Ο Αλέξανδρος ανέλαβε την εξουσία αιφνιδιαστικά τον Μάιο του 1917. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, είχε έρθει σε ρήξη με τον Βενιζέλο, με αποτέλεσμα να εξοριστεί ο βασιλιάς.

Τη θέση του δεν ανέλαβε ο πρωτότοκος γιος του Γεώργιος, καθώς οι σύμμαχοι δεν συμφωνούσαν.
Έτσι, προκειμένου ο θρόνος να παραμείνει στην οικογένεια, τα καθήκοντα του βασιλιά ανέλαβε ο Αλέξανδρος, που ήταν πολιτικά άπειρος.

Αρχικά, οι σχέσεις Αλέξανδρου και Βενιζέλου δεν ήταν καλές. Εκτός από την πολιτική, οι δύο άντρες διαφωνούσαν και για την προσωπική ζωή του βασιλιά, καθώς είχε επιλέξει για σύντροφό του μια κοπέλα που δεν ανήκε σε κανένα βασιλικό οίκο. Την Ασπασία Μάνου.

Ο Αλέξανδρος, που ήθελε να αποκαταστήσει την Ασπασία, με την οποία διατηρούσε δεσμό για τρία χρόνια, αποφάσισε να την παντρευτεί κρυφά.
Τον Νοέμβριο του 1919 εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Βενιζέλου στο Παρίσι και τέλεσε, μυστικά, τον γάμο του.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», κάτω από ποιες συνθήκες τελέστηκε ο γάμος του Αλέξανδρου και της Ασπασίας και ποιες αντιδράσεις προκάλεσε.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Αλέξανδρος. Ο βασιλιάς που πέθανε από το δάγκωμα της μαϊμούς μέσα στο Τατόι. Οι προλήψεις με τον σπασμένο καθρέφτη και ο θάνατος που ίσως άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here