5 Οκτωβρίου 1713: Γεννήθηκε ο Ντενί Ντιντερό
Γάλλος φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού. Μαζί με τον Ζαν λε Ρον Ντ’Αλαμπέρ και άλλους διανοούμενους, έγραψε τα λήμματα της “Εγκυκλοπαίδειας“.
Δημοσιεύτηκε ανάμεσα στο 1751 και το 1772 και σύμφωνα με τον Ντιντερό, στόχο είχε “να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται“. Η επίδραση της “Encyclopédie” στη γαλλική κοινωνία ήταν καταλυτική και προετοίμασε το έδαφος για τη Γαλλική Επανάσταση.
Ο Ντιντερό φυλακίστηκε για ορισμένα έργα του και αναγκάστηκε να βάλει πωλητήριο στη βιβλιοθήκη του. Την αγόρασε η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β’ της Ρωσίας, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες θαυμάστριες του έργου του. Λέγεται επίσης ότι τον βοήθησε οικονομικά και τον κάλεσε να υποβάλει προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας.
5 Οκτωβρίου 1791: Γεννήθηκε ο Γκριγκόρι Ποτέμκιν
Ρώσος στρατιωτικός και ένας από τους πολλούς εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι παντρεύτηκαν κρυφά το 1777, γιατί στα γράμματά της άρχισε να τον αποκαλεί “σύζυγό της“.
Ο γάμος δεν επισημοποιήθηκε ποτέ, αλλά ο Ποτέμκιν έμεινε στο πλευρό της Αυτοκράτειρας μέχρι το τέλος της ζωής του και εξελίχθηκε στον σημαντικότερο και πιο πιστό σύμβουλό της. Λέγεται επίσης ότι ο Ποτέμκιν ήταν εκείνος που μεσολάβησε ώστε ο Ιωάννης Βαρβάκης να συναντηθεί με τη Μεγάλη Αικατερίνη και έτσι να μετατραπεί από κουρσάρος σε εθνικός ευεργέτης.
Στα στρατιωτικά επιτεύγματα του Ποτέμκιν περιλαμβάνονται η ειρηνική προσάρτηση της Κριμαίας (1783) και ο νικηφόρος Β’ Ρωσοτουρκικός Πόλεμος (1787-1792). Το επώνυμό του είναι γνωστό από το περίφημο πολεμικό πλοίο, οι ναύτες του οποίου στασίασαν κατά των αξιωματικών τους, τον Ιούνιο του 1905 και το οδήγησαν στην Οδησσό.
Διαβάστε περισσότερα για το θωρηκτό Ποτέμκιν που έγινε ταινία από τον Σεργκέι Αϊζενστάιν στον παρακάτω σύνδεσμο:
5 Οκτωβρίου 1864: Γεννήθηκε ο Λουί Λιμιέρ
Ήταν ο ένας από τους δύο Γάλλους αδερφούς, οι οποίοι το 1894 κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή και έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της λεγόμενης “έβδομης τέχνης”. Ο έτερος αδερφός ονομαζόταν Ογκίστ και γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου 1862.
Για την εφεύρεσή τους, οι Λιμιέρ βασίστηκαν στο κινητοσκόπιο του Τόμας Έντισον. Η διαφορά της δικής τους συσκευής από εκείνη του Έντισον ήταν ότι μπορούσαν να προβάλλουν τις ταινίες δημόσια. Αντίθετα, μία ταινία στο κινητοσκόπιο μπορούσε να τη δει μόνο ένας θεατής κάθε φορά.
To 1895, οι αδελφοί Λιμιέρ κινηματογράφησαν την άφιξη τρένου στο σταθμό της γαλλικής πόλης, Λα Σιοτά. Η ταινία διαρκούσε 50 δευτερόλεπτα, είχε ασπρόμαυρη εικόνα και δεν διέθετε ήχο. Διαβάστε αναλυτικότερα στο παρακάτω link:
5 Οκτωβρίου 1918: Πέθανε ο Ρολάν Γκαρός
Όλοι γνωρίζουν το όνομα από το τουρνουά τένις που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Λίγοι όμως ξέρουν ότι ο Γκαρός δεν ήταν τενίστας!
Ήταν Γάλλος αεροπόρος που πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1913, ξεκινώντας από το Φρεζί της Νότιας Γαλλίας, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση πάνω από τη Μεσόγειο με τελικό προορισμό την Μπιζέρτα της Τυνησίας.
Το 1915 πιάστηκε αιχμάλωτος και μετά από τρία χρόνια δραπέτευσε. Είχε ένα χάρτη της Γερμανίας κρυμμένο στη λαβή μιας ρακέτας ώστε να βρει το δρόμο του προς τη Γαλλία!
Στις 2 Οκτωβρίου 1918, κατέρριψε ένα γερμανικό αεροπλάνο, αλλά τρεις ημέρες μετά, κατά τη διάρκεια αερομαχίας πάνω από τις Αρδέννες, το αεροπλάνο του Γκαρός καταρρίφθηκε. Σκοτώθηκε μία ημέρα πριν τα 30ά γενέθλιά του κι ένα μήνα πριν το τέλος του Μεγάλου Πολέμου.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ρολάν Γκαρός στο ακόλουθο άρθρο:
5 Οκτωβρίου 1936: Γεννήθηκε ο Βάτσλαβ Χάβελ
Υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος της Ενωμένης Τσεχοσλοβακίας (1989–1992) και πρώτος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας (1993-2003). Εκτός από πολιτικός, ήταν και θεατρικός συγγραφέας, με έργα που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης.
Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τόσο στην “Άνοιξη της Πράγας” (1968) όσο και στη Βελούδινη Επανάσταση (1989), η οποία οδήγησε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία. Συνελήφθη τρεις φορές για την πολιτική του δράση και πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια στη φυλακή.
Κατά τη δεκαετή θητεία του ως πρόεδρος της Τσεχίας, προώθησε την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία για τους αγώνες του για τη δημοκρατία, ένα εκ των οποίων το βραβείο Ωνάση (1993). Πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 75 ετών.
5 Οκτωβρίου 1951: Η κατάληψη του Υψώματος Σκοτς στην Κορέα
Μετά από επτά ημέρες συγκρούσεων, οι στρατιώτες του Τάγματος του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος (ΕΚΣΕ) κατέλαβαν το ύψωμα κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Με 28 νεκρούς και περισσότερους από 80 τραυματίες, ήταν η πιο φονική μάχη της ελληνικής αποστολής στον τριετή Πόλεμο της Κορέας (1950-1953).
Κατά τη διάρκεια του πολέμου σκοτώθηκαν 186 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Το τέλος του δεν προκάλεσε εδαφικές αλλαγές, αλλά την εμπέδωση του status quo, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για τις μάχες των Ελλήνων στον Πόλεμο της Κορέας:
5 Οκτωβρίου 1962: Κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι των Beatles
O λόγος για το “Love Me Do”, το πρώτο single της μπάντας που άκουσαν στα ραδιόφωνα οι Βρετανοί. Γράφτηκε το 1958, όταν οι ανήλικοι ΜακΚάρτνεϊ και Λένον έκαναν κοπάνα από το σχολείο. Ο κεντρικός στίχος αφορούσε την κοπέλα του ΜακΚάρτνεϊ, Άιρις Κάλντγουελ.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τρεις φορές, καθεμία με διαφορετικό ντράμερ. Αυτή με τον Ρίνγκο Σταρ έγινε η πιο διάσημη. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1964, αλλά δεν είχε την ίδια απήχηση με την Αγγλία. Ο ΜακΚάρτνεϊ το είχε αποκαλέσει: “Το μεγαλύτερο φιλοσοφικό μας τραγούδι“.
5 Οκτωβρίου 1969: Γεννήθηκε ο Γιάννης Κότσιρας
Έλληνας τραγουδιστής Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο τραγούδι το 1990, ερμηνεύοντας ρεμπέτικα και λαϊκά στο μαγαζί “Περιβόλι τ’ ουρανού“.
Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1996 με τον τίτλο “Αθώος Ένοχος“. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τραγούδησε το επίσημο τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας 2004 με τίτλο “Pass the flame“.
Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιώργο Νταλάρα και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Οι δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
5 Οκτωβρίου 1975: Γεννήθηκε η Κέιτ Γουίνσλετ
Πολυβραβευμένη Αγγλίδα ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία “Ο Τιτανικός” (1997), με συμπρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Ο τελευταίος είχε ενδοιασμούς να παίξει στην ταινία, ενώ η Γουίνσλετ όχι. Λέγεται ότι μετά την οντισιόν, έστειλε ένα τριαντάφυλλο στον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον. Στα αγγλικά το τριαντάφυλλο λέγεται “rose”, όπως και ο ρόλος της Γουίνσλετ στην ταινία.
Η πρώτη σκηνή που γυρίστηκε ήταν αυτή που ο Τζακ σκετσάρει γυμνή τη Ρόουζ. Για να “σπάσει τον πάγο”, η Γουίνσλετ έδειξε το στήθος της στον Ντι Κάπριο. Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να πει “Ξάπλωσε στον καναπέ“, αλλά είπε “Ξάπλωσε στο κρεβάτι“.
Διαβάστε περισσότερα για τα παρασκήνια των γυρισμάτων του “Τιτανικού” κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
5 Οκτωβρίου 2011: Πέθανε ο Στιβ Τζομπς
“Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη“
Συνιδρυτής της Apple, εμπνευστής του iPhone και οραματιστής στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο πατέρας του ήταν από τη Συρία και ο Τζομπς δόθηκε για υιοθεσία, γιατί οι γονείς της μητέρας του δεν ενέκριναν τη σχέση της.
Ταξίδεψε νεαρός στην Ινδία, όπου εντρύφησε στο Βουδισμό, πειραματίστηκε με το LSD και ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσεντερία και τις ψείρες. Έκανε σπάνια μπάνιο, διότι πίστευε ότι λόγω της χορτοφαγικής του διατροφής δεν μύριζε.
Για μεγάλο διάστημα αρνιόταν ότι ήταν ο πατέρας της εξώγαμης κόρης του, Λίζα. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 56 ετών, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s. Λέγεται πως τα τελευταία του λόγια του ήταν: “Ω ουάου. Ω ουάου. Ω ουάου“.
Κάντε παρακάτω ένα κουίζ 10 ερωτήσεων για τον Στιβ Τζομπς:
Ειδήσεις σήμερα:
- Ένας διαφορετικός χάρτης της Ευρώπης. Κάθε χώρα απεικονίζεται με το πιο εμβληματικό έργο τέχνης
- Γιατί βλέπουμε στον ύπνο μας ανθρώπους που έχουμε χρόνια να συναντήσουμε. Η ερμηνεία των επιστημόνων για το υποσυνείδητο
- Μόργκαν Φρίμαν για Maestro: «Αυτή η σειρά είναι ένα αριστούργημα». Παπακαλιάτης: “Είναι τιμή μας”
- Γυναικοκτονία Αμπελόκηποι. “Με απατούσε με τον κολλητό μου”. Η γειτονιά τον πίεσε να ομολογήσει το έγκλημα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