22 Oκτωβρίου 1746: Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Το κορυφαίο ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο στην κωμόπολη Πρίνστον της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, είναι ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της αθλητικής ένωσης Άιβυ Ληγκ. Μαζί με το Χάρβαρντ και το Γέιλ σχηματίζουν το λεγόμενο “Big Three” (Μεγάλα Τρία) των πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το τέταρτο αρχαιότερο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στις βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, αν και τον ίδιο τίτλο διεκδικεί και το πανεπιστήμιο της Πενσυλαβάνια.
Το Πρίνστον είναι ένα από τα πλουσιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, με κληροδοτήματα ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων. Ο πλούτος αυτός διατηρείται από τις συνεχείς δωρεές των αποφοίτων του και από τους ειδικούς συμβούλους επενδύσεων.
22 Οκτωβρίου 1798: Ο Αλή Πασάς κατέλαβε την Πρέβεζα
Δυνάμεις του Αλή πασά από 4.000 πεζούς και 3.000 ιππείς με επικεφαλής τον ίδιο και τον γιο του, Μουχτάρ, επιτέθηκαν κατά της Πρέβεζας, όπου αμύνθηκαν 1.000 Έλληνες και Γάλλοι υπό τον στρατηγό Λα Σαλσέ. Η μάχη ήταν εξοντωτική. Τελικά, ο Αλή κατέλαβε την πόλη και την έκαψε. Ο Αλή έστειλε στον Σουλτάνο τέσσερα σακιά με κεφάλια Γάλλων και Ελλήνων μαχητών.
Διαβάστε περισσότερα για τη μάχη της Νικόπολης στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Οκτωβρίου 1918: Αναφέρεται το πρώτο κρούσμα της ισπανικής γρίπης
Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς με τα μέσα της εποχής ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλλει λογοκρισία λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να κρύβουν την έξαρση της πανδημίας. Αντίθετα, επειδή η Ισπανία είχε διατηρήσει στάση ουδετερότητας ο τύπος της έδινε μια πιο ρεαλιστική εικόνα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να δώσει τότε την εντύπωση διεθνώς ότι η χώρα είχε πληγεί πολύ βαρύτερα από την ασθένεια. Για αυτόν τον λόγο, η νόσος έμεινε γνωστή ως ισπανική γρίπη.
Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα. Από τις Ελληνικές περιοχές που επλήγησαν, περισσότερο ήταν η Σκύρος, όπου πέθαναν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι, το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Στην Αθήνα η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 1.668 ανθρώπων, στη Θεσσαλονίκη 5.284 ανθρώπων, ενώ στην Πάτρα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800. Η Δυτική Μακεδονία κατέγραψε 4.336 νεκρούς. Η έλλειψη δρόμων και η απομόνωση τεράστιων ορεινών και αγροτικών εκτάσεων προστάτεψε τον πληθυσμό από μεγαλύτερη εξάπλωση.
Διαβάστε περισσότερα για τη φονική πανδημία στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
22 Οκτωβρίου 1940: Η όπερα “Μαντάμα Μπάτερφλαϊ”
Ο γιος του Τζιάκομο Πουτσίνι εγκαινίασε τη νέα όπερα της Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Εναρκτήριο έργο, η όπερα του πατέρα του “Μαντάμα Μπάτερφλαϊ”.
Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του οπερατικού ρεπερτορίου. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Λουίτζι Ίλικα και Τζουζέπε Τζακόζα.
Η όπερα αφηγείται την τραγική πορεία προς την αυτοκτονία μιας Γιαπωνέζας έφηβης γκέισας που αποκαλείται χαϊδευτικά Μπατερφλάι (πεταλούδα). Αυτή έχει παντρευτεί έναν Αμερικανό αξιωματικό, πιστεύοντας στις εφήμερες ερωτικές υποσχέσεις του. Σύντομα ο Αμερικανός την εγκαταλείπει, αλλά θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια και θα ζητήσει να πάρει το παιδί που απέκτησαν. Τότε στην Μπατερφλάι απομένει μόνο μία αξιοπρεπής επιλογή: το χαρακίρι.
