Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία της αρχαίας Aθηναϊκής δημοκρατίας παρουσιάζει στην ΕΡΤ1 η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη το 508 π.Χ  που άνοιξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία και τη νίκη των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους, η Αθήνα έφτασε στην απόλυτη ακμή της.
Ηγέτης της πόλης ήταν ο Περικλής, ο οποίος διαδέχτηκε τον Εφιάλτη. Φυσικά όχι τον προδότη των Σπαρτιατών, αλλά τον αρχηγό της παράταξης των δημοκρατικών.
Την εποχή εκείνη «γεννήθηκε» και άκμασε η ρητορική, η φιλοσοφία, το αρχαίο θέατρο, η τέχνη. Έτσι στις μέρες μας απολαμβάνουμε τον Παρθενώνα, τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αλλά και υποδειγματικούς λόγους ρητόρων που εκφωνήθηκαν πριν από αιώνες στην Πνύκα και την Αρχαία Αγορά.

Agora_Vassilopoulos_Banou
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος με την αρχαιολόγο Ελένη Μπάνου

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει τη φορολογία της αρχαιότητας που στις μέρες μας φαντάζει ουτοπική, σύμφωνα με την οποία πλήρωναν οι έχοντες για να επωφελούνται οι μη έχοντες, αλλά και το κράτος.
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η δημοκρατία είχε και τις αδυναμίες της όπως η μεταστροφή του οστρακισμού, από «μέσο» προστασίας του πολιτεύματος σε αντιπολιτευτικό εργαλείο αλλά και η δημαγωγία που παρέσυρε πολλές φορές τους Αθηναίους σε λάθος αποφάσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Αλκιβιάδη.
Η Δημοκρατία, που χρειάστηκε πολλά χρόνια για να καθιερωθεί, χρειάστηκε και πολύ καιρό για να καταλυθεί.

Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η πόλη της Αθήνας, αλλά και το πολίτευμα, άρχισαν να παρακμάζουν.
Ωστόσο, η Αθήνα είναι περήφανη μέχρι τις μέρες μας για τον χαρακτηρισμό ως «η πόλη που γέννησε τη δημοκρατία».

Στην εκπομπή μιλούν: οι Άννα Ραμμού, καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας, Edward Harris, Βρετανός καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Ελένη Μπάνου, έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών, Σελήνη – Ελένη Ψωμά, ιστορικός, αρχαιολόγοι από το επιγραφικό μουσείο Αθηνών και άλλοι επιστήμονες, ιστορικοί, καθηγητές, Δημήτρης Πλάντζος Επικουρος, καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ

ΔΕΙΤΕ εδώ όλη τη β εκπομπή (ertweb)

Δείτε το τρέιλερ:

 ΔΕΙΤΕ εδώ την Α εκπομπή:  Η «γέννηση» της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα στη «Μηχανή του Χρόνου». Από την κληρονομική βασιλεία και τις κοινωνικές ανισότητες στην διαγραφή των χρεών και τη συμμετοχή των φτωχών στα κοινά. Όλη η Α’ εκπομπή από το ert web

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here