10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου, Σιδηρόπουλος και “Greek Freak”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου, Σιδηρόπουλος και “Greek Freak”

Σήμερα γιορτάζουν οι: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολούδα, Νικολίτσα,  Νικολέτα, Νικολίνα

6 Δεκεμβρίου 1845: Γεννήθηκε ο Σπυρίδων Βασιλειάδης

Ποιητής και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Α’ Αθηναϊκής Σχολής. Έγραφε στην καθαρεύουσα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλολογικού συλλόγου “Παρνασσός” και πέθανε σε ηλικία 28 ετών από φυματίωση. Εκτός από ποιήματα, έγραψε πεζογραφήματα, θεατρικά έργα, επιφυλλίδες και μεταφράσεις.

6 Δεκεμβρίου 1878: Πέθανε ο Θεόδωρος Βρυζάκης

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και εκπρόσωπος της “Σχολής του Μονάχου”. Οι πιο γνωστοί πίνακές του σχετίζονται με την περίοδο της Επανάστασης του 1821, όπως “Η Έξοδος του Μεσολογγίου“, “Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογών την σημαίαν της Επαναστάσεως” και “Η υποδοχή του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι“.

Ο πατέρας του, Πέτρος Βρυζάκης απαγχονίστηκε από τους Τούρκους τον Μάιο του 1821. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και πέθανε στο Μόναχο, αφήνοντας το σύνολο των έργων του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ποιον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη τοποθέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου:

Θεόδωρος Βρυζάκης. Ο ζωγράφος της Επανάστασης που οι Τούρκοι κρέμασαν τον πατέρα του. Ποιον πίνακά του τοποθέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου

6 Δεκεμβρίου 1865: Η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ

Το Κογκρέσο επικύρωσε την 13η τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία δόθηκε τέλος στο πολύχρονο δουλοκτητικό καθεστώς. Από τα τέλη του 18ου αιώνα και έως τη δεκαετία του 1840, η δουλεία είχε πρακτικά σταματήσει στις βόρειες πολιτείες, όχι όμως και στις νότιες. Ήταν ένα από τα ζητήματα που οδήγησαν στο ξέσπασμα του αιματηρού Αμερικανικού Εμφυλίου της περιόδου 1861-1865.

Διαβάστε στο ακόλουθο κείμενο για τους μαύρους που δραπέτευαν από τον Νότο, όπου ζούσαν ως σκλάβοι και ζητούσαν προστασία από τους Βόρειους:

“Οι κατασχεμένοι άνθρωποι”. Το δράμα των νέγρων στην Αμερική του εμφυλίου που προτίμησαν να ζήσουν ως αναλώσιμοι στα στρατόπεδα των βορείων παρά ως σκλάβοι στις φυτείες των Νοτίων

6 Δεκεμβρίου 1892: Πέθανε ο Βέρνερ φον Ζίμενς

Γερμανός ηλεκτρολόγος, εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών. Ήταν παιδί πολυμελούς αγροτικής οικογένειας και παράτησε από νωρίς το σχολείο, για να καταταχθεί στο στρατό και να εκπαιδευτεί στη μηχανική.

Ίδρυσε την Siemens το 1847, μαζί με τον φίλο του μηχανικό, Γιόχαν Χάλσκε. Ο Χάλσκε αποχώρησε λόγω διαφωνιών και η επιχείρηση του Ζίμενς εξελίχθηκε σε πολυεθνικό κολοσσό στους τομείς του τηλεπικοινωνιακού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

6 Δεκεμβρίου 1925: Η απαίτηση για “δώρο Χριστουγέννων”

Οι συνδικαλιστές διατύπωσαν για πρώτη φορά το αίτημά τους για 13ο μισθό εν όψει των εορτών του Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος.

Τα επόμενα χρόνια, το “δώρο Χριστουγέννων” καθιερώθηκε νομοθετικά ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Την περίοδο των μνημονίων, καταργήθηκε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά εξακολουθεί να δίνεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, όπως και το “δώρο του Πάσχα”.

6 Δεκεμβρίου 1967: Γεννήθηκε η Μαριάννα Τουμασάτου

Ηθοποιός με συμμετοχή σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, όπως “Ντάντα για όλες τις δουλειές“, “Βέρα στο δεξί“, “Οι Συμμαθητές” και “Γυναίκα χωρίς όνομα“. Έχει κάνει guest εμφανίσεις σε σειρές όπως οι “Επτά Θανάσιμες Πεθερές” και έχει πάρει μέρος σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις.

