Το τυχερό κατσικάκι που έσωσε η Μπριζίτ Μπαρντό στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας. Έτσι σταμάτησε τον κινηματογράφο

Το τυχερό κατσικάκι που έσωσε η Μπριζίτ Μπαρντό στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας. Έτσι σταμάτησε τον κινηματογράφο

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η Μπριζίτ Μπαρντό, γνωστή και με τα αρχικά της BB («Μπεμπέ») είναι Γαλλίδα πρώην ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο.

Τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970 ήταν ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του σεξ. Μετά από την απόσυρσή της από τη βιομηχανία του θεάματος, το 1973, επικεντρώθηκε στην προστασία των ζώων.

Όπως ισχυρίζεται η ίδια, ήταν ένα μικρό κατσικάκι που άλλαξε την πορεία της ζωής της!

“Γατούλα του σεξ”

Το 1957 η 23χρόνη ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό έγινε διάσημη στη Γαλλία για τον ρόλο της στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα». Σε αυτή έπαιζε την ελεύθερη, προκλητική και σεξουαλικά χειραφετημένη νέα γυναίκα που μαγνήτιζε τα βλέμματα των ανδρών σε μία κοινωνία που ήταν ακόμη συντηρητική.

Ο ρόλος της Μπαρντό τράβηξε την προσοχή του κοινού αλλά και πολλών Γάλλων διανοουμένων. Σύντομα κέρδισε το διάσημο παρατσούκλι της, «γατούλα του σεξ».

Η Μπαρντό υπήρξε θέμα του δοκιμίου της Σιμόν ντε Μποβουάρ το 1959 με τον τίτλο «Σύνδρομο της Λολίτας» όπου την περιέγραφε ως «ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας».

Η Μποβουάρ ανακήρυξε τη Μπαρντό ως «την πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας».

Η Μπαρντό το 1961. Πηγή: Wikipedia

Διεθνές σύμβολο του σεξ

Οι επόμενες ταινίες της Μπριτζίτ Μπαρντό, «Η Αλήθεια» (1960), «Η Περιφρόνηση» (1963) του Ζαν Λικ Γκοντάρ και «Viva Maria!» (1965) του Λουί Μαλέ, την καθιέρωσαν διεθνώς σε σημείο που ο Σαρλ ντε Γκωλ την αποκάλεσε: το γαλλικό εξαγώγιμο προϊόν που είναι εξίσου σημαντικό με τα αυτοκίνητα της Renault!

Το 2011 το περιοδικό Λος Άντζελες Τάιμς την κατέταξε στη δεύτερη θέση στις «50 πιο όμορφες γυναίκες στον κινηματογράφο».

Μέχρι το 1973 η Μπαρντό είχε παίξει σε 47 ταινίες και είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 60 τραγούδια. Εκείνη τη χρονιά αποσύρθηκε από τη βιομηχανία του θεάματος.

Το 1985 της απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, Η Μπαρντό έγινε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων και δημιούργησε το Ίδρυμα “Brigitte Bardot”. Τις τελευταίες δεκαετίες είναι γνωστή για τους αγώνες που δίνει για την προστασία των ζώων.

Η αποχώρηση

Τον Ιούνιο του 1973, μετά την ολοκλήρωση της ταινίας «L’ Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise», ενώ η Μπριζίτ Μπαρντότ έδινε συνέντευξη τύπου για την ταινία, ανακοίνωσε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της.

Θα επικεντρωνόταν αποκλειστικά στην προστασία των ζώων.

Η Μπριζίτ Μπαρντό το 1968. Πηγή: Wikipedia

Ήταν κάτι που το τήρησε κατά γράμμα αφού δεν έπαιξε ξανά σε κινηματογραφική ταινία.

Η απόσυρση της Μπεμπέ από τον κινηματογράφο αποτέλεσε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η ίδια είχε πει τότε ότι ήθελε να αποχωρήσει από το χώρο του θεάματος «με χάρη» και να τη θυμούνται οι θαυμαστές της πάντα νέα και όμορφη, καθώς ήταν μόλις 38 ετών.

Κάποιοι συνάδελφοί της ισχυρίζονταν ότι την άκουσαν να λέει στο πλατό της προτελευταίας της ταινίας «Αν ο Δον Ζουάν ήταν γυναίκα» ότι δεν θα ήταν η τελευταία αλλά η προτελευταία της ταινία. Αυτό σημαίνει ότι η Μπριζίτ Μπαρντό είχε λάβει την απόφασή της.

Όμως, σε μεταγενέστερη συνέντευξή της η Μπριζίτ Μπαρνό ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την κινηματογραφική της καριέρα ενώ συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «L’ Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise»

Η αιτία για να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο ήταν ένα μικρό και τυχερό κατσικάκι!

Η Μπεμπέ και το κατσικάκι

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας σκηνής της ταινίας, η Μπαρντό πρόσεξε ότι υπήρχε ένα κατσικάκι δεμένο σ’ ένα πάσσαλο στο πλατό της ταινίας, μαζί με άλλα οικόσιτα ζώα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Το ζώο ήταν πολύ χαριτωμένο και η Μπαρντό συνήθιζε να το χαϊδεύει στα διαλείμματα του γυρίσματος. Φρόντιζε, επίσης, για όση ώρα ήταν στο πλατό να έχει νερό και φαγητό.

Δείτε εδώ στο 2.44 τη σκηνή όπου εμφανίζεται η μικρή κατσίκα δεμένη τον πάσσαλο

Το μικρό κατσικάκι το είχε δανείσει στην παραγωγή μία χωρική από το χωριό που γυριζόταν η ταινία. Αυτή στο τελευταίο διάλειμμα από το γύρισμα πήγε στο πλατό και ρωτούσε τους υπεύθυνους της παραγωγής να μάθει τι ώρα θα τελείωνε το γύρισμα ώστε να πάρει πίσω το ζώο.

Όπως τους έλεγε, ήθελε να προλάβει να το σφάξει μέσα στη μέρα, γιατί θα ήταν το κυρίως πιάτο την επομένη μέρα σε γεύμα που θα παρέθετε για την πρώτη μετάληψη του ανιψιού της, γεγονός που είναι σημαντικό για κάθε καθολικό.

Μόλις η Μπαρντό άκουσε ότι το κατσικάκι θα γινόταν μεζές, το αγόρασε προσφέροντας ένα υπέρογκο ποσό

Στη συνέχεια το έδεσε μ’ ένα σχοινί και το πήγε στη σουΐτα της στο πεντάστερο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Αν και απαγορευόταν να υπάρχουν ζώα στο ξενοδοχείο, η διεύθυνση έκανε εξαίρεση για την κατσικάκι της Μπεμπέ.

Το κατσικάκι της ταινίας δεμένο σε ένα πάσσαλο. Η Μπαρντό το αγόρασε και το έσωσε.

Μετά το τέλος των γυρισμάτων μετέφερε τη μικρή κατσίκα στο σπίτι της στο Παρίσι όπου ήδη φιλοξενούσε δεκάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη της η Μπριζίτ Μπαρντό:

«Εκείνη την ημέρα (που έσωσα το κατσικάκι) αποφάσισα να φύγω από τον κινηματογράφο και να βοηθήσω τα ζώα.

Ήταν Ιούνιος του 1973, Ήμουν 38 χρονών».

Αρχική φωτογραφία:  wikimediamtx 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.