Αλή Πασάς των Ιωαννίνων: ο ληστής που έγινε ηγεμόνας. Ο ρόλος της μητέρας του Χάμκως, η σκληρή διοίκηση, τα χαρέμια και οι Έλληνες οπλαρχηγοί στην αυλή του. Νέα εκπομπή

Αλή Πασάς των Ιωαννίνων: ο  ληστής που έγινε ηγεμόνας. Ο ρόλος της μητέρας του Χάμκως, η σκληρή διοίκηση, τα χαρέμια και οι Έλληνες οπλαρχηγοί στην αυλή του. Νέα εκπομπή
Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY. Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 17 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία του από τα παιδικά χρόνια στο Τεπελένι, όπου γεννήθηκε, μέχρι την ανάληψη του πασαλικιού των Ιωαννίνων το 1788. Ο Αλή με ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το κράτος του για 34 ολόκληρα χρόνια. Ιστορικοί και ερευνητές εξηγούν τον ρόλο της μητέρας του Χάμκως στη διαμόρφωση της σκληρής προσωπικότητας του γιου της.

Κουστούμια για τις αναπαραστάσεις διέθεσε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Μουσείο Αλή Πασά (Νησάκι Ιωαννίνων)

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στα Γιάννενα όπου βρισκόταν το κεντρικό σεράι του πασά και παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης του πασαλικιού με τα χαρέμια και τις σύγχρονες υπηρεσίες. Στην αυλή του υπηρέτησαν οι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος , Οδυσσέας Ανδρούτσος αλλά και πολλοί ακόμα χριστιανοί που κατείχαν διάφορες διοικητικές θέσεις.

Στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχε το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Η έρευνα φωτίζει την αντιφατική προσωπικότητα του Αλή Πασά που διοίκησε συγκεντρωτικά και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του.   Η έρευνα ολοκληρώνεται σε δύο 50λεπτα επεισόδια:

Το Α Μέρος μεταδίδεται Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY (επανάληψη την Κυριακή 17 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).

Το Β Μερος μεταδίδεται Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY (επανάληψη την Κυριακή 24 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).

Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Στην εκπομπή μιλούν: Βασίλης Παναγιωτόπουλος- ιστορικός, Αναστάσιος Παπασταύρου- συγγραφέας βιβλίου Αλή Πασά, Παναγιώτης Μιχαηλάρης- ομότιμος διευθυντής Ε.Ι.Ε, Γιώργος Σμύρης- καθηγητής ιστορίας της αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ- προϊστάμενος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αγγελική Μάρου- Διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, Ανάργυρος Φαγκρίδας-Συγγραφέας- Ιστορικός ερευνητής, Παναγιώτης Μπάρκας- αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου, Φώτης Ραπακούσης- υπεύθυνος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Μιχάλης Παντούλας-φιλόλογος – πρόεδρος μουσείου Αλή πασά και επαναστατικής περιόδου, Σωτήρης Χαραλάμπους- αρχαιολόγος εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Μαρία Ευθυμίου- αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας πανεπιστήμιου Αθηνών.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu