10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου. Τζάνις Τζόπλιν, Σπούτνικ 1 και η τραγωδία στα Τέμπη

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου. Τζάνις Τζόπλιν, Σπούτνικ 1 και η τραγωδία στα Τέμπη

4 Οκτωβρίου 1669: Πέθανε ο Ρέμπραντ

Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Οι πίνακές του ξεχωρίζουν για την έντονη αντίθεση φωτός και σκιάς και την προσεκτική επεξεργασία των χρωμάτων και των λεπτομερειών.

Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του συγκαταλέγονται τα “Μαθήματα ανατομίας του Δρ. Τουλπ“, η “Επιστροφή του ασώτου υιού” και η “Νυχτερινή περίπολος“. Συνήθιζε να ζωγραφίζει τον εαυτό του και οι αυτοπροσωπογραφίες καλύπτουν το 10% του συνολικού του έργου.

Ο πατέρας του Ρέμπραντ ήταν μυλωνάς και η μητέρα του κόρη φούρναρη. Είχε αδυναμία στις υπηρέτριές του, χρεοκόπησε και έχασε το σπίτι του και πέθανε πάμπτωχος, σε ηλικία 63 ετών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή του Ολλανδού ζωγράφου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ρέμπραντ. Ο γιος του μυλωνά που περιφρονούσε τον Ραφαήλ και τον Μικελάντζελο. Έκανε πορτρέτα με “δράση” και είχε αδυναμία στις υπηρέτριές του. Τον καταλόγιζαν «χυδαίο» ύφος και πέθανε πάμφτωχος

4 Οκτωβρίου 1895: Γεννήθηκε ο Μπάστερ Κίτον

Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’20 και αρκετοί τον θεωρούν καλύτερο και από τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Οι αστείες κινήσεις με το σώμα σε συνδυασμό με την αγέλαστη και ανέκφραστη όψη του, τον κατέστησαν θρύλο στην ιστορία του σινεμά. Μπορούσε να μετατρέψει τα προβλήματα και τα παθήματα των ανθρώπων σε αστείες καταστάσεις και να χαρίσει απλόχερα γέλιο στους θεατές.

Από το 1920 έως το 1928 γύρισε 19 μικρού και 10 μεγάλου μήκους ταινίες. Η ταινία “Ο Στρατηγός” (1926) θεωρείται το αριστούργημά του. Η έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητάς του.

Περισσότερα για τον Μπάστερ Κίτον μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Μπάστερ Κίτον, ο μεγάλος κωμικός με το ανέκφραστο πρόσωπο. Ήταν ριψοκίνδυνος και έκανε επικίνδυνα ακροβατικά. Μίσησε τον ομιλούντα κινηματογράφο και χρεοκόπησε

4 Οκτωβρίου 1912: Ξέσπασε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος

Οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία) απαίτησαν από τον Σουλτάνο να σέβεται τα δικαιώματα των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η απροθυμία του Σουλτάνου να δεχθεί τα αιτήματά τους στάθηκε η αφορμή του πολέμου. Το τέλος της ένοπλης σύρραξης βρήκε την Ελλάδα να έχει απελευθερώσει την Ήπειρο, ολόκληρη τη Θεσσαλία, μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος τερματίστηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά εδάφη τους. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που άφησε είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, κατά τον οποίο οι Βούλγαροι άλλαξαν στρατόπεδο.

Διαβάστε αναλυτικότερα για τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Η μεγάλη πολεμική εξόρμηση που μεγάλωσε την Ελλάδα. Πως έγινε η ετερόκλητη συμμαχία κατά των Τούρκων και ο ρόλος του Βενιζέλου (χάρτες & φωτο)

4 Οκτωβρίου 1919: Η απελευθέρωση της Ξάνθης

Ελληνικά στρατεύματα, υπό τις εντολές του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας, Γεώργιου Λεοναρδόπουλου, μπήκαν στην πόλη της Ξάνθης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό τόσο από τους χριστιανούς όσο και από τους μουσουλμάνους κατοίκους.

Η Ξάνθη βρισκόταν υπό οθωμανικό ζυγό στις παραμονές του Α’ Βαλκανικού, στις 13 Ιουλίου 1913 απελευθερώθηκε από τους Έλληνες, αλλά με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου έγινε τμήμα της Βουλγαρίας.

Η οριστική ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό επικυρώθηκε τόσο με τη Συνθήκη των Σεβρών όσο και της Λωζάνης. Οι κάτοικοι κράτησαν αναλλοίωτη την εθνική τους ταυτότητα, παρά τις βίαιες προσπάθειες εκβουλγαρισμού της πόλης στην Κατοχή.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βούλγαρους έγινε χωρίς μάχη. Οι Οθωμανοί υποδέχτηκαν τον στρατό μαζί με τους Έλληνες. Τι έγραφε το ιστορικό τηλεγράφημα του Γάλλου στρατηγού προς τον αρχιστράτηγο Παρασκευόπουλο

4 Οκτωβρίου 1927: Ξεκίνησε η κατασκευή του Εθνικού Μνημείου στο όρος Ράσμορ

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα των ΗΠΑ και του κόσμου. Βρίσκεται στη Νότια Ντακότα και απεικονίζει από αριστερά προς τα δεξιά τέσσερις Αμερικανούς προέδρους: τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, τον Τόμας Τζέφερσον, τον Θεόδωρο Ρούζβελτ και τον Αβραάμ Λίνκολν.

400 εργάτες με ημερομίσθιο 8 δολάρια δούλεψαν για 14 χρόνια, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο. Έχει 18 μέτρα ύψος και 56 μέτρα πλάτος και δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Το όρος Ράσμορ, γνωστό και ως το “βουνό των προέδρων“, ήταν ιερός τόπος για τους Ινδιάνους και οι Αμερικανοί τους εκδίωξαν, για να κατασκευάσουν το μνημείο.

Διαβάστε στο παρακάτω κείμενο για το μυστικό δωμάτιο στο Εθνικό Μνημείο των ΗΠΑ:

Το μυστικό δωμάτιο στο «βουνό των προέδρων» στις ΗΠΑ. Ολοκληρώθηκε έπειτα από μισό αιώνα στο ιερό μέρος των Ινδιάνων Λακότα. Τι κρύβει το δωμάτιο που δεν είναι επισκέψιμο

4 Οκτωβρίου 1955: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπάγος

Βασιλόφρων στρατιωτικός και πολιτικός με έντονη παρουσία στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως υπίλαρχος, διετέλεσε αρχιστράτηγος κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και στο τελευταίο στάδιο του Εμφυλίου και έγινε πρωθυπουργός από το Νοέμβριο του 1952 έως το θάνατό του.

Υπήρξε ο πρώτος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και ίδρυσε το κόμμα “Ελληνικός Συναγερμός“, στα πρότυπα του “Συναγερμού του Γαλλικού Λαού” του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ. Σήμερα η περιοχή της Αθήνας, απέναντι από το πεντάγωνο, όπου η γη δόθηκε σε στρατιωτικούς, φέρει το επώνυμό του.

Διαβάστε παρακάτω για την περίφημη φράση “Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος“:

«Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά». Πως ο Πλαστήρας πίστεψε μια καφετζού που είχε “στήσει” ο αμερικανός πρέσβης Πιουριφόι και έχασε τις κρίσιμες εκλογές του 1952

4 Οκτωβρίου 1957: Η εκτόξευση του “Σπούτνικ 1

Ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ήταν σοβιετικής προέλευσης και εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Εκτελούσε μια πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 96 λεπτά και παρέμεινε σε τροχιά μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1958, οπότε εισήλθε στην ατμόσφαιρα και καταστράφηκε

Η εκτόξευση του “Σπούτνικ 1” αποτέλεσε γεγονός ορόσημο στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και σύμφωνα με ιστορικούς και αναλυτές, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Ψυχρού Πολέμου, οξύνοντας τον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων.

Η επιτυχία των Σοβιετικών είχε ως αποτέλεσμα οι Αμερικάνοι να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους, που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, για την εκτόξευση του δικού τους δορυφόρου, κάτι που το κατόρθωσαν τον Ιανουάριο του 1958 με τον δορυφόρο “Explorer 1“.

4 Οκτωβρίου 1970: Πέθανε η Τζάνις Τζόπλιν

Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ροκ και ένα από τα μέλη του “κλαμπ των 27”. Εξέφρασε τη γενιά των χίπηδων, πήρε μέρος στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ και ξεχώρισε για τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της.

Πέθανε από χρόνια χρήση ηρωίνης, 16 ημέρες μετά τον Τζίμι Χέντριξ. Για τη μοναξιά της είχε πει: “Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη“. Για το χαρακτήρα της στα σχολικά χρόνια έλεγε: “Ήμουν απροσάρμοστη. Διάβαζα, ζωγράφιζα και δεν μισούσα τους μαύρους“.

Διαβάστε παρακάτω για την ψυχεδελική πολύχρωμη Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν:

Η ψυχεδελική πολύχρωμη Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν. Tην αγόρασε μεταχειρισμένη το 1968 σε λευκό χρώμα και τη μεταμόρφωσε σε έργο τέχνης

4 Οκτωβρίου 1974: Ιδρύθηκε η Νέα Δημοκρατία

Δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δυόμισι μήνες μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών και αποτέλεσε τη συνέχεια της προδικτατορικής Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ).

Στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης (17 Νοεμβρίου 1974), η ΝΔ κέρδισε με ποσοστό 54,37% και προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, όπως η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η απομάκρυνση των απομειναριών της Χούντας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από τις εκλογές του 1977 έως εκείνες του 2009 η ΝΔ αποτέλεσε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τον κυρίαρχο πυλώνα του δικομματισμού στην Ελλάδα.

Η ίδρυση της “Νέας Δημοκρατίας” από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δύο μήνες μετά το τέλος της χούντας. Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το τέλος της Βασιλείας

4 Οκτωβρίου 1999: Η τραγωδία στα Τέμπη

Έξι νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στα Τέμπη, μετά από σύγκρουση του διώροφου τουριστικού λεωφορείου που τους μετέφερε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με ένα διερχόμενο φορτηγάκι που κατευθυνόταν στη Λάρισα.

Το λεωφορείο που μετέφερε 77 οπαδούς, προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. Εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα 8 μέτρων.

Ο οδηγός του φορτηγού ανασύρθηκε νεκρός και δεκάδες τραυματίστηκαν. Στον τόπο του τροχαίου ανεγέρθηκε ένα μνημείο για τα έξι θύματα, ηλικίας από 17 έως 25 ετών, ανάμεσά τους και μια κοπέλα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu