10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου. Άλκη Ζέη, Γουόλτ Ντίσνεϊ, Άιφελ και Βουλγαροκτόνος

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου. Άλκη Ζέη, Γουόλτ Ντίσνεϊ, Άιφελ και Βουλγαροκτόνος

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ελευθέριος, Ελευθερία, Ανθή, Σουζάνα και Σωσσάνα

15 Δεκεμβρίου 37: Γεννήθηκε ο Νέρων

Στη συλλογική μνήμη είναι γνωστός ως ο αυτοκράτορας που έκαψε τη Ρώμη. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μύθο και όχι ιστορικό γεγονός.

Στις 18 Ιουλίου του 64 μ.Χ., η Ρώμη τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά έκαιγε πέντε μέρες καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Οι ιστορικοί Σουητώνιος και Δίων Κάσσιος έγραψαν ότι, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν, ο Αυτοκράτορας Νέρωνας έπαιζε στη λύρα του έναν ύμνο για την πτώση της Τροίας.

Όμως, σύμφωνα με τον ιστορικό Τάκιτο, που θεωρείται πιο έγκυρος, ο Νέρωνας δεν βρισκόταν καν στην Ρώμη, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά. Παραθέριζε στα θερινά του ανάκτορα, 56 χιλιόμετρα μακριά από τη Ρώμη.

Το βασανιστήριο του Νέρωνα που έκαιγε ζωντανούς τους χριστιανούς για να φωτίζουν τη Ρώμη κατά τη διάρκεια των ψυχαγωγικών του εκδηλώσεων

15 Δεκεμβρίου 1025: Πέθανε ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος

Ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας και σημαντικό μέλος της Μακεδονικής Δυναστείας. Ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 18 ετών και ήταν ικανότατος στρατιωτικός. Έχασε μόνο μία μάχη. Την πρώτη που συμμετείχε και ορκίστηκε ότι δεν θα ηττηθεί ξανά.

Το όνομά του μαρτυρά για ποιο λόγο ήταν σημαντική προσωπικότητα στο Βυζάντιο. Οι Βούλγαροι υπό τον Τσάρο Σαμουήλ είχαν αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Ο Βασίλειος τους κατατρόπωσε σε μάχη κοντά στις Σέρρες.

Ο αυτοκράτορας προχώρησε σε μια απάνθρωπη διαταγή: να τυφλωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο τσάρος αρχικά λιποθύμησε στη θέα των ανδρών του και οι γύρω του προσπάθησαν να τον συνεφέρουν. Όταν συνήλθε, ζήτησε να πιει κρύο νερό. Αυτό του προκάλεσε καρδιακή προσβολή και μετά από δύο ημέρες πέθανε. Ο βουλγαρικός κίνδυνος εξαλείφθηκε οριστικά.

Οι λόγοι που ο Βουλγαροκτόνος έκαψε τα μάτια 15.000 αιχμαλώτων. Η βάρβαρη τιμωρία που οδήγησε τον Τσάρο Σαμουήλ να πεθάνει από το σοκ

15 Δεκεμβρίου 1832: Γεννήθηκε ο Γουστάβος Άιφελ

Ήταν μηχανικός και επιχειρηματίας. Κατασκεύασε τον πύργο που πήρε το όνομά του και έγινε σήμα κατατεθέν για το Παρίσι.

Ο Άιφελ είχε αναλάβει την τεχνική μελέτη και για το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ήταν δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ για την γαλλοαμερικανική φιλία.

Το όνομά του απέκτησε κακή φήμη, όταν κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο για τη Γαλλική Διώρυγα του Παναμά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση.

Ο Χίτλερ είχε διατάξει να ανατιναχθεί, μια γυναίκα τον παντρεύτηκε και το καλοκαίρι ψηλώνει. Άγνωστες ιστορίες για τον πύργο του Άιφελ

15 Δεκεμβρίου 1923: Γεννήθηκε η Άλκη Ζέη

Τον καιρό του εμφυλίου, η Ζέη είχε βρεθεί για μία δεκαετία εξόριστη στη Σοβιετική Ένωση. Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’60.

Οι πρώην συναγωνιστές της δεν είχαν διηγηθεί στα παιδιά τους τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο και την αντίσταση. Δε θεωρούσαν ότι η επόμενη γενιά χρειαζόταν να γνωρίσει το φρικτό πρόσωπο του πολέμου, της πείνας και του θανάτου.

Η Ζέη πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο κινδύνευαν να χαθούν σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας. «Έτσι, είπα θα γράψω ένα βιβλίο με ήρωα ένα παιδί για να είναι πιο κοντινό τους, στην καθημερινή τους ζωή, στα παιχνίδια τους. Αλλά ταυτόχρονα, να παίρνει μέρος στην αντίσταση», παραδέχθηκε η συγγραφέας.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το βιβλίο της Άλκης Ζέη που έχει πουλήσει 350 χιλιάδες αντίτυπα. Εξηγεί η ίδια γιατί το έγραψε, όταν παρατήρησε την άγνοια των παιδιών για την κατοχή

15 Δεκεμβρίου 1926: Γεννήθηκε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης

Στο κινηματογραφικό πανί υποδυόταν το λαϊκό τύπο. Στην πραγματικότητα, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης ήταν μορφωμένος και η οικογένεια του ήταν σχετικά ευκατάστατη.

