10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου. Πελέ, Game of Thrones, Ελ Αλαμέιν και οι Χουντικοί στην εξορία

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου. Πελέ, Game of Thrones, Ελ Αλαμέιν και οι Χουντικοί στην εξορία

23 Οκτωβρίου 42 π.Χ.: Η δεύτερη Μάχη των Φιλίππων

Όπως και η πρώτη, είκοσι ημέρες νωρίτερα, έτσι και η δεύτερη διεξήχθη στην πεδιάδα της ομώνυμης αρχαίας πόλης της Καβάλας.

Αντίπαλοι ήταν από τη μια πλευρά ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος και από την άλλη ο Βρούτος, ο ένας από τους δύο δολοφόνους του Ιούλιου Καίσαρα. Ο άλλος ήταν ο Κάσσιος, ο οποίος νικήθηκε στην πρώτη μάχη από τον Αντώνιο και αυτοκτόνησε.

Ο Βρούτος συγκέντρωσε τα υπολείμματα του στρατού του Κάσσιου και ετοιμάστηκε να συγκρουστεί ξανά με τις εχθρικές δυνάμεις. Όμως, η αυτοκτονία του Κάσσιου είχε ρίξει το ηθικό των ανδρών του.

Στη δεύτερη μάχη, ο Βρούτος ηττήθηκε κατά κράτος και αυτοκτόνησε. Έμεινε στην ιστορία από τη τελευταία φράση του Καίσαρα: “κι εσύ τέκνον Βρούτε;“, αν και αμφισβητείται ότι την είπε.

23 Οκτωβρίου 1901: Γεννήθηκε ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος

Πολυγραφότατος συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Τα έργα του διακρίνονται για το ανθρωπιστικό τους υπόβαθρο και αντικατοπτρίζουν την ευρεία πνευματική καλλιέργειά του.

Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια, ταξιδιωτικά και κριτικά κείμενα, μελέτες και άρθρα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά.

Χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών στη μεταπολιτευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση Καραμανλή και υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως.

23 Οκτωβρίου 1919: Γεννήθηκε ο Μανόλης Ανδρόνικος

Αν και πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε πολλές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, επικεντρώθηκε στη Βεργίνα και το Νοέμβριο του 1977, έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του Μακεδόνα βασιλιά και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι στους τάφους υπήρχε χρυσή λάρνακα με ανεκτίμητα κτερίσματα. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις στα παγκόσμια αρχαιολογικά χρονικά.

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

“Ήμουν ευτυχισμένος. Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο”. Μανόλης Ανδρόνικος ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β’ (βίντεο)

23 Οκτωβρίου 1925: Γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

“Ως συμπεριφορά είμαι μεγαλοαστός, ως καλλιέργεια είμαι ποιητής και ως βαθύτερη ιδιοσυγκρασία είμαι λαϊκός”

Παρότι κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά”, θεωρούσε ότι δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της μουσικής του. Μάλιστα πούλησε τα δικαιώματά του, για να φτιάξει τα δόντια του.

Στα χρόνια της Κατοχής, αντιστάθηκε με την ΕΠΟΝ και δούλεψε ως παγοπώλης, φορτοεκφορτωτής και βοηθός νοσοκόμος. Το πρώτο του μουσικό κοινό ήταν τραυματισμένοι φαντάροι που είχαν επιστρέψει από το αλβανικό μέτωπο.

Το 1983, αποχώρησε από φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ και την αποκάλεσε “νεολαία αναψυκτηρίου”, επειδή οι θεατές έκαναν φασαρία την ώρα της συναυλίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη στο ακόλουθο κείμενο:

Γιατί ο Μάνος Χατζιδάκις απεχθανόταν τα τραγούδια της Βουγιουκλάκη και “τα παιδιά του Πειραιά” που του χάρισαν το Όσκαρ. Πούλησε τα δικαιώματα του τραγουδιού για να φτιάξει τα δόντια του (βίντεο)

23 Οκτωβρίου 1940: Γεννήθηκε ο Πελέ

Για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Κατέκτησε τρία Μουντιάλ με την Εθνική Βραζιλίας, αλλά δεν έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα, καθώς το 1961 χαρακτηρίστηκε “εθνικός θησαυρός” και η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μεταγραφή του σε χώρα του εξωτερικού.

Aγωνίστηκε 18 χρόνια με τη Σάντος και το 1975, σε ηλικία 35 ετών, μπόρεσε να μεταγραφεί στις ΗΠΑ, όπου το άθλημα του ποδοσφαίρου ήταν ελάχιστα δημοφιλές και “απογείωσε” τη δημοτικότητά του. Σημείωσε 1.324 τέρματα σε 1.413 αγώνες.

