Σήμερα είναι της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου (γιορτάζουν: Αναστασία, Νατάσα, Τασία, Τασούλα, Ζωίλος)
22 Δεκεμβρίου 1858: Γεννήθηκε ο Τζάκομο Πουτσίνι
Ιταλός συνθέτης και “διάδοχος του Τζουζέπε Βέρντι“, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Λέγεται ότι έκλεβε σωλήνες από εκκλησιαστικό όργανο και τους πουλούσε, για να αγοράσει τσιγάρα. Διατηρούσε παράνομο δεσμό με την Ελβίρα Τζεμινιάνι. Απέκτησαν παιδί και παντρεύτηκαν αφότου πέθανε ο σύζυγος της Τζεμινιάνι.
Η σχέση τους ήταν παθιασμένη, αλλά ο Πουτσίνι είχε να αντιμετωπίσει την παθολογική ζήλεια της γυναίκας του. Μια υπηρέτρια, η Ντόρια Μανφρέντι αυτοκτόνησε, όταν η Τζεμινιάνι την κατηγόρησε για ερωτική σχέση με τον άντρα της. Μέχρι το θάνατό του, από καρκίνο του λάρυγγα, Πουτσίνι και Ελβίρα έμειναν μαζί.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή του Τζάκομο Πουτσίνι στο παρακάτω κείμενο:
22 Δεκεμβρίου 1882: Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια
Έγινε πραγματικότητα από τον Έντουαρντ Χίμπερντ Τζόνσον, έμπιστο συνεργάτη του Τόμας Έντισον. Σχεδίασε 80 κόκκινους, λευκούς και μπλε λαμπτήρες σε σχήμα αχλαδιού σε ένα μονό καλώδιο και κάλεσε δημοσιογράφους στο σπίτι του στο Μανχάταν, για να καλύψουν το γεγονός.
Ωστόσο, το κόστος τους ήταν υψηλό για το μέσο νοικοκυριό και πέρασαν τέσσερις δεκαετίες, για να γίνουν τα λαμπάκια δημοφιλή. Μέχρι τότε, οι άνθρωποι έβαζαν κεριά στα κλαδιά των χριστουγεννιάτικων δέντρων, πράγμα που εγκυμονούσε κινδύνους για πυρκαγιές.
22 Δεκεμβρίου 1882: Γεννήθηκε ο Ευγένιος Ευγενίδης
Εφοπλιστής και εθνικός ευεργέτης από τη Θράκη, γνωστός από το “Ευγενίδειο Ίδρυμα” στην Αθήνα. Συστάθηκε το 1954 με κληροδότημά του, με σκοπό την προαγωγή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια του επιβλητικού κτηρίου στη λεωφόρο Συγγρού, όπου στεγάζεται το Πλανητάριο, έγιναν το 1966.
22 Δεκεμβρίου 1915: Γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης
Ο “άνθρωπος με το γαρύφαλλο”
Ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ που η ζωή του ήταν γεμάτη εξορίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952. Η δολοφονία του έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.
Ένας από τους στρατοδίκες ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Μπελογιάννης κρατούσε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και η διάσημη φωτογραφία του με το λουλούδι ενέπνευσε τον Πάμπλο Πικάσο να φτιάξει σκίτσο.
Η σύζυγός του, Έλλη Παππά επίσης είχε φυλακιστεί για την πολιτική της δράση και γλίτωσε τη θανατική ποινή, επειδή είχε γεννήσει το παιδί τους.
22 Δεκεμβρίου 1918: Σκοτώθηκε ο Αριστείδης Μωραϊτίνης
Ο μοναδικός “άσος” της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, με 9 καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών στο ενεργητικό του. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο και τιμήθηκε με παράσημα και επαίνους για τις πολεμικές του επιδόσεις και για την εκτέλεση επικίνδυνων αποστολών. Έφυγε άδοξα από τη ζωή, καθώς σκοτώθηκε σε πτήση ρουτίνας, σε ηλικία 27 ετών.
