10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου. Η δολοφονία Καντάφι, Τζάκι-Ωνάσης και το ξεκλήρισμα των Lynyrd Skynyrd

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου. Η δολοφονία Καντάφι, Τζάκι-Ωνάσης και το ξεκλήρισμα των Lynyrd Skynyrd

20 Οκτωβρίου 1827: Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ήταν η μάχη που οδήγησε στην ελευθερία των Ελλήνων. Τρεις μήνες πριν, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) υπέγραψαν στο Λονδίνο συνθήκη που καλούσε τις δύο εμπόλεμες πλευρές σε ανακωχή και έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους.

Η Υψηλή Πύλη, ενθαρρυμένη από τις στρατιωτικές της επιτυχίες, απέρριψε τη μεσολάβηση και η σύγκρουση κατέστη αναπόφευκτη.

Στα ανοικτά του όρμου της Πύλου, οι ενωμένες ναυτικές μοίρες των ναυάρχων Κόδρινγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν αντιμετώπισαν τον ισχυρό τουρκοαιγυπτιακό στόλο και τον κατατρόπωσαν, αν και η Μεγάλη Βρετανία δεν χάρηκε για το αποτέλεσμά της.

Η πολυπόθητη ανεξαρτησία επετεύχθη με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, στις 3 Φεβρουαρίου 1830.

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Το επεισόδιο που οδήγησε στην ελευθερία των Ελλήνων. Πώς ξεκίνησε η ναυμαχία του Ναυαρίνου και συνετρίβη ο Ιμπραήμ. Ο ρόλος του Κόδριγκτον. Δείτε τα μαυσωλεία (drone)

20 Οκτωβρίου 1882: Γεννήθηκε ο Μπέλα Λουγκόζι

Ουγγροαμερικανός ηθοποιός που συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες τρόμου και μυστηρίου, αλλά καθιερώθηκε μέσα από το ρόλο του “Κόμη Δράκουλα”, στην ομώνυμη ταινία του 1931.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές μεταφορές του δημοφιλούς μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ, με πιο χαρακτηριστική απ’ όλες την ερμηνεία του Κρίστοφερ Λι.

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον λογοτεχνικό βρικόλακα ήταν ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Βλαντ Γ’ Τσέπες, γνωστός και ως “Ο Παλουκωτής“. Διαβάστε περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ποιος ήταν ο κόμης Δράκουλας. Έψηνε τους κλέφτες, ανασκολόπιζε τους στασιαστές, έκαιγε τους φτωχούς για να εξαλείψει τη φτώχια!

20 Οκτωβρίου 1888: Τα εγκαίνια του Ζαππείου Μεγάρου

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας, δίπλα στον Εθνικό Κήπο. Σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Ζάππα, ο οποίος στα χρόνια της Επανάστασης ήταν πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, φιλοξένησε τους αγώνες ξιφασκίας και για 40 χρόνια στέγαζε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Στα χρόνια της Κατοχής, μετατράπηκε σε νοσοκομείο, επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, και έγινε στρατώνας.

Στα Δεκεμβριανά επλήγη από τους βομβαρδισμούς. Ήταν επίσης το μέρος που υπογράφτηκε η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαΐου 1979.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της εκπομπής της “Μηχανής του Χρόνου” για τους εθνικούς ευεργέτες και τα σπουδαία κληροδοτήματά τους:

Ζάππειο Μέγαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θωρηκτό Αβέρωφ. Οι εθνικοί ευεργέτες από την Ήπειρο που στήριξαν την Ελλάδα με τα κληροδοτήματά τους. Νέα εκπομπή

20 Οκτωβρίου 1918: Γεννήθηκε η Ασπασία Παπαθανασίου

Πολυβραβευμένη Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου που διακρίθηκε ως μεγάλη τραγωδός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Λαϊκού Θεάτρου” και του θιάσου “Ενωμένοι καλλιτέχνες“, καθώς επίσης και μέλος του “Πειραϊκού Θέατρου” του Δημήτρη Ροντήρη.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ, ενώ συμμετείχε και στα Δεκεμβριανά. Επί Χούντας βρισκόταν αυτοεξόριστη στο Λονδίνο. Πέθανε στις 8 Ιουνίου 2020, τέσσερις μήνες πριν συμπληρώσει τα 102 της χρόνια.

