10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Μαρτίου. Ημέρα της γυναίκας, Ξενίδης, Χάτσικο και Κωνσταντίνος Καραμανλής

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Μαρτίου. Ημέρα της γυναίκας, Ξενίδης, Χάτσικο και Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σήμερα γιορτάζουν οι Ερμής, Θεοφύλακτος και Θεοφύλακτη.

8 Μαρτίου 1849: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Βιζυηνός

Ήταν πεζογράφος και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας. Τα περισσότερα έργα του περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Στο διήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου», το οποίο αφορά μια μάνα που έπνιξε στον ύπνο το μωρό της, αναφερόταν στη μητέρα του και στο θάνατο της αδερφής του Άννας. Άλλο σημαντικό έργο του ήταν «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου».

Εργάστηκε ως δάσκαλος και καθηγητής ρυθμικής στο Ωδείο Αθηνών, όπου γνώρισε τη 14χρονη Μπετίνα Φραβασίλη. Αν και ήταν ανήλικη, την ερωτεύτηκε σφόδρα και της έγραφε ποιήματα. Οδηγήθηκε στην τρέλα και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι προσπάθησε να απαγάγει την έφηβη.

Στις 14 Απριλίου 1892, νοσηλεύθηκε στο Δρομοκαΐτειο.

Γιώργος Βιζυηνός. Ο μεγάλος των ελληνικών γραμμάτων πέθανε στο Δρομοκαΐτειο μετά τον παράφορο έρωτα για μια 14χρονη. «Μετεβλήθη ἐντός μου καὶ ὁ ρυθμὸς τοῦ κόσμου!»

8 Μαρτίου 1881: Γεννήθηκε η Γαλάτεια Καζαντζάκη

Ήταν ποιήτρια, συγγραφέας, δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα, σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη, από τον οποίο πήρε διαζύγιο το 1926. Είχε θέσει ως όρο ότι θα χωρίσουν μόνο αν κρατήσει το επώνυμό του. Αργότερα παντρεύτηκε τον Μάρκο Αυγέρη. Ασχολήθηκε με την πολιτική και συνεργάστηκε με το ΚΚΕ. Επί δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, συνελήφθη και της απαγορεύτηκε να γράφει.

Το 1944, λόγω των αριστερής ιδεολογίας της, απολύθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Μερικά από τα έργα της ήταν «11 π.μ. – 1 μ.μ.», «Γυναίκες», «Κρίσιμες ώρες» και «Άνθρωποι και Υπεράνθρωποι».

8 Μαρτίου 1904: Γεννήθηκε ο Νίκος Σκαλώτας

Ήταν συνθέτης, του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε μετά θάνατον. Είχε επηρεαστεί τόσο από την κλασσική μουσική όσο από την παραδοσιακή. Το πιο γνωστό του έργο ήταν «36 ελληνικοί χοροί για Ορχήστρα.

Όσοι τάσσονταν στη λεγόμενη «Εθνική Σχολή», θεωρούσαν ότι η μουσική του Σκαλώτα ήταν ακατανόητη και ασυμβίβαστη με τους κανόνες των ωδείων. Μάλιστα, θεωρούσαν πως ήταν τρελός!

8 Μαρτίου 1906: Πέθανε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Θεωρείται από πολλούς ως η πρώτη ελληνίδα πεζογράφος. Συνήθως έγραφε μικρά διηγήματα, ενώ σύμφωνα με τον ποιητή Τέλλο Άγρα άνηκε στο ρεύμα της γυναικείας αστικής ηθογραφίας. Στα έργα της, εντοπίζονται και ορισμένα φεμινιστικά στοιχεία.

Μερικά έργα της ήταν «Διηγήματα Β΄» και «Ημερολόγιον της δεσποινίδος Λεσβίου».

8 Μαρτίου 1907: Πέθανε ο Μαρίνος Αντύπας

Ήταν αγωνιστής που πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση. Σπούδασε νομική και έγινε σοσιαλιστής. Ξεχώρισε για τις ομιλίες του που ξεσήκωναν τα πλήθη, αλλά και τον θαυμασμό που ενέπνεε στον κόσμο που τον παρακολουθούσε. Έγινε συνεπιστάστης στο τσιφλίκι του Θείου του.

Δολοφονήθηκε από τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακού, μετά από αψιμαχία. Πέθανε στα χέρια του ξαδέρφου του και λέγεται πως οι τελευταίες λέξεις που ξεστόμισε ήταν «ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία».

Μαρίνος Αντύπας, ο αγωνιστής που δολοφονήθηκε. Ο δράστης αθωώθηκε, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αντύπας τον ξύπνησε και αυτό τον εκνεύρισε!

8 Μαρτίου 1907: Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Υπήρξε μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός πριν τη δικτατορία ως επιλογή του παλατιού με το οποίο δεν απέφυγε τη σύγκρουση.

Επί των ημερών του έγιναν σηματικά έργα υποδομής που έδωσαν ώθησαν στην οικονομία. Η πολιτική του στόχευε στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το σημαντικότερό του επίτευγμα αποτέλεσε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στην μεταπολίτευση.

Ήταν αρχηγός του κόμματος «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις». Στις 9 Δεκεμβρίου 1963, αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία, ένα μήνα αφού η «Ένωση Κέντρου» με τον Ανδρέα Παπανδρέου σχημάτισε κυβέρνηση. Ο Καραμανλής άφησε αντικαταστάτη του τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Τάχθηκε κατά του Πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών. Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, έδωσε αμνηστία και οδήγησε ομαλά την Ελλάδα στη δημοκρατική μετάβαση καθώς ο στρατός είχε ακόμη πολλούς αξιωματικούς προσηλωμένους στη χούντα. Η δολοφονία του Λαμπράκη από παρακρατικούς, είναι μελανό σημείο της καριέρας του, οπότε και αναρωτήθηκε δημόσια, “ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;”.

Οι τελευταίες μέρες της χούντας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης κατήργησε το στρατόπεδο εξόριστων της Γυάρου

8 Μαρτίου 1911: Εορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία, όπου παραχωρήθηκε στις γυναίκες, το δικαίωμα ψήφου και διορισμού σε δημόσια αξιώματα.

Στην Αμερική, εορταζόταν η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας στις 28 Φεβρουαρίου, προς τιμήν των καπνεργατριών της Νέας Υόρκης που στις 8 Μαρτίου 1857 έκαναν απεργία για καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε και στην Γερμανία. Το 1917, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, έπειτα από προτροπή της Αλεξάνδρας Κολοντάιν.

Στην Κίνα, με την άνοδο των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ, καθιερώθηκε η αργία αποκλειστικά για τις γυναίκες.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977.

Φαινόμενο Ματίλντα. Πώς αποσιωπήθηκε σημαντικό έργο γυναικών επιστημόνων προς όφελος ανδρών συναδέλφων τους. Παραδείγματα

8 Μαρτίου 1913: Γεννήθηκε ο Σταύρος Ξενίδης

Κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου, που συμμετείχε κυρίως σε δεύτερους ρόλους, τους οποίους αναδείκνυε σε βασικούς για τις ταινίες.

Στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» έκανε τον συνταγματάρχη, έναν από τους φίλους του Αντωνάκη (Γιώργος Κωνσταντίνος).

Έγινε ηθοποιός κρυφά από τους γονείς του και παντρεύτηκε δύο φορές τη Μαργαρίτα Λαμπρινού.

Ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης χώρισε τη γυναίκα του μετά από ένα χρόνο γάμου και ξαναπαντρεύτηκαν μετά από 20 χρόνια! Ήταν πρόσφυγας και γεννήθηκε στην Πόλη καθ΄ οδόν για Αθήνα. Γιατί έκανε 4 χρόνια στρατό

8 Μαρτίου 1935: Πέθανε το Χάτσικο

Τον Ιανουάριο 1924, στην Ιαπωνία, ο καθηγητής Χιντεσάμπουρο Ουένο, υιοθέτησε ένα λευκό κουτάβι ράτσας ακίτα. Το ονόμασε Χάτσικο και οι δυο τους έγιναν αχώριστοι. Ο σκύλος τον συνόδευε καθημερινά στο σιδηροδρομικό σταθμό για να πάει στο πανεπιστήμιο. Μετά, ο Χάτσικο επέστρεφε σπίτι και πήγαινε πάλι στο σταθμό για να παραλάβει το αφεντικό του που σχολούσε.

Τον Μάιο 1925, ενώ ο Ουένο είχε διάλεξη, έπαθε εγκεφαλικό. Δεν κατέβηκε ποτέ ξανά από το τρένο. Ο σκύλος για 10 χρόνια, κάθε βράδυ, περίμενε στο σταθμό μέχρι να κατεβεί και ο τελευταίος επιβάτης, με την ελπίδα να δει τον καθηγητή.

Εντοπίστηκε νεκρός από περαστικούς κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Έμεινε αφοσιωμένος στο αφεντικό του μέχρι τελευταία στιγμή.

Ο Χάτσικο έγινε γνωστός από την ταινία «Χάτσικο: Η ιστορία ενός σκύλου» (2009), με τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Χάτσικο, ο πιο πιστός σκύλος του κόσμου. Πήγαινε επί 10 χρόνια, κάθε βράδυ, την ίδια ώρα στον σταθμό του τρένου, ελπίζοντας να βρει το αφεντικό του, που όμως είχε πεθάνει. Η ιστορία του έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ

8 Μαρτίου 2007: Πέθανε η Βίκυ Βανίτα

Ήταν ηθοποιός, περισσότερο γνωστή για τη συμμετοχή της στην ταινία «Τρελοπενηντάρης», πλάι στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Είχε πάρει μέρος στα κινηματογραφικά έργα «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων», «Εδώ είναι Βαλκάνια»,  «Παραγγελιά» και «Ρεμπέτικο».

Εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της, σε ηλικία 59 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Το είχε κρύψει από φίλους και συγγενείς, λέγοντας πως είχε άσθμα.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.