10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου. Σοφία Λόρεν, Γιαγκούλας και η “μάχη των φύλων”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου. Σοφία Λόρεν, Γιαγκούλας και η “μάχη των φύλων”

20 Σεπτεμβρίου 1858: Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καλλάρης

“Τη μέρα πολέμησε σαν στρατηγός και το βράδυ θρήνησε σαν πατέρας”

Έλληνας αντιστράτηγος που έχασε έναν γιο στο μέτωπο της Ηπείρου και άλλον έναν στη Μικρά Ασία. Είχε προηγηθεί το 1900 η απώλεια της μικρής του κόρης από ασθένεια.

Όταν ο Καλλάρης μπήκε στη σκηνή, για να δει τη σορό του γιου του, Σπύρου, στάθηκε αλύγιστος. Σύμφωνα με δημοσίευμα, “έμεινεν όρθιος εως ένα τέταρτον, πότε χαιδεύων τα μαλλιά του παιδιού και άλλοτε τα χείλη.

Μια στιγμή θωπεύων τα παγωμένα χέρια του είπε: «Παιδί μου, πώς επάγωσαν τα χεράκια σου». Και έπειτα: «Εύγε Πίπη μου, έκαμες το καθήκον σου».

Ο άλλος γιος του Καλλάρη, ο Άγγελος, σκοτώθηκε στη μάχη της Ουσάκ, ενώ κάλυπτε την οπισθοχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων με πυροβόλα. Τα ίχνη του χάθηκαν και μέχρι να βρεθεί το πτώμα του, πίστευαν ότι είχε αιχμαλωτιστεί.

Διαβάστε περισσότερα για τις απώλειες του στρατηγού Καλλάρη κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

“Εύγε παιδί μου, έκανες το καθήκον σου”. Η φράση του στρατηγού Καλλάρη πάνω από το πτώμα του παιδιού του, που το έστειλε άρρωστο στην πρώτη γραμμή. Έχασε και άλλον γιο στη Μ. Ασία

20 Σεπτεμβρίου 1878: Γεννήθηκε ο Άπτον Σίνκλερ

Αμερικανός μυθιστοριογράφος που έμεινε γνωστός για το best-seller μυθιστόρημά του “Η ζούγκλα” που εκδόθηκε το 1906. Ταξίδεψε στο Σικάγο για λογαριασμό της σοσιαλιστικής εφημερίδας Appeal to Reason, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες γύρω από την τοπική βιομηχανία συσκευασίας κρέατος.

Μέσα από το βιβλίο, ο Σίνκλερ στηλίτευσε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Οι περιγραφές του  δεν προκάλεσαν στο κοινό συμπόνια για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως ήθελε, αλλά αγανάκτηση για την ποιότητα των επεξεργασμένων κρεάτων, πολλά εκ των οποίων είχαν ακαθαρσίες αρουραίων.

Όπως είχε πει, “στόχευσα στην καρδιά του κοινού και κατά λάθος χτύπησα στο στομάχι“.

Εκτός από διάσημος συγγραφέας, ο Άπτον Σίνκλερ έμεινε στην ιστορία και ως ένας από τους πιο γνωστούς muckrakers. Έτσι ονομάζονταν οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, οι οποίοι “ξεσκέπαζαν” τη διαφθορά των ισχυρών και φανέρωναν την κοινωνική εξαθλίωση των φτωχών.

Διαβάστε περισσότερα για τους muckrakers στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Τολμηροί δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τη διαφθορά των βιομηχάνων και την κακοποίηση πολιτών και εργαζομένων στις ΗΠΑ

20 Σεπτεμβρίου 1925: Πέθανε ο λήσταρχος Γιαγκούλας

Ο “βασιλεύς των Ορέων”

Τον εξόντωσαν καταδιωκτικά αποσπάσματα υπό τον μοίραρχο Εμμανουήλ Πετράκη. Είχε επικηρυχθεί για 400.000 δραχμές.

Όταν ήταν παιδί, έγινε κλεφτοκοτάς, για να επιβιώσει. Έδρασε στην περιοχή του Ολύμπου και με τις απαγωγές και τις βίαιες επιθέσεις του, έγινε ο φόβος και ο τρόμος των χωρικών.

Λέγεται ότι σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους με το μαχαίρι του, τη θρυλική “Παρδάλα”. Πολλές φορές εξευτέλισε τη Χωροφυλακή, με αποκορύφωμα όταν απέδρασε σιδηροδέσμιος από τρένο.

