Τρία εκατομμύρια μεροκάματα χρειάστηκαν για να κατασκευαστούν τα οχυρά της Μακεδονίας. Γιατί έδεναν τα μάτια των εργατών πριν φτάσουν στα εργοτάξια της γραμμής Μεταξά. Νέα εκπομπή

Τρία εκατομμύρια μεροκάματα χρειάστηκαν για να κατασκευαστούν τα οχυρά της Μακεδονίας. Γιατί έδεναν τα μάτια των εργατών πριν φτάσουν στα εργοτάξια της γραμμής Μεταξά. Νέα εκπομπή
Tα οχυρά της Μακεδονίας και τον ρόλο τους στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ερευνά η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 30 Απριλίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Η έρευνα ολοκληρώνεται σε τρία επεισόδια.

Στο Α μέρος η εκπομπή παρουσιάζει το παρασκήνιο πίσω από την κατασκευή των 21 οχυρών της οχυρωματικής γραμμής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που έχει μείνει γνωστή σαν γραμμή Μεταξά. Περιγράφει πως και για ποιο λόγο η τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επέλεξε αυτό τον τρόπο για να αντιμετωπίσει τον βουλγαρικό κίνδυνο.

Στο δεύτερο επεισόδιο γίνεται αναφορά  στις μάχες στο Μπέλλες, το Ιστίμπεη , το Ρούπελ και τα γύρω οχυρά, ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος στα οχυρά του Νευροκοπίου.

Ο φακός της εκπομπής ταξίδεψε στο Ρούπελ, στο νομό Σερρών και στο Λίσε στο νομό Δράμας και κατέγραψε άγνωστες ιστορίες αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες από την κατασκευή των οχυρών. Ειδικοί περιγράφουν πως η κατασκευή του φαραωνικού έργου έγινε σε συνθήκες μεγάλης μυστικότητας, χωρίς να αντιληφθεί τίποτα. Έτσι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ο γερμανικός στρατός βρέθηκε προ εκπλήξεων. Μέσα από σπάνιο υλικό και αφηγήσεις ξετυλίγεται μια από τις ηρωϊκότερες στιγμές της ελληνικής πολεμικής ιστορίας.

Στην εκπομπή μιλούν: Θεοδόσιος Τάσιος- ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λαγός-ιστορικός, Πλάτων Περαρής-ιστορικός ερευνητής, Βασίλης Νικόλτσιος – συνταγματάρχης ε.α. – συγγραφέας, Θεόκλητος Ρουσάκης-στρατηγός ε.α., Νικόλαος Τάτσιος – διοικητής 567 μηχανοκίνητου τάγματος Πεζικού στο Ρούπελ, Ηλίας Κοτρίδης – αντισυνταγματάρχης ε.α – πρώην διοικητής Ρούπελ, Γιώργος Ντίκος, διοικητής 518  μηχανοκίνητου τάγματος Πεζικού στο Λίσσε, Ελευθέριος Παυλίδης-αρχιτέκτονας – γιος στρατηγού του Μηχανικού Αχιλλέα Παυλίδη, Συμεών Προφυλλίδης – γιος πεσόντα στη μάχη του Ιστίμπεη, Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος συλλόγου φίλων Ιστίμεπη, Γιώργος Σφακιανός – γιος μαχητή του Ρούπελ, Τηλέμαχος Ζακυνθινός – εγγονός διοικητή οχυρού Κελκαγιά.

Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 6 Μαϊου στις 17.00. 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu