10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου. Αμαλία, Τζέιν Φόντα, Λόκερμπι και το πρώτο σταυρόλεξο

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου. Αμαλία, Τζέιν Φόντα, Λόκερμπι και το πρώτο σταυρόλεξο

Σήμερα γιορτάζουν οι: Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία, Θέμις, Θέμιδα, Ιουλιανή, Ιουλία, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Ιούλιος, Τζούλια

21 Δεκεμβρίου 1818: Γεννήθηκε η μελαγχολική βασίλισσα Αμαλία

Η σύζυγος του βασιλιά Όθωνα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό. Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση και επηρέασε τη γυναικεία μόδα. Συνεισέφερε στην ανάπτυξη του Εθνικού Κήπου, έθεσε υπό την αιγίδα της το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και με παρέμβασή της ιδρύθηκε το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.).

Αδυνατούσε να κάνει παιδί και λέγεται ότι επισκεπτόταν με τον Όθωνα τα Λουτρά της Κύθνου, με την ελπίδα ότι, χάρη στα ιαματικά νερά, θα έφερνε στον κόσμο τον πολυπόθητο διάδοχο. H μελαγχολία της ήταν συνέπεια της αδυναμίας της να κάνει διάδοχο. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1861, ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, ενώ έκανε τον καθιερωμένο της περίπατο στην πλατεία Συντάγματος.

Ενταφιάστηκε στο Μόναχο, δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του.

Διαβάστε παρακάτω για το ποιες ήταν οι “κυρίες των τιμών” στην αυλή της Αμαλίας:

Φωτογραφικό ντοκουμέντο. Οι Κυρίες των τιμών στην αυλή της Αμαλίας. Ποια από αυτές εκδιώχθηκε επειδή “φλέρταρε” τον Όθωνα

21 Δεκεμβρίου 1824: Πέθανε ο Τζέιμς Πάρκινσον

Άγγλος γιατρός, ο οποίος περιέγραψε πρώτος την ασθένεια που είναι σήμερα γνωστή ως “Νόσος του Πάρκινσον”. Είχε ασχοληθεί, επίσης, με τη γεωλογία και την παλαιοντολογία και ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Το όνομά του αναμείχθηκε σε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του Βασιλιά Γεώργιου Γ’, αλλά απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων.

Η Νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Συνήθως η νόσος αρχίζει με τρέμουλο στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα, όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις. Aντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

21 Δεκεμβρίου 1913: Δημοσιεύτηκε το πρώτο σταυρόλεξο

Ήταν έμπνευση του Βρετανού Άρθουρ Γουάιν, ο οποίος είχε εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα παζλ. Είχε σχήμα ρόμβου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York World. Την επόμενη ημέρα, το έντυπο κατακλύστηκε από γράμματα αναγνωστών, οι οποίοι ζητούσαν κι άλλα σταυρόλεξα.

Στο πέρασμα των ετών, τα σταυρόλεξα καθιερώθηκαν σε όλες τις εφημερίδες και σε περιοδικά με γρίφους. Έγιναν αγαπημένη συνήθεια και συνώνυμο των καλοκαιρινών διακοπών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι “ακονίζουν” το μυαλό και μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο για τα σταυρόλεξα που είχαν κωδικές ονομασίες απόρρητων συμμαχικών επιχειρήσεων:

Τα σταυρόλεξα που είχαν κωδικές ονομασίες απόρρητων συμμαχικών επιχειρήσεων. Γιατί οι Γερμανοί δεν τα διάβασαν ποτέ

21 Δεκεμβρίου 1937: Γεννήθηκε η Τζέιν Φόντα

Είναι κόρη του κινηματογραφικού αστέρα, Χένρι Φόντα και έχει κερδίσει δύο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Έγινε sex symbol μέσα από το ρόλο της Μπαρμπαρέλα, στην ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1968.

Το Μάιο του 2023, αποκάλυψε πως κάποτε ο Γάλλος σκηνοθέτης, Ρενέ Κλεμάν τής ζήτησε να κάνουν σεξ, με την αιτιολογία ότι ήθελε να δει πώς είναι ο οργασμός της για τις ανάγκες ενός ρόλου που θα υποδυόταν. Έχει πει, επίσης, ότι έχει δει γυμνούς τον Μάικλ Τζάκσον και την Γκρέτα Γκάρμπο

Τάχθηκε κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ και απέκτησε το παρατσούκλι “Ανόι Τζέιν“, επειδή είχε φωτογραφηθεί στο πλάι των Βιετκόνγκ. Έχει κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί η Τζέιν Φόντα ζητάει συγγνώμη για τη φωτογραφία της στο Ανόι; Είχε ανέβει σε αντιαεροπορικό των βιετκόγκ και αποκάλεσε τους Αμερικάνους εγκληματίες πολέμου

21 Δεκεμβρίου 1940: Γεννήθηκε ο Φρανκ Ζάπα

“Οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν να γράφουν…”

