10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου. Η εκτέλεση των “Έξι”, το ψευδοκράτος, ο Ρόμελ και ο Τόφαλος

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου. Η εκτέλεση των “Έξι”, το ψευδοκράτος, ο Ρόμελ και ο Τόφαλος

15 Νοεμβρίου 1630: Πέθανε ο Γιοχάνες Κέπλερ

Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός που μελέτησε τις κινήσεις των πλανητών και διατύπωσε τους τρεις θεμελιώδεις νόμους της Ουράνιας Μηχανικής. Αρχικά υπέθετε, όπως και άλλοι αστρονόμοι, ότι οι πλανήτες κινούνται κυκλικά γύρω από τον Ήλιο, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι οι κινήσεις τους είναι ελλειπτικές.

15 Νοεμβρίου 1891: Γεννήθηκε ο Έρβιν Ρόμελ

Γερμανός στρατάρχης που ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων του Άξονα στη Βόρειο Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις στρατιωτικές του ικανότητες και επιτυχίες απέκτησε το προσωνύμιο “Αλεπού της Ερήμου“, χωρίς να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

Στη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν (1942) ηττήθηκε από τον Μπέρναρντ Μοντγκόμερι. Αναμίχθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, τον Ιούλιο του 1944.

Είχε διαφωνήσει μαζί του για το ζήτημα της σύναψης ειρήνης με τους Συμμάχους, πριν την κατάρρευση του μετώπου. Στις 14 Οκτωβρίου 1944, ο Ρόμελ αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο, για να μην δικαστεί και αμαυρωθεί η φήμη του.

Διαβάστε παρακάτω για τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Ρόμελ και το παιδί εκτός γάμου που έθεσε υπό την προστασία του:

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Ρόμελ και το εξώγαμο παιδί που έθεσε υπό την προστασία του. Η στάση της γυναίκας και του γιου του, όταν παρουσίασε την 15χρονη Γερτρούδη

15 Νοεμβρίου 1917: Πέθανε ο Εμίλ Ντιρκέμ ή Ντιρκάιμ

Υποστήριζε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες ασκούν θεμελιώδη επίδραση στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και επομένως η αυτοκτονία δεν αποτελεί μία εντελώς ατομική πράξη.

Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. Ενώ ο Μαρξ έβλεπε την κοινωνία ως πεδίο ανταγωνισμού των κοινωνικών τάξεων που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ο Ντιρκέμ μελέτησε το πώς οι κοινωνίες διατηρούσαν την ενότητά τους.

Θεωρούσε ως βάση της κοινωνικής συνοχής τον καταμερισμό της εργασίας, ανέλυσε τον όρο της ανομίας και πίστευε ότι πρέπει να μελετούμε την κοινωνική ζωή με την αντικειμενικότητα που μελετούν οι επιστήμονες τα φυσικά φαινόμενα.

15 Νοεμβρίου 1920: Η πρώτη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών

Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη και το “παρών” έδωσαν 41 κράτη-μέλη. Η ΚτΕ, ουσιαστικά ο προπομπός του ΟΗΕ, ιδρύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1920, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού που τερμάτισε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στόχοι της ήταν η πρόληψη μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης και η διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω της διπλωματίας. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαλύθηκε στις 19 Απριλίου 1946.

Διαβάστε παρακάτω γιατί η Κοινωνία των Εθνών δεν εφάρμοσε ποτέ ένοπλες κυρώσεις:

Γιατί η Κοινωνία των Εθνών δεν εφάρμοσε ποτέ ένοπλες κυρώσεις; Η αρνητική κριτική που δέχτηκε και τα μέτρα που εξασφάλισε

15 Νοεμβρίου 1920: Γεννήθηκε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος

Ηθοποιός με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Νόμος 4000“, “Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ” και “Η αρπαγή της Περσεφόνης“.

Ήταν γνωστός για την έντονη συνδικαλιστική του δράση και για την υποστήριξή του στο ΚΚΕ. Το 1958 ήταν ένας από τους ιδρυτές του “Νέου Θεάτρου” στην Αθήνα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε “Αλάμπρα“.

Δίδαξε υποκριτική στις δραματικές σχολές του “Θεάτρου Τέχνης” και του Εθνικού Θεάτρου και ίδρυσε δική του δραματική σχολή.

Διαβάστε περισσότερα για τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο ακόλουθο άρθρο:

“Η σημαία αντιπροσωπεύει μια σαπίλα σήμερα, καλά κάνανε και την έκαψαν”. Το ανατρεπτικό σχόλιο του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Γιατί η οικογένειά του αρνήθηκε η κηδεία του να γίνει δημοσία δαπάνη

15 Νοεμβρίου 1922: Η εκτέλεση των “Έξι” στο Γουδί

Ήταν ο επίλογος του έκτακτου στρατοδικείου που συγκρότησε η επαναστατική κυβέρνηση, για να δικαστούν με συνοπτικές διαδικασίες όσοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν οκτώ πρόσωπα, τα επτά εκλεγμένα: τρεις πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερις πρώην υπουργοί και ένας στρατηγός.

