ΠΗΓΗ: «Τα ρεκόρ της αρχαιότητας» Allan Klynne εκδόσεις Κλειδάριθμος
Είναι δύσκολο να κρίνουμε ποια ήταν η μεγαλύτερη πορεία θριάμβου στην ιστορία της Ρώμης. Πάντως η τρίτη πορεία θριάμβου του Πομπήιου, το 61 π.Χ. περιγράφεται πάντα ως κολοσσιαίο θέαμα.
Ο Πομπήιος είχε νικήσει όλους τους πειρατικούς στόλους της Μεσογείου, τον βασιλιά Μιθριδάτη του Πόντου, καθώς και μερικούς άλλους ηγέτες και είχε προσαρτήσει τη νέα επαρχία της Συρίας στην αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, κατά τον θρίαμβο του, οι Ρωμαίοι μπορούσαν να θαυμάσουν χρυσά και ασημένια αγάλματα των ηττημένων βασιλιάδων, καθώς και της Αθηνάς, του Άρη και του Απόλλωνα σε φυσικό μέγεθος. Υπήρχε επίσης ένα άγαλμα του Μιθριδάτη ύψους τεσσάρων μέτρων. Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με ηττημένους στρατηγούς και βασιλιάδες με τις παραδοσιακές τους στολές.
Η παρέλαση κράτησε δύο ολόκληρες ημέρες.
Οι Ρωμαίοι είδαν εκπληκτικά έργα ζωγραφικής και σχέδια των ηττημένων λαών και πόλεων.
Υπήρχαν άρματα από χρυσό και ασήμι, ένας άβακας επιτραπέζιου παιχνιδιού με ζάρια από πολύτιμους λίθους σε μέγεθος που δεν είχε ξαναδεί κανείς.
Ένα φεγγάρι από χρυσάφι που ζύγιζε δέκα κιλά και το ομοίωμα ενός βουνού, εξ ολοκλήρου από χρυσάφι, με ελάφια, λιοντάρια και εξωτικά οπωροφόρα δέντρα περιτριγυρισμένα από μια χρυσή κληματαριά.
Ακόμα, το ομοίωμα μιας σπηλιάς από μαργαριτάρια πάνω στο οποίο υπήρχε ένα ηλιακό ρολόι και ένα πορτρέτο του Πομπήιου με τα μαλλιά του να ανεμίζουν, επίσης από μαργαριτάρια.
Σύμφωνα με τον Πλίνιο, η θέα τόσο πολλών μαργαριταριών σε έκαναν σχεδόν να συγχωρήσεις αυτοκράτορες σαν τον Καλιγούλα ή τον Νέρωνα, που τους άρεσε να στολίζουν με μαργαριτάρια τις παντόφλες τους.
Συνολικά επτακόσια πλοία που ήταν λάφυρα μπήκαν στο λιμάνι της Όστιας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όλοι οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι πήραν δώρο πολλά εκατομμύρια σηστέρσια, ενώ κάθε στρατιώτης πήρε από 6.000.
Ήταν μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία, σε αντίθεση με την προηγούμενη που είχε κάνει πριν δεκαοχτώ χρόνια.
Τότε ο Πομπήιος ήθελε να μπει στην πόλη μέσα σε ένα άρμα που το τραβούσαν ελέφαντες, αλλά η πύλη ήταν πολύ μικρή.
Τότε μερικοί το ερμήνευσαν προφητικά. Η Ρώμη ήταν πλέον πολύ μικρή για τον επιτυχημένο αρχιστράτηγο.
ΠΗΓΗ: «Τα ρεκόρ της αρχαιότητας» Allan Klynne εκδόσεις Κλειδάριθμος
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο σκλάβος που έγινε φίλος με το λιοντάρι, που θα τον κατασπάρασσε στην αρένα. Η ιστορία του «Ανδροκλή και του λιονταριού» που ενθουσίασε τον Καλιγούλα, ο οποίος τους έδωσε χάρη
Ειδήσεις σήμερα:
- Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Οι πιθανές συνδέσεις με προηγούμενα χτυπήματα
- Νεκρό 3χρονο αγοράκι στο Μαρκόπουλο μετά από πυροβολισμούς. Το σενάριο ενέδρας εξετάζουν οι αρχές
- Έρευνα. Πάνω από τους μισούς θανάτους από ζέστη το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη αποδίδονται στην υπερθέρμανση
- Εντός κατοικημένων περιοχών τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα με πεζούς στην Ελλάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