Το μουστάκι του, η εφευρετικότητά του και η καυστική κοινωνικοπολιτική σάτιρά του ήταν αυτά που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Στα 12 χρόνια του άρχισε να παίζει ντραμς και στα 14 να συνθέτει. Το τραγούδι με τίτλο “Valley Girl” (1982), όπου στα φωνητικά ήταν και η 14χρονη κόρη του, Μουν, γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Αν και είχε μακριά μαλλιά, δεν ταυτιζόταν με τους χίπηδες. Δεν φοβήθηκε να σατιρίσει εξώφυλλο άλμπουμ των Beatles και να κατακρίνει τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι “δεν ξέρουν να γράφουν” και “παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν να μιλούν, για αναγνώστες που δεν ξέρουν να διαβάζουν“.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του εκκεντρικού Φρανκ Ζάπα μπορείτε να μάθετε στο ακόλουθο κείμενο:

Ο εκκεντρικός Φρανκ Ζάππα και τα γνωμικά του: “Η σοφία δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια δεν είναι ομορφιά. Η ομορφιά δεν είναι αγάπη. Η αγάπη δεν είναι μουσική. Η μουσική είναι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ»

21 Δεκεμβρίου 1944: Η μάχη της Άρτας

Δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν σε εκείνες του ΕΔΕΣ και την επόμενη ημέρα νίκησαν. Οι συγκρούσεις των δύο αντιστασιακών οργανώσεων στην Άρτα ήταν οι πιο φονικές της περιόδου των Δεκεμβριανών. Σκοπός του ΕΛΑΣ ήταν η κατάληψη της Άρτας, προκειμένου να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων του Ναπολέοντος Ζέρβα στην υπόλοιπη Ήπειρο.

21 Δεκεμβρίου 1959: Γεννήθηκε η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ

Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου που χαρακτηρίστηκε ως η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (σε 100 μ., 200 μ. και σκυταλοδρομία 4Χ100 μ.) και ένα ασημένιο (στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ.)

Σημείωσε δύο παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία δεν έχουν καταρριφθεί από τότε: 10,49 δευτερόλεπτα στα 100 μ. και 21,34 στα 200 μ.. Το κοινό, όμως, έδινε περισσότερη σημασία στην εξωτερική της εμφάνιση, διότι αγωνιζόταν συχνά με μακριά και βαμμένα νύχια και μακριά μαλλιά.

Η Γκρίφιθ Τζόινερ πέθανε στον ύπνο της, σε ηλικία 38 ετών. Οι φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν έπαψαν ποτέ να κυκλοφορούν. Η Αμερικανίδα αθλήτρια είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έπαιρνε αναβολικά. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις.

Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ. Η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών με τα τεράστια νύχια και τα ακατάρριπτα ρεκόρ. Οι δραματικές αλλαγές στο σώμα της, η ξαφνική απόσυρση και ο μυστηριώδης θάνατος στον ύπνο της

21 Δεκεμβρίου 1967: Πέθανε ο Λουίς Γουασκάνσκι

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από τον Νοτιοαφρικανό καρδιοχειρουργό, Κριστιάν Μπαρνάρντ, στις 3 Δεκεμβρίου 1967. Έζησε 18 ημέρες, αλλά η επέμβαση αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής. Το 1969, η Ντόροθι Φίσερ έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα, στην οποία μεταμοσχεύθηκε καρδιά. Έζησε 12,5 χρόνια

Ο ασθενής στη φωτογραφία είναι ο πρώτος που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς. Έζησε 18 μέρες. Όμως ο τολμηρός χειρουργός Κ. Μπαρνάρντ άλλαξε την ιστορία της ιατρικής

21 Δεκεμβρίου 1988: Η αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπι

Το Boeing 747, που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan American από τη Φρανκφούρτη προς το Ντιτρόιτ, εξερράγη στον αέρα, πάνω από την κωμόπολη Λόκερμπι της Σκωτίας. Συνολικά σκοτώθηκαν 270 άτομα: 243 επιβάτες, 16 μέλη του πληρώματος και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι.

Τα περισσότερα θύματα ήταν Αμερικανοί που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία νεκρός ήταν 82 ετών και το μικρότερο θύμα δύο μηνών.

Το 1991, μετά από έρευνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση που εξαπολύθηκε με διαταγή του Μουαμάρ Καντάφι. Στην αρχή αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, αλλά τελικά έδωσε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

Τρομοκράτες του Καντάφι ανατινάζουν Boeing 747 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Ο ΟΗΕ ζητά δικαιοσύνη για τα 270 θύματα και ο Καντάφι αποζημιώνει. Γιατί οι Βρετανοί απελευθέρωσαν τον δράστη

21 Δεκεμβρίου 2009: Πέθανε ο Χρήστος Λαμπράκης

Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης. Ο πατέρας του, Δημήτρης ήταν ο ιδρυτής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), του ισχυρότερου συγκροτήματος Τύπου στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Η επιρροή του ήταν τέτοια, ώστε να υποστηρίζεται ότι ο Χρήστος Λαμπράκης “ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις”.

Ήταν, επίσης, συνιδρυτής και μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του σωματείου “Φίλοι της Μουσικής“. Μία από τις αίθουσές του έχει πάρει το όνομά του.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.