20 Οκτωβρίου 1936: Πέθανε η Αν Σάλιβαν

Αμερικανίδα παιδαγωγός με ιρλανδικές ρίζες, η οποία έγινε δια βίου δασκάλα της τυφλής και κωφής συγγραφέως, Έλεν Κέλερ. Είχε και η Σάλιβαν προβλήματα με την όρασή της και χάρη στην ξεχωριστή μέθοδό της και την υπομονή της, κατέστησε την Κέλερ ικανή να μιλά και να καταλαβαίνει, να διαβάζει και να γράφει.

Ο άνθρωπος που σύστησε την Σάλιβαν στην Κέλερ ήταν ο Michael Anagnos ή Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, παιδαγωγός και ευεργέτης με καταγωγή από την Ήπειρο, ο οποίος για 30 χρόνια διετέλεσε διευθυντής στη Σχολή Τυφλών Perkins της Βοστώνης.

Διαβάστε αναλυτικά για τη ζωή του Michael Anagnos, που άλλαξε τη ζωή της Έλεν Κέλερ, στο ακόλουθο link:

Ο παιδαγωγός από την Ελλάδα που άλλαξε την ειδική εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Η σχέση του με τον Γκράχαμ Μπελ και την Έλεν Κέλερ

20 Οκτωβρίου 1968: Ο γάμος της Τζάκι Κένεντι και του Αριστοτέλη Ωνάση

Προτού ο Ωνάσης παντρευτεί τη πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, είχε σχέση με τη μικρότερη αδερφή της, Λι Ράντζβιλ. Από εκείνη έμαθε για την κακή ψυχολογική κατάσταση της Τζάκι και τη γνώρισε στη θαλαμηγό του “Christina O.

Ο γάμος έγινε στον Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί του Έλληνα μεγιστάνα. Οι φωτορεπόρτερ από Ελλάδα και εξωτερικό αψήφησαν τα μέτρα ασφαλείας και έδωσαν μάχη, για να τραβήξουν το καλύτερο ενσταντανέ με τους νεόνυμφους.

Ο φωτορεπόρτερ Ιορδάνης Καπασακάλης είχε αναφέρει στη “Μηχανή του Χρόνου” ότι έπεσε θύμα κλοπής από συνάδελφό του μέσα στο αεροπλάνο, χάνοντας έτσι το πολύτιμο φιλμ του.

Διαβάστε περισσότερα για το “γάμο του αιώνα” στο παρακάτω κείμενο:

Ωνάσης – Τζάκι. Η μάχη των φωτορεπόρτερ για να απαθανατίσουν τον “γάμο του αιώνα” στον Σκορπιό. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η καταγγελία του Ιορδάνη Καπασακάλη ότι του έκλεψαν το πολύτιμο φιλμ (βίντεο)

20 Οκτωβρίου 1977: Το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε τους Lynyrd Skynyrd

Το αεροπλάνο που μετέφερε το συγκρότημα στη Λουιζιάνα για συναυλία, ξέμεινε από καύσιμα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη προσγείωση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Έπεσαν στο δάσος κοντά στο Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι.

Σκοτώθηκαν ο τραγουδιστής των Lynyrd Skynyrd, Ρόνι Βαν Ζαντ, ο κιθαρίστας Στιβ Γκέινς και η τραγουδίστρια Κάσι Γκέινς. 20 από τους 26 επιβάτες επέζησαν, ανάμεσά τους οι κιθαρίστες Άλεν Κόλινς και Γκάρι Ρόσινγκτον και ο μπασίστας Λέον Γουίλκισον.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, οι Lynyrd Skynyrd επανήλθαν με τραγουδιστή τον μικρό αδελφό του Ρόνι Βαν Ζαντ, Τζόνι.

Διαβάστε περισσότερα για τους Lynyrd Skynyrd στο ακόλουθο άρθρο:

Lynyrd Skynyrd. Το συγκρότημα που ξεκληρίστηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Από ποιον εμπνεύστηκαν το όνομά τους και γιατί είχαν μουσική βεντέτα με τον Νιλ Γιανγκ

20 Οκτωβρίου 1982: Η πολύνεκρη τραγωδία στο στάδιο “Λένιν”

66 νεκροί και 61 τραυματίες ήταν ο απολογισμός του συνωστισμού και του εγκλωβισμού οπαδών της Σπαρτάκ Μόσχας στα σκαλιά του σταδίου “Λένιν” της Μόσχας, που σήμερα ονομάζεται “Λουζνίκι“. Η τραγωδία θύμιζε εκείνη της Θύρας 7 ένα χρόνο πριν και συνέβη κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού αγώνα μεταξύ της ρωσικής ομάδας και της ολλανδικής Χάαρλεμ.

Την επόμενη ημέρα, εκτός από μία εφημερίδα που έγραψε για “ένα ατύχημα με τραυματίες στο στάδιο Λένιν“, κανένα άλλο σοβιετικό μέσο δεν μετέδωσε την είδηση της τραγωδίας. Οι ακριβείς λεπτομέρειες έγιναν γνωστές επί Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, στα τέλη του 1989.

Περισσότερα για το πώς συνέβη η τραγωδία στο “Λουζνίκι” μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

66 νεκροί και 61 τραυματίες. Η τραγωδία στο στάδιο Λένιν ένα χρόνο μετά τη Θύρα 7. Στην ΕΣΣΔ δεν έμαθαν την είδηση, καθώς το καθεστώς τη λογόκρινε

20 Οκτωβρίου 1994: Πέθανε ο Μπαρτ Λάνκαστερ

Υπήρξε ένας από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο “Είμαστε διεφθαρμένοι;” (1960) και διακρίθηκε ως παρτενέρ της Άβα Γκάρντνερ στην ταινία “Οι Δολοφόνοι” (1946).

Η παθιασμένη ερωτική σκηνή με την Ντέμπορα Κερ στην ταινία “Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι” (1953), χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της “έβδομης τέχνης”. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 19ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του Μπαρτ Λάνκαστερ στο ακόλουθο κείμενο:

Αυτή είναι μια από τις πιο θρυλικές ερωτικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι η Κερ και ο Μπαρτ Λάνκαστερ, που τον είχαν ειρωνευτεί ότι είναι όλο μύες και δόντια. Πώς άλλαξε την εικόνα του

20 Οκτωβρίου 2011: Δολοφονήθηκε ο Μουαμάρ Καντάφι

Λίβυος συνταγματάρχης που κυβέρνησε με “σιδερένια πυγμή” τη χώρα του από το 1969, όταν ανέτρεψε με πραξικόπημα τον βασιλιά Ιντρίς, επειδή τον θεωρούσε δυτικόφιλο. Η μοναρχία καταλύθηκε και εγκαθιδρύθηκε η Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία που, στην πράξη, αποδείχθηκε δικτατορία.

Το χειμώνα του 2011, στο πλαίσιο της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης“, οι Λίβυοι ξεσηκώθηκαν, ζητώντας από τον Καντάφι μεταρρυθμίσεις. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει μέσω αγωγών αποχέτευσης, ο Καντάφι συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από αντικαθεστωτικούς στην πόλη Σύρτη. Παρ’ όλ’ αυτά, η Λιβύη δεν απαλλάχθηκε από τις εμφύλιες διαμάχες και τη φτώχεια τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω για τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Μουαμάρ Καντάφι στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα:

Η μεταμεσονύχτια συνέντευξη του Καντάφι στην Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου το 1972 μέσα στην έρημο. Ο Συνταγματάρχης έξυνε τα νύχια των ποδιών του και η φρουρά χειροκροτούσε

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.