10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου. Θυρανοίξια της Αγίας Σοφιάς, Χάρις Αλεξίου και Μάρλεν Ντίτριχ

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου. Θυρανοίξια της Αγίας Σοφιάς, Χάρις Αλεξίου και Μάρλεν Ντίτριχ

Σήμερα γιορτάζουν οι Μαυρίκιος, Μαυρικία, Στέφανος και Στεφανία.

27 Δεκεμβρίου 537: Τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφιάς

Αν και η περιοχή που χτίστηκε η Αγία Σοφιά είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, κατάφερε να αντέξει 15 αιώνες. Χρειάστηκαν μόνο 5 χρόνια για να κατασκευαστεί, παρόλο που για τα δεδομένα της εποχής το έργο ήταν τεράστιο.

Ήταν έμπνευση του Μέγα Κωνσταντίνου, απόφαση του Ιουστινιανού και σχέδιο των Ανθεμίου και Ισιδώρου.

Μόλις ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αντίκρισε το ναό, έμεινε έκπληκτος και είπε την ιστορική φράση: «Νενίκηκά σε Σολομών».

Χιλιάδες ζώα σφάχτηκαν και διανεμήθηκαν στον πληθυσμό, μαζί με σιτάρι και ψωμί για τον εορτασμό των θυρανοιξίων.

Ο θρύλος του «μαρμαρωμένου βασιλιά» και η χαμένη Αγία Τράπεζα στο βυθό του Μαρμαρά. Οι διασημότεροι θρύλοι για την Αγία Σοφία

27 Δεκεμβρίου 1822: Γεννήθηκε ο Λουί Παστέρ

Μαζί με τον Ρόμπερτ Κοχ, θεωρούνται οι θεμελιωτές της μικροβιολογίας. Ο Παστέρ μελετούσε τον ρόλο των μικροοργανισμών σε πολλά είδη της καθημερινής ζωής, όπως στην αλκοολική ζύμωση της μπύρας και του κρασιού και στη διόγκωση της ζύμης του ψωμιού.

Είναι ο «πατέρας» της παστερίωσης του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Με αυτή θανατώνονται τα μικρόβια και η κατανάλωσή τους είναι ασφαλέστερη και διαρκεί περισσότερο. Είνα αδύνατο να υπολογιστεί πόσες ζωές έχουν σωθεί από την ανακάλυψή του που έκανε την κατανάλωση γάλακτος ασφαλή.

Τι είναι η σωτήρια μέθοδος της “παστερίωσης” γάλακτος; Την ανακάλυψε ο εκπληκτικός επιστήμονας Λουί Παστέρ, που θεράπευσε τη λύσσα και δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο

27 Δεκεμβρίου 1833: Με βασιλικό διάταγμα θεσπίστηκαν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις

Η βαυαρική αντιβασιλεία καθιέρωσε τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων από ανεξάρτητα όργανα. Μέχρι να θεσπιστεί το διάταγμα οι δημογεροντίες ήταν υπεύθυνες για τα τοπικά θέματα.

Στο νομό Αργολιδοκορινθίας πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δημοτικές εκλογές στο ελληνικό κράτος.

27 Δεκεμβρίου 1901: Γεννήθηκε η Μάρλεν Ντίτριχ

Ήταν Γερμανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και αποτέλεσε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες στο χώρο της. Αν και ο Χίτλερ εξέφραζε τον έντονο θαυμασμό του για εκείνη, η Ντίτριχ αγωνίστηκε κατά του ναζισμού.

Είχε αλλάξει την υπηκοότητά της από γερμανική σε αμερικανική, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων των Γερμανών. Συνεργάτες του Χίτλερ προσπάθησαν να την πείσουν να επιστρέψει στην πατρίδα της, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Αργότερα έλαβε το μετάλλιο της ελευθερίας.

To 1960 επέστρεψε στη Γερμανία και παρά την κατακραυγή του κόσμου,  κατάφερε να κερδίσει την αγάπη τους.

“Γιατί δεν καταπίνεις τα διαμάντια σου να σκάσεις;” Η οργισμένη ανοικτή επιστολή της Μαρλέν Ντίτριχ προς την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, επειδή της έκλεβε τους άνδρες!

