10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Νοεμβρίου. Ο αιματηρός Γοργοπόταμος, η ίδρυση της Μπαρτσελόνα και ο “πατέρας του ζάπινγκ”

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Νοεμβρίου. Ο αιματηρός Γοργοπόταμος, η ίδρυση της Μπαρτσελόνα και ο “πατέρας του ζάπινγκ”

29 Νοεμβρίου 1822: Η κατάληψη του Παλαμηδίου από τον Στάικο Σταϊκόπουλο

Μετά από πολύμηνη πολιορκία, το εμβληματικό φρούριο του Ναυπλίου πέρασε στους επαναστάτες. Την καταδρομική επιχείρηση, που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της πόλης της Αργολίδας, ανέλαβαν οι άνδρες του Αρκάδα αγωνιστή, Στάικου Σταϊκόπουλου σε συνεργασία με τον καπετάνιο Δημήτριο Μοσχονησιώτη.

Ήταν νίκη αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Πελοπόννησο, ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την άλωση της Τριπολιτσάς.

Περισσότερα για την πολιορκία του Ναυπλίου και τη δράση του Στάικου Σταϊκόπουλου μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο άρθρο:

Στάικος Σταϊκόπουλος. Ο ήρωας πορθητής του Παλαμηδιού κατέληξε επαίτης στην ελεύθερη Ελλάδα. Η κατάθλιψη, η φυλάκιση και το τραγικό τέλος

29 Νοεμβρίου 1832: Γεννήθηκε η Λουίζα Μέι Άλκοτ

Αμερικανίδα συγγραφέας που έμεινε γνωστή κυρίως για το παιδικό μυθιστόρημα “Μικρές Κυρίες“, το οποίο διηγείται τις ζωές τεσσάρων αδερφών. Εκδόθηκε το 1868, έγινε αγαπημένο ανάγνωσμα των κοριτσιών και μεταφέρθηκε στη “μεγάλη οθόνη”.

Ωστόσο, όπως ισχυριζόταν η Άλκοτ, δεν έτρεφε συμπάθεια για τα κορίτσια και έγραψε το βιβλίο σχεδόν καταναγκαστικά, γιατί οι ιστορίες μυστηρίου που την ενδιέφεραν περισσότερο, δεν της απέφεραν πολλά κέρδη.

Μάθετε περισσότερα για τη Λουίζα Μέι Άλκοτ κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

“Ποτέ δεν συμπαθούσα τα κορίτσια”. Η συγγραφέας των «Μικρών Κυριών», Λουίζα Μέι Άλκοτ, έγραψε το διάσημο βιβλίο σχεδόν με το ζόρι

29 Νοεμβρίου 1861: Γεννήθηκε ο Σπυρίδων Σαμαράς

Διαπρεπής Έλληνας συνθέτης, γνωστός για τη μελοποίηση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής και εκτός από τις όπερες, το έργο του περιλαμβάνει οπερέτες και κλασικά τραγούδια. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα δεν έγινε ούτε διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.

Σπυρίδων Σαμάρας. Ο συνθέτης που μελοποίησε τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και έκανε καριέρα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν κατάφερε να γίνει ούτε διευθυντής του Ωδείου Αθηνών

29 Νοεμβρίου 1899: Ιδρύθηκε η Μπαρτσελόνα

Τη φανέλα της έχουν φορέσει αστέρες, όπως ο Κρόιφ, ο Ροναλντίνιο και ο Μέσι. Για τους Καταλανούς είναι ένα σύμβολο, “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος“, όπως λέει το διάσημο σλόγκαν “Més que un club“.

Ιδρυτής της Μπαρτσελόνα ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας, Χάνς Γκάμπερ, ο οποίος εκδήλωσε την επιθυμία του να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα μέσω αγγελίας στον Τύπο. Η νέα ομάδα πήρε το όνομα της πόλης και τα χρώματα της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Βασιλείας.

Τρία χρόνια μετά, ιδρύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. Αποτελεί μέχρι σήμερα την “αιώνια αντίπαλο” των μπλαουγκράνα και το μεταξύ τους ντέρμπι είναι το εμπορικότερο του πλανήτη.

Διαβάστε παρακάτω για την ιστορία και την κόντρα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης:

Μπαρτσελόνα. Ο ιδρυτής της αυτοκτόνησε, ο διάδοχός του εκτελέστηκε από τη χούντα. Ρεάλ: Τα βασανιστήρια στους οπαδούς και η “εξαφάνιση” του προέδρου της. Η αιματοβαμμένη ιστορία των δύο ομάδων

29 Νοεμβρίου 1915: Γεννήθηκε ο Γιουτζίν Πόλεϊ

Έμεινε γνωστός ως ο “πατέρας του ζάπινγκ“, καθώς το 1955 δημιούργησε το “Flash-Matic“, το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο. Έμοιαζε με πιστόλι ή σεσουάρ, λειτουργούσε με μια ορατή δέσμη φωτός και άλλαξε οριστικά τις συνήθειες των τηλεθεατών.

Το καζανάκι τουαλέτας μπορεί να ήταν η πιο εκπολιτιστική εφεύρεση που επινοήθηκε ποτέ, αλλά το τηλεχειριστήριο είναι η επόμενη πιο σημαντική“, είχε δηλώσει κάποτε ο Πόλεϊ.

Ο Αμερικανός εφευρέτης ήταν υπάλληλος της εταιρείας Zenith Electronics. Το 1997, τιμήθηκε, μαζί με τον Αυστριακό Ρόμπερτ Άντλερ, με το βραβείο Emmy για τη συμβολή του στην εξέλιξη της τηλεόρασης. Πέθανε σε ηλικία 96 ετών, έχοντας κατοχυρώσει 18 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

29 Νοεμβρίου 1924: Πέθανε ο Τζάκομο Πουτσίνι

Ιταλός συνθέτης και “διάδοχος του Τζουζέπε Βέρντι“, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Λέγεται ότι έκλεβε σωλήνες από εκκλησιαστικό όργανο και τους πουλούσε, για να αγοράσει τσιγάρα. Διατηρούσε παράνομο δεσμό με την Ελβίρα Τζεμινιάνι. Απέκτησαν παιδί και παντρεύτηκαν αφότου πέθανε ο σύζυγος της Τζεμινιάνι.

Η σχέση τους ήταν παθιασμένη, αλλά ο Πουτσίνι είχε να αντιμετωπίσει την παθολογική ζήλεια της γυναίκας του. Μια υπηρέτρια, η Ντόρια Μανφρέντι αυτοκτόνησε, όταν η Τζεμινιάνι την κατηγόρησε για ερωτική σχέση με τον άντρα της. Μέχρι το θάνατό του, από καρκίνο του λάρυγγα, Πουτσίνι και Ελβίρα έμειναν μαζί.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή του Τζάκομο Πουτσίνι στο παρακάτω κείμενο: 

O Πουτσίνι έκλεβε σωλήνες από το εκκλησιαστικό όργανο και τους πουλούσε σίδερα για να αγοράσει τσιγάρα. Η περιπετειώδης ερωτική ζωή του ιταλού συνθέτη και η ολέθρια σχέση με τη ζηλιάρα ερωμένη

29 Νοεμβρίου 1947: Το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρόταση της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη (UNSCOP), η οποία τασσόταν υπέρ της διχοτόμησης της Παλαιστίνης σε δύο κράτη: ένα εβραϊκό και ένα αραβικό.

Το τελικό σχέδιο προέβλεπε το 56,47% της Παλαιστίνης για το κράτος του Ισραήλ και το 42,88% για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας. Η Ιερουσαλήμ θα βρισκόταν υπό διεθνή έλεγχο ως “ξεχωριστή οντότητα” (“corpus separatum“).

Η εβραϊκή πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο, αλλά η αραβική το απέρριψε, θεωρώντας το ως μια κίνηση ευρωπαϊκού αποικισμού και εξάλειψης του μουσουλμανικού στοιχείου από τη Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις έγιναν εντονότερες και το Μάιο του 1948, ξέσπασε ο Α’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος.

Διαβάστε αναλυτικά για το χρονικό και την έκβαση των εχθροπραξιών στο ακόλουθο άρθρο: 

Πώς το Ισραήλ αντιμετώπισε πέντε αραβικά κράτη το 1948. Το σχέδιο του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Παλαιστίνης (χάρτες)

29 Νοεμβρίου 1964: Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Γοργοπόταμο, για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Ήταν ο πρώτος επίσημος εορτασμός του σαμποτάζ που “βάφτηκε” με αίμα.

13 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας νάρκης ανάμεσα στο πλήθος. Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι Χωροφύλακες πετούσαν χειροβομβίδες και κάποιοι τους επιτέθηκαν. Η Αριστερά απέδωσε την έκρηξη σε ακροδεξιούς κύκλους, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αμερικανικό δάκτυλο.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η έκρηξη προήλθε από νάρκη που είχε τοποθετηθεί στο σημείο το 1947 και δεν είχε περισυλλεχθεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα.

Διαβάστε περισσότερα για την αιματηρή επέτειο του Γοργοποτάμου κάνοντας κλικ στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

Ο αιματηρός Γοργοπόταμος του 1964. Πώς ο εορτασμός του θρυλικού σαμποτάζ της αντίστασης κατέληξε σε τραγωδία με 13 νεκρούς

29 Νοεμβρίου 1986: Πέθανε ο Κάρι Γκραντ

Υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Χάρη στον συνδυασμό γοητευτικού παρουσιαστικού και ταλέντου, ταυτίστηκε με ρόλους που υποδυόταν τον ρομαντικό εραστή και τον καρδιοκατακτητή. Παντρεύτηκε πέντε φορές και είχε ειδύλλιο με τη Σοφία Λόρεν

Διαζύγιο με προθεσμία” (1937), “Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη” (1938) και “Ραντεβού στο Παρίσι” (1963) είναι μερικές από τις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε. Προτάθηκε δύο φορές για Όσκαρ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους άνδρες σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα του Κάρι Γκραντ στο παρακάτω κείμενο:

Κάρι Γκραντ. Ο ταλαντούχος ηθοποιός που μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του. Ο αλκοολικός πατέρας και τα βίαια ξεσπάσματα στις συζύγους του. Οι φήμες για την ομοφυλοφιλία

29 Νοεμβρίου 2017: Αυτοκτόνησε ο Σλόμπονταν Πράλγιακ

Διοικητής των βοσνιοκροατικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος, μαζί με άλλους πέντε αξιωματούχους, καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας, στο πλαίσιο του Γιουγκοσλαβικού Εμφυλίου (1990-1995).

Άσκησε έφεση και αφού άκουσε ότι η πρωτόδικη ποινή της 20ετούς κάθειρξης θα διατηρηθεί, ήπιε δηλητήριο λέγοντας τη φράση: “Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας“. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.

Είπε: «ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας» και αυτοκτόνησε μπροστά στους δικαστές του στη Χάγη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.