10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου. Δολοφονία Τεμπονέρα, Έλβις, Χόκινγκ και Γαλιλαίος

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου. Δολοφονία Τεμπονέρα, Έλβις, Χόκινγκ και Γαλιλαίος

Σήμερα γιορτάζουν οι: Αγάθων, Βασίλισσα, Ελση, Ελσα, Δομινίκη, Δομνίκα, Δομνίκη, Παρθένα, Παρθενία, Παρθενούλα

8 Ιανουαρίου 1324: Πέθανε ο Μάρκο Πόλο

Βενετός έμπορος και ο διασημότερος εξερευνητής μετά τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ταξίδεψε στην Κίνα, την Περσία και την νοτιοανατολική Ασία μεταξύ 1271 και 1295 και περιέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο “Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο” (1298).

Αντίγραφο του βιβλίου του είχε πάρει ο Κολόμβος στο ταξίδι του για την Αμερική, το 1492. Όταν ο Πόλο ρωτήθηκε, λίγο πριν πεθάνει, αν όλα όσα έγραψε ήταν αλήθεια, απάντησε: “Δεν έγραψα ούτε τα μισά από αυτά που είδα“.

Το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα. Έκανε 4 χρόνια για να πάει και 2,5 για να επιστρέψει. Περιέγραψε την πολιτιστική και τεχνολογική υπεροχή της Κίνας, αλλά δεν τον πίστευαν

8 Ιανουαρίου 1642: Πέθανε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι

“Κι όμως γυρίζει”

Ιταλός μαθηματικός που θεμελίωσε τη θεωρία ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Καταδικάστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως αιρετικός και πέρασε τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του έγκλειστος στο σπίτι του. Τυφλώθηκε και πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Κατά την εκταφή, ο Άντον Φραντσέσκο Γκόρι, αρχαιοδίφης και θαυμαστής του Γαλιλαίου, απέσπασε από τη σορό το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί του χέρι, δύο ακόμη δάχτυλα, ένα σπόνδυλο και ένα δόντι. Το 1927, το μεσαίο δάχτυλο του Ιταλού επιστήμονα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά για το μεσαίο δάχτυλο και τα υπόλοιπα λείψανα του Γαλιλαίου στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

Το πιο διάσημο μεσαίο δάχτυλο στην ιστορία εκτίθεται στη Φλωρεντία και δεν είναι Αγίου

8 Ιανουαρίου 1867: Γεννήθηκε ο Χρυσόστομος Σμύρνης

Το κοσμικό του όνομα ήταν Χρυσόστομος Καλαφάτης και διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας (1902-1910) και Μητροπολίτης Σμύρνης (1910-1922). Δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο, στις 27 Αυγούστου 1922.

Αν και του δόθηκε η δυνατότητα να εγκαταλείψει με ασφαλή τρόπο τη Σμύρνη, ο Χρυσόστομος προτίμησε να μείνει με το ποίμνιό του. Έχει ανακηρυχθεί Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη του τιμάται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο μαρτυρικός θάνατος του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου. Τον τύφλωσαν, τον έσυραν από τα γένια στον τουρκομαχαλά, τον πετσόκοβαν κι εκείνος… τους ευλογούσε!

8 Ιανουαρίου 1916: Πέθανε ο Θέμος Άννινος

Θεωρείται ο “πατέρας της ελληνικής γελοιογραφίας“. Φοίτησε στη Νομική Σχολή και για ένα διάστημα, θήτευσε ως γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών. Σπούδασε γελοιογραφία στο Παρίσι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εξέδωσε το “Γελοιογραφικό Ημερολόγιο“, στο οποίο παρουσίαζε σε σκίτσα την αθηναϊκή κοινωνία και τους πολιτικούς.

Το 1875, ίδρυσε με τον Εμμανουήλ Ροΐδη την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα “Ασμοδαίος“. Γελοιογραφίες του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Αθήναι” και το περιοδικό “Παναθήναια“. Τα έργα του επαινέθηκαν από τους μεταγενέστερους κριτικούς για την κομψότητά τους, την ευρηματικότητά τους και την απλότητά τους.

8 Ιανουαρίου 1918: Τα “14 σημεία” του Γούντροου Γουίλσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, προσδιόρισε τους λόγους, για τους οποίους η χώρα θα έπρεπε να πάρει μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγχρόνως, εξέφρασε το όραμά του για τον μεταπολεμικό κόσμο μέσα από 14 αρχές που αφορούσαν την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας, τη χάραξη των συνόρων και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού:

1. Η διπλωματία και οι συνθήκες να γίνονται φανερά

2. Να είναι ελεύθερη η ναυσιπλοΐα σε όλες τις θάλασσες

3. Να καταργηθούν τα οικονομικά σύνορα ανάμεσα στα κράτη

4. Περιορισμός των εξοπλισμών

5. Οι αποικίες να έχουν λόγο για το μέλλον τους

6. Να εκκενωθεί η Ρωσία και να επιδειχθεί καλή θέληση προς τη χώρα

7. Το Βέλγιο να γίνει ανεξάρτητο

8. Ανάκτηση από τη Γαλλία της Αλσατίας και της Λωραίνης

9. Να καθοριστούν τα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας

10. Αυτοδιάθεση των λαών της Ανατολικής Ευρώπης

11. Εδαφική ακεραιότητα για τα βαλκανικά κράτη

12. Αυτόνομη κρατική υπόσταση για τους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ελεύθερη διέλευση από τα Δαρδανέλια