Μέλη της ιταλικής πρεσβείας ήταν παρόντα στην πρεμιέρα.
Έξι μέρες μετά οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεμο στην Ελλάδα.
22 Οκτωβρίου 1962: Κρίση των πυραύλων της Κούβας
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, αφού συμβουλεύτηκε τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα ανακάλυψαν σοβιετικά πυρηνικά όπλα στην Κούβα και ότι διέταξε ναυτικό αποκλεισμό του κομμουνιστικού κράτους.
22 Οκτωβρίου 1964: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ζαν Πολ Σαρτρ
Η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γάλλο φιλόσοφο, Ζαν Πολ Σαρτρ, αγνοώντας την απόφαση του συγγραφέα να μην αποδεχθεί το βραβείο. Ο Σαρτρ αποστρεφόταν τις επίσημες τελετές και τα αξιώματα και γι’ αυτό τον λόγο, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Όπως είχε αναφέρει: “ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό”. Το έργο του εξακολουθεί να επηρεάζει και να αποτελεί αντικείμενο μελέτης των κοινωνιολογίας, κριτικής θεωρίας, μετα- και λογοτεχνικής ανάλυσης. Ο Σατρ ήταν καθηγητής σε Λύκειο στη Γαλλία.
Διαβάστε περισσότερα για τον Γάλλο υπαρξιστή στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Οκτωβρίου 1973: Το αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα
Κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα. Η Συρία δέχθηκε την ανακωχή και ανάκτησε τα εδάφη της. Ανάλογη συνθήκη υπέγραψε μετά από δύο μέρες και η Αίγυπτος.
22 Οκτωβρίου 1975: Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Venera 9» προσγειώθηκε στην Αφροδίτη
Σημαντική ήταν η αποστολή του “Βενέρα 9” το οποίο προσγειώθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1975 στον πλανήτη Αφροδίτη και έστειλε φωτογραφίες. Ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που έστειλε φωτογραφίες από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.
Διαβάστε αναλυτικά για την αποστολή “Βενέρα 9” στον παρακάτω σύνδεσμο:
22 Οκτωβρίου 1988: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Χέρφιλντ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Λονδίνο, μετά την επέμβαση bypass, στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ. Καθώς κατέβαινε από τη σκάλα του αεροπλάνου, με ένα νεύμα του κάλεσε κοντά του τη Δήμητρα Λιάνη, επισημοποιώντας τη σχέση τους.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 1989 ο 70χρονος ηγέτης παντρεύτηκε την 35χρονη αεροσυνοδό με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια. Έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1996.
Διαβάστε περισσότερα για το νεύμα που έγραψε ιστορία στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:
22 Οκτωβρίου1988: Οπαδοί του Ολυμπιακού αποθέωσαν τον Γιώργο Κοσκωτά
Ενώ το “σκάνδαλο Κοσκωτά” βρισκόταν σε έξαρση, 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν στου Ρέντη και αποθέωσαν τον πρόεδρο Γιώργο Κοσκωτά με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τον Κοσκωτά» και «Προεδράρα, είμαστε μαζί σου», σηκώνοντάς τον στα χέρια.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. Παράλληλα σηματοδότησε, κυρίως, τον αγώνα για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και των τραπεζών. Κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου υπήρξε ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς, ενεπλάκησαν όμως σ΄ αυτό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Το «YMCA» δεν είναι γκέι ύμνος, λέει ο στιχουργός του τραγουδιού
- Θρίλερ στους Αμπελόκηπους. Άνδρας ενημέρωσε την ΕΛΑΣ ότι σκότωσε τη γυναίκα του με σφυρί
- Αποχώρησε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας προβλήματος στη μέση του
- Η Πελοπόννησος στο βάθρο των καλύτερων γαστρονομικών προορισμών του Taste Atlas. Ποιά φαγητά ξεχώρισαν
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