6 Δεκεμβρίου 1990: Πέθανε ο Παύλος Σιδηρόπουλος

Ο “πρίγκιπας της ελληνικής ροκ

Ήταν ένας ασυμβίβαστος μουσικός, “απροσάρμοστος” και γεμάτος πάθος για τη ροκ μουσική, κάτι σχεδόν περιθωριακό στην εποχή του. Οι στίχοι και οι μελωδίες του εξακολουθούν να τέρπουν και να συγκινούν το κοινό.

Το άλμπουμ “Φλου“, που ηχογράφησε με το συγκρότημα Σπυριδούλα, θεωρείται το κορυφαίο στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου “Ο Ασυμβίβαστος“.

Κατέρρευσε ψυχολογικά μετά το θάνατο της μητέρας του. Παρότι ερωτευόταν με πάθος, όπως έλεγαν κοντινοί του φίλοι, δεν έκανε οικογένεια. Πέθανε σε ηλικία 42 ετών, από υπερβολική δόση ηρωίνης. “Δεν είδα ποτέ τον Παύλο να μην αναπνέει“, είχε εξομολογηθεί η αδελφή του Παύλου Σιδηρόπουλου, Μελίνα.

Δείτε παρακάτω σπάνια βίντεο από τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου κατά του νέφους, στην πλατεία Κοραή το 1987:

Σπάνιο βίντεο από τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου κατά του νέφους στην πλατεία Κοραή το 1987. Η μοναχική πορεία του “πρίγκιπα” της ελληνικής ροκ, που αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μετά θάνατον

6 Δεκεμβρίου 1994: Γεννήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο “Greek Freak”

Από μικρός βίωσε την φτώχια. Μαζί με τα αδέρφια του πουλούσε γυαλιά, CD και ρολόγια, για να φάει ένα κομμάτι ψωμί και για πολλά χρόνια δεν του δινόταν η ελληνική ιθαγένεια. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Φιλαθλητικό και καμία μεγάλη ομάδα δεν ενδιαφέρθηκε να αναδείξει το ταλέντο του όσο ήταν στις ακαδημίες.

Το 2013, επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του draft του NBA από τους Μιλγούοκι Μπακς. To 2021, κατέκτησε το πρωτάθλημα και αναδείχθηκε MVP των τελικών. Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις και παραμένει το πιο προβεβλημένο όνομα Έλληνα μπασκετμπολίστα των τελευταίων ετών.

6 Δεκεμβρίου 2006: Πέθανε η Μπέτυ Μοσχονά

Ηθοποιός που καθιερώθηκε στο είδος της επιθεώρησης, υποδυόμενη διάφορους κωμικούς ρόλους. Συνεργάστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, με τις αδελφές Καλουτά, τον Oρέστη Μακρή, τη Σοφία Βέμπο και τη Ρένα Βλαχοπούλου.

Στον κινηματογράφο ξεχώρισε για το ρόλο της στην ταινία “Η περιπτερού“, με συμπρωταγωνίστρια τη Γεωργία Βασιλειάδου και συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές, όπως “Μαντάμ Σουσού” και “Ντόλτσε βίτα“.

6 Δεκεμβρίου 2008: Δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Η δολοφονία που εξόργισε και σημάδεψε μια γενιά

15χρονος μαθητής που βρισκόταν με φίλους του, στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Τον πυροβόλησε ο ειδικός φρουρός της Aστυνομίας, Επαμεινώνδας Κορκονέας, λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, μπροστά στα μάτια των φίλων του.

Η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε.

Οι ταραχές που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας ήταν από τις μεγαλύτερες της Μεταπολίτευσης. Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, επεισόδια και καταστροφές εμπορικών καταστημάτων, τραπεζών και δημόσιων κτηρίων ήταν οι εικόνες που για μέρες μετέδιδαν τα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Διαβάστε παρακάτω για τις ομοιότητες των δολοφονιών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Μιχάλη Καλτεζά:

Αλέξης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Καλτεζάς. Οι δυο νέοι δολοφονήθηκαν και κατηγορήθηκαν με παρόμοια επιχειρήματα: «Φορούσε σκουλαρίκι, άκουγε ροκ μουσική, είχαν χωρίσει οι γονείς του»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.