10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου. Ανδρέας Παπανδρέου, Κριστιάνο, Σιτροέν

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου. Ανδρέας Παπανδρέου, Κριστιάνο, Σιτροέν

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αγαθή, Αγαθώ, Αγαθούλα, Αγαθία, Αγαθίτσα

5 Φεβρουαρίου 1852: Άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Ερμιτάζ

Βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Στεγάζεται σε ένα σύμπλεγμα έξι μεγαλοπρεπών κτηρίων, μεταξύ των οποίων τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα.

Ιδρύθηκε το 1764, με αρχικό “πυρήνα” τις ιδιωτικές συλλογές της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης και επεκτάθηκε στα χρόνια του Τσάρου Νικολάου Α’ (1825-1855). Μέχρι το 1852, δεν ήταν ανοικτό στο κοινό.

Οι συλλογές του Ερμιτάζ υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια έργα τέχνης από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται πίνακες ζωγράφων της Αναγέννησης και ελληνικές αρχαιότητες, όπως η Αφροδίτη της Ταυρίδας και το άγαλμα του Έρωτα με το τόξο του Ηρακλή.

5 Φεβρουαρίου 1863: Πέθανε ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος

Γαλλοελβετός φιλέλληνας και τραπεζίτης, που διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Ήταν φίλος και άτυπος οικονομικός σύμβουλος του Ιωάννη Καποδίστρια. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, χρηματοδότησε την αποστολή πολεμοφοδίων, τροφίμων και εθελοντών και υποστήριξε τα αιτήματα των Ελλήνων.

Προς τιμήν του, η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει “Μέγαρο Εϋνάρδου” το κτήριο που στεγάζει το Μορφωτικό της Ίδρυμα (ΜΙΕΤ), στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου στην Αθήνα.

Ο πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας πέθανε από ανακοπή μέσα στο κεντρικό κτίριο. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ο πρώτος κύριος μέτοχος

5 Φεβρουαρίου 1878: Γεννήθηκε ο Αντρέ Σιτροέν

Γάλλος μηχανικός και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. Το προσωνύμιό του ήταν “Χένρι Φορντ της Γαλλίας” και στην πραγματικότητα, το επώνυμο της οικογένειας ήταν Σιτρούν. Άλλαξε την προφορά, προσθέτοντας διαλυτικά στο γράμμα “e”.

Την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, προμήθευε με πολεμικό υλικό το γαλλικό στρατό. Κατασκεύασε το διπλό ελικοειδές γρανάζι, το οποίο αποτέλεσε τομή στην αυτοκίνηση και μεταπολεμικά στράφηκε στη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων.

Ήταν ιδιοφυία του μάρκετινγκ, αλλά και εθισμένος στο τζόγο. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, από καρκίνο του στοµάχου.

5 Φεβρουαρίου 1919: Γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την “Αλλαγή” και σφράγισε με την πολιτική του την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η κατάργηση της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα, ο πολιτικός γάμος, το ΕΣΥ, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η ισότητα και η διευκόλυνση των διαζυγίων είναι μερικές από τις αλλαγές που έφερε στην ελληνική κοινωνία, παρά τα λάθη και τα σκάνδαλα που δεν έλειψαν κατά την άσκηση της διακυβέρνησης.

Μη χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα“, είχε πει, για να υπερασπιστεί τη Δήμητρα Λιάνη απέναντι στον κίτρινο τύπο. “Ο Ανδρέας δεχόταν μεγάλες πιέσεις από κομματικά στελέχη να μην επιστρέψει μαζί μου από τις ΗΠΑ“, είχε αναφέρει η Λιάνη στη “ΜτΧ“.

Από το Νοέμβριο του 1995 έως το Μάρτιο του 1996, ο Παπανδρέου νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Στο διάστημα αυτό, στους διαδρόμους του νοσοκομείου έγιναν μερικά από τα πιο σκληρά παζάρια και υπόγειες διαβουλεύσεις για τη διαδοχή του.

Διαβάστε παρακάτω ποιες ήταν οι διαφορές στη ρητορική και την πολιτική ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον πατέρα του, Γεώργιο:

Γεώργιος Παπανδρέου και Ανδρέας Παπανδρέου. Οι διαφορές πατέρα και γιου στη ρητορική και στην πολιτική. Ο ένας εστίαζε στο θρησκευτικό και ο άλλος στο εθνικό ένστικτο των Ελλήνων

5 Φεβρουαρίου 1931: Πέθανε ο Αθανάσιος Ευταξίας

Πολιτικός με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, ο οποίος από το 1885 εκλεγόταν επανειλημμένα βουλευτής. Διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις και για ένα μήνα πρωθυπουργός (Ιούλιος – Αύγουστος 1926), λόγω της ανατροπής του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου από τον Γεώργιο Κονδύλη.

Πέθανε από “οξεία γρίπη” σε ηλικία 82 ετών. Ανιψιός του ήταν ο πολιτικός και μαικήνας, Λάμπρος Ευταξίας (1905-1996), ο οποίος, τον Απρίλιο του 1936, αιχμαλωτίστηκε από έναν ισοβίτη στις φυλακές Συγγρού.