Οι έξι που εκτελέστηκαν ήταν οι: Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Στράτος, Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Γεώργιος Χατζανέστης.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι εκτελέσεις ήταν μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής για τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικρασίας. Το 2010, έγινε επανάληψη της δίκης από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε αθώους μετά θάνατον τους “Έξι”.

Διαβάστε παρακάτω για την κόρη του εκτελεσθέντα Νικόλαου Στράτου, Δόρα Στράτου:

Δόρα Στράτου. Ο πατέρας της, που διετέλεσε πρωθυπουργός, εκτελέστηκε στη “δίκη των έξι” και η χούντα τη φυλάκισε επειδή έκρυψε στο σπίτι της τον Χρήστο Λαμπράκη

15 Νοεμβρίου 1966: Πέθανε ο Δημήτρης Τόφαλος

Το όνομά του έγινε συνώνυμο κάθε θηριώδους άνδρα. Στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας (1906) έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 142,5 κιλά και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το ένα του χέρι ήταν πιο μικρό από το άλλο, λόγω ενός ατυχήματος που είχε στην ηλικία των 12 ετών.

Έγινε θρύλος στις ΗΠΑ, παίρνοντας μέρος σε αγώνες κατς και ανέλαβε χρέη μάνατζερ του διάσημου παλαιστή, Τζιμ Λόντου. Σε έναν αγώνα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Φρανκ Γκοτζ του έσπασε το χέρι. Αν και σφάδαζε από τον πόνο, ο Τόφαλος δεν εγκατέλειψε τη “μάχη”. Ένα κλειστό γυμναστήριο στη γενέτειρά του, την Πάτρα, φέρει το όνομά του.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Δημήτρη Τόφαλου κάνοντας κλικ στον παρακάτω link:

Δημήτρης Τόφαλος, ο αρσιβαρίστας Ολυμπιονίκης που έγινε συνώνυμο του θηριώδους ανθρώπου. “Κατέκτησε” την Αμερική ως παλαιστής με 251 έπαθλα και υπήρξε κατάσκοπος της Ελλάδας στην Ιταλία και την Τουρκία

15 Νοεμβρίου 1972: Το πολύνεκρο ναυάγιο του “Μέρλιν”

Το τάνκερ “World Hero” του Ομίλου Νιάρχου διεμβόλισε το οχηματαγωγό του Βασιλικού Ναυτικού “Υποπλοίαρχος Μέρλιν“. Είχε χαράξει ρότα για Ρόδο και βρισκόταν μόλις 3-4 μίλια έξω από την είσοδο του λιμανιού του Πειραιά.

Το “Μέρλιν” βυθίστηκε, με αποτέλεσμα 44 από τους 58 επιβαίνοντες να πνιγούν. Οι οικογένειές τους βυθίστηκαν στο πένθος και το ψυχικό τραύμα τους δεν έφυγε ποτέ.

Ακόμη και σήμερα, όταν ακούω ένα χτύπο στο τζάμι, γυρίζω και περιμένω να δω τον Γιάννη. Με αυτόν τον καημό έφυγαν οι γονείς μου. Με αυτόν θα φύγω κι εγώ“, είχε δηλώσει στη “ΜτΧ” ο Θανάσης Λεοντής, αδερφός ενός από τα θύματα του ναυαγίου.

Διαβάστε ολόκληρο το χρονικό του πολύνεκρου ναυαγίου του “Μέρλιν” στον παρακάτω σύνδεσμο:

“Ακόμη και σήμερα, όταν ακούω ένα χτύπο στο τζάμι, γυρίζω και περιμένω να δω τον Γιάννη”. Το ναυάγιο του πολεμικού Μέρλιν που εμβολίστηκε από δεξαμενόπλοιο έξω από τον Πειραιά και βύθισε στο πένθος 44 οικογένειες

15 Νοεμβρίου 1983: Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Την έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, με την υποστήριξη της Άγκυρας. Τα κατεχόμενα μετά τον Αττίλα του ’74 εδάφη ονομάστηκαν “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αθήνα και η Λευκωσία καταδίκασαν την ενέργεια της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία υποστηρίζει ότι όσα έπραξε οφείλονταν στις αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς και διεθνολόγους, η ανακήρυξη του Ντενκτάς δημιούργησε ένα ακόμη αρνητικό τετελεσμένο μετά την τουρκική εισβολή και δυσκόλεψε περαιτέρω την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

15 Νοεμβρίου 2013: Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης

Ήταν ο 4ος Πρόεδρος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 1993-2003. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη RAF. Αιχμαλωτίστηκε για τρία χρόνια από τους Ναζί και αποπειράθηκε τρεις φορές να δραπετεύσει.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη στο ακόλουθο κείμενο:

Γλαύκος Κληρίδης. Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου υπηρέτησε στη RAF και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί. Στις πρώτες εκλογές το 1960 στήριξε τον Μακάριο έναντι του πατέρα του

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu