Το εξωφρενικό σχέδιο ενός γερμανού αρχιτέκτονα για μερική αποξήρανση της Μεσογείου και εξαφάνιση της νησιωτικής Ελλάδας. Mε φράγμα στο Γιβραλτάρ και στον Βόσπορο θα συνένωνε Ευρώπη και Αφρική

Το εξωφρενικό σχέδιο ενός γερμανού αρχιτέκτονα για μερική αποξήρανση της Μεσογείου και εξαφάνιση της νησιωτικής Ελλάδας. Mε φράγμα στο Γιβραλτάρ και στον Βόσπορο θα συνένωνε Ευρώπη και Αφρική
Η νέα ήπειρος θα είχε όνομα Ατλαντρόπα. Θα προέκυπτε από τη συνένωση της Αφρικής και της Ευρώπης.

Πίσω από το εξωφρενικό σχέδιο ήταν ο γερμανός αρχιτέκτονας Herman Sörgel που έκανε τα πάντα για να προωθήσει την ιδέα του από το 1928 έως το και τον θάνατό του, το 1952.

Η ιδέα του ήταν ότι μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, η μόνη λύση ήταν η συνένωση της Ευρώπης με την Αφρική που θα έδινε λύση σε πληθώρα προβλημάτων εκείνης της εποχής, ακόμα και στη μεταφορά του πετρελαίου.

Η ιδέα του είχε συζητηθεί ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και προέβλεπε ένα γιγαντιαίο φράγμα στο Γιβραλτάρ που θα σταματούσε τη ροή από τον Ατλαντικό.

Εκεί θα δημιουργούσαν ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα εκμεταλλευόταν την πίεση του ωκεανού προς τη Μεσόγειο.

Τ επιχείρημα του σχεδιαστή ήταν ότι θα αυξανόταν η καλλιεργίσιμη γη, θα υπήρχε φθηνή παραγωγή ςηλεκτικής ενέργειας από τα υδροηλεκρικα εργοστάσια στη θάλασσα και θα εξασφαλιζόταν επιπλέον τροφή για 150 εκατομμύρια πολίτες.

Το επιχείρημα του σχεδιαστή ήταν ότι θα αυξανόταν η καλλιεργήσιμη γη, θα υπήρχε μεγάλη και φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα θαλάσσια περάσματα και θα εξασφαλιζόταν επιπλέον τροφή για 150 εκατομμύρια πολίτες.

Η Σικελία θα προσέγγιζε την Αφρική και θα επικοινωνούσε εύκολα με την Τυνησία με μια μεγάλη γέφυρα. Ακολούθως θα γίνονταν φράγματα στον Βόσπορο και τον Νείλο.

Στο χάρτη όμως τα ελληνικά νησιά θα εξαφανίζονταν σταδιακά και θα συνενώνονταν με την ηπειρωτική γη.

Atlantropa 2Η ιδέα για την Atlantropa δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια. Επειδή στο μέλλον ίσως κάποιος τα ανασύρει,  οι νησιώτες και οι φίλοι του περιβάλλοντος καλό είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα…

Το βίντεο του 1951 περιγράφει το σχέδιο.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για την Atlantropa

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
close menu