22 Δεκεμβρίου 1927: Η απεργία για το Δώρο Χριστουγέννων
Οι δημόσιοι υπάλληλοι απέργησαν με αίτημα την καταβολή του 13ου μισθού, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους, διότι τα οικονομικά του κράτους δεν το επέτρεπαν.
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος. Τα επόμενα χρόνια, το “δώρο Χριστουγέννων” καθιερώθηκε νομοθετικά ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.
Την περίοδο των μνημονίων, καταργήθηκε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά εξακολουθεί να δίνεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το “δώρο του Πάσχα”.
22 Δεκεμβρίου 1944: Εκτελέστηκε η Ελένη Παπαδάκη
Διακεκριμένη ηθοποιός του θεάτρου και το πιο γνωστό θύμα της περιόδου των Δεκεμβριανών. Συνελήφθη στο σπίτι του Δημήτρη Μυράτ από μέλη της οργάνωσης ΟΠΛΑ και μεταφέρθηκε μαζί με άλλους μελλοθανάτους στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ. Την προπηλάκισαν, την έγδυσαν και την δολοφόνησαν με δύο σφαίρες στον αυχένα.
Μετά την Κατοχή, η Παπαδάκη κατηγορήθηκε για αντεθνική δράση, κυρίως για την υποτιθέμενη σχέση της με τον κατοχικό πρωθυπουργό, Ιωάννη Ράλλη. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών την διέγραψε θεωρώντας την “προδότρια”. Το πτώμα της βρέθηκε φρικτά παραμορφωμένο στις 26 Ιανουαρίου 1945.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή και τη δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:
22 Δεκεμβρίου 1953: Η συνάντηση Αλέξανδρου Παπάγου και Άντονι Ίντεν
Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπήρξε διάσταση απόψεων και αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση “δεν υφίσταται Κυπριακό Ζήτημα, ούτε εις το παρόν ούτε εις το μέλλον”.
22 Δεκεμβρίου 1971: Ιδρύθηκαν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”
Δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες. Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί ψυχικής υγείας ταξιδεύουν και προσφέρουν φροντίδα σε ανθρώπους που υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και των ένοπλων συγκρούσεων.
Το Ελληνικό Τμήμα των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” ιδρύθηκε το 1990. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, μέλη του έχουν συμμετάσχει σε αποστολές σε κράτη, όπως η Συρία, η Αϊτή, η Παλαιστίνη, η Ρουάντα, η Αιθιοπία, και το Αφγανιστάν.
22 Δεκεμβρίου 1985: Πέθανε η Μήτση Κωνσταντάρα
Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά τη γέννησή της. Πήρε το όνομα του και όλοι της είχαν αδυναμία, γι’ αυτό την αποκαλούσαν “Μήτση“. Έπαιζε συνήθως στο πλευρό του μεγάλου αδερφού της και διακρίθηκε σε διάφορες ταινίες, όπως “Υπάρχει και φιλότιμο“, “Το Ανθρωπάκι” και “Κάτι κουρασμένα παλικάρια“.
Πολύ γνωστή είναι η ατάκα της “Άτιμη κοινωνία, που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις” στην ταινία “Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι“. Έφυγε από τη ζωή έξι μήνες μετά το θάνατο του αδελφού της.
Ειδήσεις σήμερα:
- Βloomberg. Πώς Ρώσοι πράκτορες οργάνωσαν την απόδραση του Ασαντ από τη Συρία
- Οι ακραίοι καύσωνες μας γερνάνε νωρίτερα. Τι δείχνει νέα έρευνα
- Αμερικανός που κρατούνταν στη Συρία περιγράφει την απελευθέρωσή του από τους αντάρτες μετά την πτώση του Ασαντ
- Τι έλεγε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ για την Ελλάδα το 2015. «Τσαμπατζήδες που κανείς δεν τους τιμωρεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