Το καλοκαίρι του 1961, αντιμετώπισε σε φιλικά παιχνίδια την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Επισκέφθηκε την Ελλάδα άλλες τρεις φορές. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Πελέ. Πόσες φορές επισκέφθηκε την Ελλάδα. Στην Αθήνα προανήγγειλε το τέλος της καριέρας του και στην Ξάνθη έκανε βόλτα με μηχανή

23 Οκτωβρίου 1942: Ξεκίνησε η δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν

Οι δυνάμεις του Άξονα υπό τον Έρβιν Ρόμελ και οι Σύμμαχοι υπό τις διαταγές του Άγγλου Μπέρναρντ Μοντγκόμερι έδωσαν σκληρές μάχες μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Νικητές αναδείχθηκαν οι Σύμμαχοι και οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέχρι την Τυνησία.

Οι ελπίδες τους για τη διώρυγα του Σουέζ και τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής “έσβησαν”. Ο Τσώρτσιλ είπε: “Πριν από το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία νίκη, μετά το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία ήττα“.

Στο Ελ Αλαμέιν πολέμησε και η 1η Ελληνική Ταξιαρχία με διοικητή τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Συμμετείχε σε εικονικές επιθέσεις και εκτέλεσε πολλές περιπολίες και νυχτερινές επιχειρήσεις, προξενώντας σημαντικές απώλειες στον Άξονα.

Διαβάστε περισσότερα για τη μάχη στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η θρυλική μάχη στο Ελ Αλαμέιν, όπου ο Μοντγκόμερι νίκησε τον Ρόμελ. Ο Τσώρτσιλ δήλωσε: «Πριν από το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία νίκη, μετά το Ελ Αλαμέιν δεν είχαμε καμία ήττα»

23 Οκτωβρίου 1956: Ξέσπασε η Ουγγρική Επανάσταση

Κάτοικοι της Βουδαπέστης, ανάμεσά τους φοιτητές, αγρότες και εργάτες, ξεσηκώθηκαν, απαιτώντας από το κομμουνιστικό καθεστώς οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές ελευθερίες και άλλα αιτήματα.

Διαδηλωτές βάδισαν προς την πλατεία Στάλιν, αποκαθήλωσαν το κολοσσιαίο άγαλμά του και κινήθηκαν προς τον ραδιοφωνικό σταθμό για να διατρανώσουν τα “θέλω” τους. Η απάντηση που πήραν, όμως, ήταν η σκληρή καταστολή, μετά την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στις 4 Νοεμβρίου.

Περισσότερα για την Ουγγρική Επανάσταση του 1956 μπορείτε να διαβάστε στο ακόλουθο άρθρο:

Η σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία το 1956 με χίλια τανκς. Οι Ούγγροι ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι σοβιετικοί κατέπνιξαν την “αντεπανάσταση”. Οι εκτελέσεις και το τραγικό τέλος του Ίμρε Νάγκι

23 Οκτωβρίου 1974: Οι Χουντικοί στην εξορία

Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος) συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στην Τζια.

Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε η δίκη τους στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Δεκάδες Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα, για να καταγράψουν την δίκη των συνταγματαρχών.

Διαβάστε περισσότερα για τη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

Η Δίκη της Χούντας ξεκίνησε με την ερώτηση του προέδρου στον Παπαδόπουλο “τι δουλειά κάνετε”. Η ειρωνική απάντηση του Παττακού για τον τόπο κατοικίας του

23 Οκτωβρίου 1983: Πέθανε ο Δήμος Σταρένιος

Έμεινε γνωστός για δύο πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους: του “Γερο-Λαδά” στην τηλεοπτική σειρά “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” και του δωσίλογου Φραντζέσκου Πετράκη στην πολεμική ταινία “Η χαραυγή της νίκης“.

Η ατάκα του “Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε” έμεινε ιστορική. Η φράση δεν επινοήθηκε από το σεναριογράφο, αλλά προήλθε από διάγγελμα του δωσίλογου πρωθυπουργού, Γεώργιου Τσολάκογλου.

Ο Σταρένιος υποδύθηκε κυρίως ρόλους κακού, τοκογλύφου και καταδότη. Στην πραγματική ζωή ήταν κομμουνιστής και στην Κατοχή κόντεψε να πεθάνει από την πείνα.

Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή και την καριέρα του Δήμου Σταρένιου στο ακόλουθο άρθρο:

Δήμος Σταρένιος. Ο τηλεοπτικός «Γερο- Λαδάς» και κινηματογραφικός ρουφιάνος των Γερμανών, ήταν κομμουνιστής και στην κατοχή κόντεψε να πεθάνει από την πείνα

23 Οκτωβρίου 1986: Γεννήθηκε η Εμίλια Κλαρκ

Αγγλίδα ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστή για το ρόλο της Καλίσι ή Νταινέρυς Ταργκάρυεν στη σειρά “Game of Thrones“. Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Απρίλιο του 2011 και ολοκληρώθηκε μετά από 8 σεζόν και 73 επεισόδια.

Μιλώντας στο περιοδικό New Yorker, η Εμίλια Κλαρκ αποκάλυψε πως κόντεψε να πεθάνει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, καθώς διαγνώστηκε με ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα για την περιπέτεια υγείας της δημοφιλούς ηθοποιού στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η Καλίσι από το “Game of Thrones” αποκαλύπτει ότι κόντεψε να πεθάνει δύο φορές. “Κομμάτια του κρανίου μου είχαν αντικατασταθεί από τιτάνιο”

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.