Είχε δώσει χρήματα, για να φτιάξουν την εκκλησία του χωριού του και σύμφωνα με προφορικές διηγήσεις, είχε προειδοποιήσει τον ιερέα: “Πάρε τα λεφτά, παπά, αλλά σε ένα χρόνο, αν δεν έχεις χτίσει το ναό, θα σε σκοτώσω“.

Το κεφάλι του Φώτη Γιαγκούλα, όπως και άλλων λήσταρχων, εκτίθεται στο Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών. Το ίδιο και η “Παρδάλα” του.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “ΜτΧ” για το βίο και την πολιτεία του θρυλικού Γιαγκούλα:

Λήσταρχος Γιαγκούλας, ο «βασιλιάς των Ορέων». Το θρίλερ της εξόντωσής του. Νέα εκπομπή

20 Σεπτεμβρίου 1934: Γεννήθηκε η Σοφία Λόρεν

“Ό,τι βλέπετε, το χρωστάω στις μακαρονάδες”

Στα γυρίσματα του “Legend of the Lost” στη Λιβύη, γνωρίστηκε με έναν Έλληνα σφουγγαρά. Εκείνος την ερωτεύτηκε και επιχείρησε να την απαγάγει και να την πάει στην Κρήτη.

Παρέμεινε 39 ημέρες στην Ύδρα, για τα γυρίσματα της ταινίας “Το παιδί και το δελφίνι” και έφυγε κλαίγοντας, λόγω της μεγάλης αγάπης που της έδειξαν οι νησιώτες.

Η σκηνή που αναδύεται από τη θάλασσα της Ύδρας με το κολλητό, βρεγμένο φόρεμά της, την κατέστησε “σύμβολο του σεξ”. Αξέχαστη παραμένει και η ερμηνεία της στο τραγούδι “Τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη“, μαζί με τον Τώνη Μαρούδα.

Ήταν ερωτευμένη και παντρεμένη με τον κατά 22 χρόνια μεγαλύτερό της, Κάρλο Πόντι και είχε εξομολογηθεί την έλξη της για τον Κάρι Γκραντ.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ακόμη άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της Σοφίας Λόρεν:

Η Σοφία Λόρεν έμεινε 15 μέρες στη φυλακή για φοροδιαφυγή. Η “οδοντογλυφίδα” ήταν υπερβολικά αδύνατη και απέρριψε πρόταση γάμου από τον Κάρι Γκραντ. Ο σύζυγός της κατηγορήθηκε για διγαμία

20 Σεπτεμβρίου 1942: Η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ

Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ, με επικεφαλής τον Κώστα Περρίκο, ανατίναξε τα γραφεία της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δεκάδες μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Σπύρου Στεροδήμου.

Ο Περρίκος και οι υπόλοιποι αντιστασιακοί είχαν κρυφτεί σε ένα μαγαζί απέναντι από το κτήριο. Ανάμεσά τους και η δασκάλα, Ιουλία Μπίμπα, στο σπίτι της οποίας συναρμολογήθηκε η βόμβα. Μετά από προδοσία, οι Γερμανοί συνέλαβαν τους πρωτεργάτες του σαμποτάζ και τους εκτέλεσαν.

Η ΕΣΠΟ επεδίωκε να συγκροτήσει “ελληνική λεγεώνα”, για να πολεμήσει στο πλευρό της Βέρμαχτ στο ανατολικό μέτωπο. Η έκρηξη ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την οργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα για το τι απέγινε η Ιουλία Μπίμπα κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Ιστορική αποκάλυψη. Τι απέγινε η Ιουλία Μπίμπα, η ηρωική δασκάλα της κατοχής που έγινε σαμποτέρ και τίναξε στον αέρα την προδοτική ΕΣΠΟ. Βρέθηκε το πιστοποιητικό θανάτου στη Βιέννη όπου εκτελέστηκε με γκιλοτίνα

20 Σεπτεμβρίου 1947: Πέθανε ο Φιορέλλο Λα Γκουάρδια

Υπήρξε ο 99ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που πολέμησε τη μαφία του Λάκι Λουτσιάνο. Η πρώτη δήλωση που έκανε μόλις ανέλαβε τη δημαρχία της πόλης, ήταν: “Τα προσεχή τέσσερα χρόνια θα είναι κόλαση“.

Τήρησε την υπόσχεσή του και “έκανε κόλαση” τη ζωή των αντιπάλων του, που ήταν γκάνγκστερς, διεφθαρμένοι δημοτικοί υπάλληλοι, πολιτικοί που χρηματίζονταν, ιδιοκτήτες λεσχών, σωματέμποροι και διάφοροι κακοποιοί, οι οποίοι κυβερνούσαν την πόλη από τη θέση που ο καθένας κατείχε.

Εκτός από αυτά, κατασκεύασε δημόσια κτήρια που προορίζονταν για κατοικίες, παιδικές χαρές και πάρκα. Με τις αερογέφυρες, τις υπόγειες σήραγγες και τους αυτοκινητόδρομους άλλαξε την όψη της πόλης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα έργα και τις ημέρες του Φιορέλλο Λα Γκουάρδια στο παρακάτω άρθρο:

Ο άνθρωπος που πολέμησε τη μαφία του Λάκι Λουτσιάνο και του ελληνικού παρακράτους που λεηλατούσε τη βοήθεια της ΟΥΝΡΑ

20 Σεπτεμβρίου 1960: Εγκαινιάστηκε το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διήρκεσε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, στο κτήριο του κινηματογράφου “Ολύμπιον“. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη κέρδισε το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στη “Μανταλένα. Η ταινία απέσπασε δύο ακόμη βραβεία: σεναρίου (Γιώργος Ρούσσος) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Παντελής Ζερβός).

Ο Νίκος Κούνδουρος τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία “Το ποτάμι” και ο Μάνος Χατζηδάκις με το Βραβείο Μουσικής για το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας. Το Βράβειο Α’ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Δημήτρη Χορν για το ρόλο του στο έργο “Μια του κλέφτη“.

20 Σεπτεμβρίου 1970: Πέθανε ο Αλέξανδρος Οθωναίος

Στρατιωτικός και πολιτικός με σημαντική δράση κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πήρε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, στο κίνημα στο Γουδί, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Εκστρατεία της Ουκρανίας ως επιτελάρχης του Α’ Σώματος Στρατού.

Επιπλέον, ήταν ο πρόεδρος του στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο τους “έξι” που θεωρήθηκαν πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ανήκε στη βενιζελική παράταξη και διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας για τέσσερις ημέρες (6-10 Μαρτίου 1933).

20 Σεπτεμβρίου 1971: Πέθανε ο Γιώργος Σεφέρης

“Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό”

Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό”, είχε πει στο ραδιοφωνικό του μήνυμα εναντίον της Χούντας, στις 28 Μαρτίου 1969. Έζησε το δράμα δύο Παγκόσμιων Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής και αποτύπωσε τις σκέψεις και τις αγωνίες του στα ποιήματά του.

Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας δύο φορές πριν του απονεμηθεί, στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν ο Πάμπλο Νερούδα και ο Σάμιουελ Μπέκετ.

Πέθανε από μετεγχειρητικές επιπλοκές και η κηδεία του ήταν πάνδημη και με αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης Ρίτσος είπε: “Αυτή την ώρα, τα λόγια μου φαίνονται μικρά για το ανάστημα του ποιητή. Ακόμα μια φορά σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα“.

Διαβάστε εδώ πώς ο Μάνος Λοΐζος “αφόπλισε” έναν αστυνομικό και τραγούδησε δημόσια με δεκάδες νέους τον απαγορευμένο Μίκη, για να πει το “ύστατο χαίρε” στον Γιώργο Σεφέρη.

20 Σεπτεμβρίου 1973: Η “μάχη των φύλων”

Με τη φράση αυτή έμεινε γνωστός ο αγώνας τένις ανάμεσα στην 29χρονη Μπίλυ Τζιν Κινγκ και τον 50χρονο Μπόμπι Ριγκς, κατά τον οποίο η Κινγκ αναδείχθηκε νικήτρια.

Ήταν η δεύτερη φορά που μία γυναίκα αντιμετώπισε άνδρα τενίστα, αλλά η πρώτη που κέρδισε. Ο Ριγκς είχε αποσυρθεί, αλλά πίστευε ότι μπορούσε άνετα να επικρατήσει οποιασδήποτε γυναίκας, καθώς τις θεωρούσε κατώτερες.

Η νίκη της Τζιν Κινγκ, ενώπιον 30.000 θεατών και εκατομμυρίων τηλεθεατών σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν μία ήττα του σεξισμού στο χώρο του αθλητισμού.

Υπάρχει και μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία η μαφία υποχρέωσε τον τζογαδόρο Ριγκς να χάσει. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, για να την υποστηρίξουν.

Περισσότερα για τη “μάχη των φύλων” στο παρακάτω κείμενο:

Η πρώτη γυναίκα που νίκησε άνδρα στο τένις μετά από πρόκληση. Οι φήμες για ανάμειξη της μαφίας και στημένο αποτέλεσμα υπέρ της Μπίλυ Τζιν, που έγινε ταινία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.