Στο τέλος του εμφυλίου γράφτηκε κρυφά από τους δικούς του στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Ποτέ δεν παραπονέθηκε για τους μικρούς ρόλους που του έδιναν στο σινεμά. Αντιθέτως ήταν ευγνώμων, γιατί εκείνες τις δύσκολες εποχές κέρδισε αρκετά χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια ο πιο επιτυχημένος ρόλος του ήταν στην τηλεοπτική σειρά “Εγκλήματα”.

Αθηνόδωρος Προύσαλης. Αψήφησε τον Σακελλάριο και πληγώθηκε όταν κάποιος τον είπε “νεκρόφιλο”, επειδή κέρδισε την συμπάθεια της Κυβέλης

15 Δεκεμβρίου 1926: Γεννήθηκε ο Νίκος Κούνδουρος

Ήταν από τους κορυφαίους Έλληνες κινηματογραφιστές. Αποτέλεσε τον σκηνοθέτη 11 ταινιών μυθοπλασίας, οι οποίες κέρδισαν πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο πατέρας του, Ιωσήφ Κούνδουρος, ήταν δικηγόρος και πολιτικός, με καταγωγή από την Κρήτη. Επειδή ο γιος του γεννήθηκε στην Αθήνα, δεν άντεχε στην ιδέα ότι θα έμπαινε στο δημοτολόγιο της πρωτεύουσας. Έτσι, τον μετέφερε τυλιγμένο σε μια πάνα στην Κρήτη, για να πολιτογραφηθεί στον Άγιο Νικόλαο.

Στην Κατοχή έγινε μέλος του ΕΑΜ και στον Εμφύλιο Πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

15 Δεκεμβρίου 1966: Πέθανε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ

Το όνομα του «πατέρα» του «Μίκυ Μάους» έγινε συνώνυμο με τα παιδικά καρτούν. Πριν γίνει δημιουργός κινουμένων σχεδίων, ήταν οδηγός ασθενοφόρου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1920 αποφάσισε ότι ήθελε να φτιάχνει καρτούν και εργαζόταν για 40 δολάρια την εβδομάδα. Τρία χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια και κατασκεύασε το δικό του στούντιο σε ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ, όπου «γεννήθηκαν» οι χαρακτήρες του Μίκυ Μάους, του Πλούτο, του Ντόναλντ και του Γκούφι.

Η πρεμιέρα του Μίκυ Μάους στον ομιλούντα κινηματογράφο έγινε το 1928. Ο Ντίσνεϊ δημιούργησε 600 ταινίες και απέσπασε 22 Όσκαρ. Πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

Ποιος απέλυσε τον Γουόλτ Ντίσνεϊ λόγω έλλειψης φαντασίας; Μετά από χρόνια αγόρασε την εταιρεία που τον είχε διώξει. Εκεί είχε γνωρίσει και τον …Μίκυ

15 Δεκεμβρίου 1955: Ο ανιψιός του Μακάριου έγινε το πρώτο θύμα του κυπριακού αγώνα

Την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησε ο αγώνας των Κυπρίων εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας με σκοπό, την ένωση με την Ελλάδα.

Οι Κύπριοι είχαν να αντιμετωπίσουν καθημερινά επεισόδια με τους Βρετανούς, ενώ παράλληλα τους επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας και κατ΄ οίκον περιορισμό.

Στις 15 Δεκεμβρίου, οι Άγγλοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον 23χρονο Χαράλαμπο Μούσκο, που ήταν ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και αντάρτης της ΕΟΚΑ. Η κηδεία του μετατράπηκε σε παλλαϊκή διαμαρτυρία κατά τις αποικιοκρατίας.

15 Δεκεμβρίου 1970: Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πριν την επίσημη ίδρυσή του με το υπ’ αριθμ. 746/70 Ν. Δ., από το 1966 λειτουργούσαν ορισμένα τμήματα στα Ιωάννινα, ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν 15 τμήματα.

15 Δεκεμβρίου 1991: Πέθανε ο Βασίλι Ζάιτσεφ

Ο Σοβιετικός αρχιλοχίας έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε 242 Γερμανούς στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Είχε εξασκηθεί στη σκοποβολή, κυνηγώντας ελάφια στα δάση στο Ελσίνκι. Ο Ζάιτσεφ τιμήθηκε με το Παράσημο του Λένιν και έγινε ξακουστός σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Η ιστορία του έγινε γνωστή από την ταινία «Ο Εχθρός προ των Πυλών» του Ζακ-Ζακ Ανό, το 2001.

Βασίλι Ζάιτσεφ. Ο Σοβιετικός ελεύθερος σκοπευτής, που σκότωσε 242 Ναζί και το ψεύτικο happy end του Χόλιγουντ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu