Αυτό ήταν το πρώτο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάσθηκε από ελληνικά χέρια. Ήταν ρυμουλκό 220 τόνων και το κατέστρεψαν οι Γερμανοί στην αποχώρηση

Αυτό ήταν το πρώτο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάσθηκε από ελληνικά χέρια. Ήταν ρυμουλκό 220 τόνων και το κατέστρεψαν οι Γερμανοί στην αποχώρηση
Του Στέφανου Μίλεση από το Πειραιόραμα
Στις 9 Φεβρουαρίου του 1937 εκδόθηκε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας μια λιτή ανακοίνωση η οποία σηματοδοτούσε ένα ιστορικό γεγονός για τη ναυτική ιστορία της χώρας. Ήταν η καθέλκυση του πρώτου σκάφους, το οποίο είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου.
Ήταν ένα κατεξοχήν ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έφερε το όνομα “ΤΙΤΑΝ”. Στη τελετή καθέλκυσης του ρυμουλκού ο τότε Υφυπουργός Ναυτικών Παπαβασιλείου εξέφρασε την περηφάνια του για το επίτευγμα της ελληνικής ναυπηγικής. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “παρότι οι υπηρεσίες του ναυστάθμου δεν είχαν προσανατολισμό προς την διόρθωση και επισκευή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, κατόρθωσαν με αποκλειστικά δικά τους μέσα, να κατασκευάσουν ένα δικό τους σκάφος”.

Ο ναύσταθμος Σαλαμίνας

Το ρυμουλκό “Τιτάν” κατασκευάσθηκε όταν Γενικός Διευθυντής του Ναυστάθμου ήταν ο Πλοίαρχος Π. Ιωαννίδης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών ο Πλοίαρχος (και ναυπηγός) Κοκκόλης και Υποπλοίαρχος (επίσης ναυπηγός) Φραγκούλης.
Αν και επρόκειτο περί βοηθητικού πλοίου του στόλου τα σχέδια του εκπονήθηκαν από τις υπηρεσίες του ναυστάθμου. Το “Τιτάν” είχε εκτόπισμα 220 τόννων, διέθετε μηχανή τριπλής εκτονώσεως δυνάμεως 400 ίππων κατασκευασμένη όπως και οι λέβητες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα από το Ναύσταθμο. Οι διαστάσεις του ήταν 24 Χ 6,2 Χ 3,5 μέτρα και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1940. Έφερε το διακριτικό 88 (Ρ/Κ Τιτάν).
Τον Απρίλιο του 1941, με τη γερμανική εισβολή, το ρυμουλκό βυθίστηκε. Αρχικά οι Γερμανοί το ανέλκυσαν και το χρησιμοποίησαν, αλλά κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα το κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Από τότε η Ελλάδα χρησιμοποίησε κι άλλα ρυμουλκά που έφεραν το ίδιο όνομα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2010 η Γερμανία παρόπλισε ρυμουλκό το οποίο αγοράσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και έλαβε επίσης το όνομα “Τιτάν”.
Το Ρ/Κ Τιτάν, μαζί με τα Ρ/Κ Ανταίος και Β/Λ Ίστρος ύψωσαν την ελληνική σημαία στις 19 Σεπτεμβρίου 2012.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!