Διαβάστε αναλυτικότερα στο ακόλουθο κείμενο:

Η ομηρία του βουλευτή στο κελί ενός ισοβίτη. Τον απειλούσε με όπλο και ζητούσε απονομή χάριτος. Ο βασιλιάς αρνήθηκε και τον εκτέλεσε ο σωματοφύλακας του Μεταξά

5 Φεβρουαρίου 1985: Γεννήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, ένας από τους καλύτερους που ανέδειξε το άθλημα. Η “κόντρα” του με τον Αργεντινό, Λιονέλ Μέσι, στα χρόνια που αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, υπήρξε η πιο δημοφιλής των τελευταίων ετών.

Έχει κατακτήσει 33 τίτλους στην καριέρα του, έχει βραβευτεί πέντε φορές με τη Χρυσή Μπάλα και συγκαταλέγεται στους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ξεκίνησε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αναδείχθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ για μία τριετία έπαιξε στη Γιουβέντους. Στους Έλληνες έγινε ευρέως γνωστός για το κλάμα του στο φινάλε του τελικού του Euro 2004.

5 Φεβρουαρίου 1991: Το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο όρος Όθρυς

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στις πλαγιές του βουνού Όθρυς της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 63 επιβάτες. Επρόκειτο για 58 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Ελευσίνα και κατευθυνόταν προς τη Νέα Αγχίαλο. Αφότου χάθηκε από τα ραντάρ, ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού. Τέσσερα μερόνυχτα κράτησαν οι αναζητήσεις των συντριμμιών και των σορών.

Διάφορα σενάρια και εκδοχές διατυπώθηκαν για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά κανένα δεν επιβεβαιώθηκε με αδιάσειστα στοιχεία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο:

Η συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία με τη συντριβή του C130 στο όρος Όθρυς το 1991. Έψαχναν τα συντρίμμια για 4 ημέρες. Δεν σώθηκε κανείς από τους 63 επιβαίνοντες (βίντεο)

5 Φεβρουαρίου 1993: Πέθανε ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς

Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Κέρδισε δύο φορές το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και δύο φορές το Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου: το 1949 για την ταινία “Ένα γράμμα σε τρεις γυναίκες” και το 1950 για την ταινία “Όλα για την Εύα“.

Άλλες ταινίες που σκηνοθέτησε ήταν η “Ξυπόλητη Κόμισσα” (1954), με πρωταγωνίστρια την Άβα Γκάρντνερ και τα “Πέντε Δάχτυλα” (1952), που βασίστηκε στην πραγματική ιστορία του Τούρκου κατασκόπου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Ελιέσα Μπάζνα.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ελιέσα Μπάζνα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

“Αν οι Γερμανοί ήταν ναζί, δεν με ενδιέφερε”. Ο Τούρκος κατάσκοπος που παραλίγο να αλλάξει τη μοίρα του πολέμου

5 Φεβρουαρίου 2014: Πέθανε η Τζένη Βάνου

Σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, η οποία ξεχώρισε για τη βραχνή και με τζαζ ηχόχρωμα φωνή της. “Σε βλέπω στο ποτήρι μου“, “Χίλιες βραδιές“, “Θέλω κοντά σου να μείνω“, “Αν είναι η αγάπη αμαρτία” και “Έρωτά μου ανεπανάληπτε” είναι ορισμένες από τις μεγάλες της επιτυχίες.

Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ευγενία Βραχνού και αρχικά ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά. Ο μέντοράς της ήταν ο Μίμης Πλέσσας. Το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής Θεσσαλονίκης και πήρε το A’ Bραβείο για το τραγούδι “Τώρα” του Πλέσσα.

Ένα από τα μέλη της επιτροπής ήταν ο Δημήτρης Χορν, ο οποίος ψήφισε “Τζένη Βάνου”. Όταν του επισημάνθηκε ότι έπρεπε να ψηφίσει τραγούδι και όχι καλλιτέχνη, εκείνος απάντησε: “Μα τα επόμενα 50 χρόνια γι’ αυτήν θα μιλάμε“.

Τζένη Βάνου. Η κακοποίηση από τον σύζυγό της, η συγγνώμη του πατέρα της και η αφοσίωση στον Πλέσσα που την οδήγησε να μην ερμηνεύσει ποτέ Χατζιδάκι

5 Φεβρουαρίου 2020: Πέθανε ο Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 ετών

Ένας από τους μεγάλους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Ξεχώρισε  για το υποκριτικό του ταλέντο και για την εντυπωσιακή του εμφάνιση.

Ο “Σπάρτακος” (1960) είναι μία από τις εμβληματικότερες ταινίες της καριέρας του. Άλλα έργα, στα οποία πρωταγωνίστησε είναι τα “Φλογισμένα Πάθη” (1949), “Η ωραία και το κτήνος” (1952) και οι “Επτά Ημέρες του Μαΐου” (1964).

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και ασχολήθηκε, επίσης, με τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή. Απέκτησε τέσσερις γιους, ένας από τους οποίους ο ηθοποιός και παραγωγός, Μάικλ Ντάγκλας.

Ο «Σπάρτακος» ήταν το καμάρι του Κερκ Ντάγκλας. Το σενάριο έγραψε κατηγορούμενος για φιλοκομμουνισμό και ο σκηνοθέτης της ταινίας Στάνλεϊ Κιούμπρικ, την αποκήρυξε

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.