27 Δεκεμβρίου 1923: Πέθανε ο Γουστάβος Άιφελ

Ήταν μηχανικός και επιχειρηματίας. Κατασκεύασε τον πύργο που πήρε το όνομά του και έγινε σήμα κατατεθέν για το Παρίσι.

Ο Άιφελ είχε αναλάβει την τεχνική μελέτη και για το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ήταν δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ για την γαλλοαμερικανική φιλία.

Το όνομά του απέκτησε κακή φήμη, όταν κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο για τη Γαλλική Διώρυγα του Παναμά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση.

Το υπέροχο μυστικό δωμάτιο στον Πύργο του Άιφελ. Το είχε φτιάξει ο δημιουργός και αρνήθηκε τεράστια ποσά για να το νοικιάσει. Γιατί οι Γάλλοι αρχικά μισούσαν τον Πύργο; (φωτογραφίες)

27 Δεκεμβρίου 1939: Σεισμός στην Τουρκία σκότωσε 32.968 ανθρώπους

Ο φονικός σεισμός 7,8 ρίχτερ στο Ερζιντζάν έσπειρε το θάνατο και άφησε πίσω του 100.000 περίπου τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους. Ο «εγκέλαδος» διήρκησε 52 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προκλήθηκε τσουνάμι 1-3 μέτρων, που «χτύπησε» την ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι νεκροί δεν προήλθαν μόνο από τον σεισμό αλλά και από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες και πλημμύρες. Η θερμοκρασία είχε φτάσει τους -30 βαθμούς Κελσίου.

27 Δεκεμβρίου 1947: Εγκρίθηκε το καταστατικό του ΔΝΤ

Ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα την 1η Μαρτίου του 1947, με πρώτο διευθυντή τον Καμίγ Γκιτ. Στις 23 Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθειά του, για την αντιμετώπιση του χρέους της. Τα επόμενα χρόνια ζήσαμε την ταινία, “Καλώς ήλθες μνημόνιο”.

27 Δεκεμβρίου 1947: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης κηρύσσει το ΚΚΕ παράνομο

Μετά τον σχηματισμό της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, με τον Αναγκαστικό Νόμο 509/1947, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη κηρύσσονταν παράνομα. Ο νόμος καταργήθηκε το 1975, όταν νομιμοποιήθηκε και πάλι το ΚΚΕ.

27 Δεκεμβρίου 1950: Γεννήθηκε η Χάρις Αλεξίου

Η τραγουδίστρια Χαρίκλεια Ρουπακά, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, φοίτησε σε δραματική σχολή, επειδή ήθελε να έχει σπουδάσει κάτι.

Στην καλλιτεχνική της πορεία, ανέβηκε σε πολλές σκηνές, αλλά ποτέ ως ηθοποιός. ‘Οταν πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά «Μαέστρο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, της χρειάστηκαν όσα διδάχθηκε στη νιότη της.

Ήταν πολύ καλή φίλη με τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος της χάρισε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Έκανε 2 γάμους και υιοθέτησε ένα αγόρι, τον Μάνο.

Στις 15 Μαΐου του 2010, ο δήμαρχος της Σμύρνης, έδωσε το όνομα της Αλεξίου σε μια λεωφόρο πόλης : Ηaris Αleksiou Dostluk Caddesi (Λεωφόρος Φιλίας), τιμώντας την μικρασιάτικη καταγωγή της και την καλλιτεχνική της προσφορά.

Το μικρό κορίτσι που απαγγέλλει στο σχολείο άλλαζε σπίτια συνεχώς με την πάμφτωχη μικρασιάτισσα μάνα της. Έγινε κορυφαία ερμηνεύτρια και ο δήμαρχος της Σμύρνης έδωσε το όνομά της σε λεωφόρο

27 Δεκεμβρίου 1988: Πέθανε η Βάσω Κατράκη

Η κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Είχε λάβει διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το πρώτο βραβείο χαρακτικής της Μπιεννάλε της Μεσογείου της Αλεξάνδρειας. Με το σύζυγό της εντάχθηκε στην ΕΑΜ και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο.

Στο Αιτωλικό, όπου γεννήθηκε, υπάρχει μουσείο προς τιμήν της.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.