Μηχανή του Χρόνου» για τον μυστηριώδη Μορέλ και τις ενέσεις του (βίντεο)

αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.