13. Η Πολωνία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με πρόσβαση στη θάλασσα

14. Να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος των εθνών

8 Ιανουαρίου 1935: Γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϊ

Ο “βασιλιάς της ροκ εν ρολ”

Η χαρισματική φωνή του, η καθηλωτική σκηνική παρουσία του και το σεξαπίλ του ενθουσίαζαν τη νεολαία και άφησαν εποχή. “Suspicious Minds“, “Don’t Be Cruel” και “Hound Dog” είναι μερικές από τις επιτυχίες του.

Τον Αύγουστο του 1965, συναντήθηκε μυστικά με τους Beatles στο σπίτι του. “Λοιπόν, παιδιά, αν σκοπεύετε απλώς να κάθεστε να με κοιτάτε, καλύτερα να πάω για ύπνο“, λέγεται ότι ήταν η φράση του Έλβις προς τα “Σκαθάρια”, για να “σπάσει τον πάγο”.

Ήταν μανιακός συλλέκτης αστυνομικών σημάτων και ζήτησε από τον πρόεδρο Νίξον το σήμα της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών και να γίνει ομοσπονδιακός πράκτορας. Η σχέση του με την ανήλικη Πρισίλα έμεινε μυστική για αρκετά χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω για τον Dr. George Nikolopoulos, τον προσωπικό γιατρό του Έλβις Πρίσλεϊ που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατό του:

Ο Έλληνας γιατρός του Έλβις Πρίσλεϊ που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατό του. O dr Νικολόπουλος ήταν προσωπικός του γιατρός επί 12 χρόνια και τον πυροβόλησαν σε γήπεδο

8 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ

“Η ζωή θα ήταν τραγική, αν δεν ήταν αστεία”

Άγγλος αστροφυσικός που μελέτησε τις μαύρες τρύπες, το χωροχρόνο και την απαρχή του σύμπαντος. Χάρη στο best-seller βιβλίο του “Το χρονικό του χρόνου” (1988), έγινε ο δεύτερος δημοφιλέστερος επιστήμονας μετά τον Αϊνστάιν. Συνήθιζε να βάζει επιστημονικά στοιχήματα με άλλους φυσικούς.

Σε ηλικία 21 ετών, διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μία εκφυλιστική ασθένεια που σταδιακά προκαλεί παράλυση. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής, αλλά ο Χόκινγκ έζησε μέχρι τα 76 του. Επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Παντρεύτηκε δύο φορές και έκανε τρία παιδιά. Σύμφωνα με τον συνεργάτη του, Λέοναρντ Μλοντίνοφ, η πρώτη σύζυγος του Χόκινγκ φοβόταν πως κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μαζί του μπορεί να τον σκοτώσει.

Διαβάστε παρακάτω για τον Έντι Ρέντμειν, τον Άγγλο ηθοποιό που υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία “Η Θεωρία των Πάντων” (2014):

Ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ. Έχασε 15 κιλά, έκανε μαθήματα χορού, μίλησε με μυοατροφικούς, νοσοκόμες και αστροφυσικούς. Έτσι κέρδισε το Όσκαρ.

8 Ιανουαρίου 1970: Πέθανε ο Γιάννης Χρήστου

Συνθέτης με διεθνή αναγνώριση, ευρεία μόρφωση αλλά σύντομο βίο, καθώς σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με τη σύζυγό του από τον εορτασμό των 44ων γενεθλίων του. Η γυναίκα του, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά, εξέπνευσε δέκα ημέρες αργότερα.

Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, έκανε μαθήματα πιάνου με τη φημισμένη Τζίνα Μπαχάουερ και σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία και μουσική σε Αγγλία και Ιταλία. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν.

8 Ιανουαρίου 1991: Δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας

Μαθηματικός που δολοφονήθηκε σε ηλικία 38 ετών στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων εναντίον νομοσχεδίου υπουργείου παιδείας.

Ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδερολοστό. Για το έγκλημα κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Καλαμπόκας και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε και το 1998 αφέθηκε ελεύθερος.

Η δολοφονία εξόργισε την κοινή γνώμη και οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Στις 10 Ιανουαρίου, οργανώθηκε συλλαλητήριο στην Αθήνα με περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές. Την ίδια ημέρα, ξέσπασε πυρκαγιά στο πολυκατάστημα “Κ. Μαρούσης“, στην οποία πέθαναν τέσσερα άτομα.

Η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα το 1991. Οι μαζικές διαδηλώσεις και τα θύματα στο “Κ. Μαρούσης” οδήγησαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου που προέβλεπε ακόμη και επαναφορά της ποδιάς

8 Ιανουαρίου 1996: Πέθανε ο Φρανσουά Μιτεράν

Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός και πρόεδρος της Γαλλίας για 14 χρόνια (1981-1995). Υπήρξε θιασώτης της ευρωπαϊκής ενότητας και ολοκλήρωσης και συνεργάστηκε στενά με τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας και Γερμανίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.